Search

IAS Prelims : GS Medieval History : MCQ Set 6

History is one of the static parts of Civil Services Preliminary Exam. Specifically, this suject requires to practice more and more to memorise the happenings of the past. On the same line we have put such Multiple Choice Questions of Medieval history of India to keep a Civil Services aspirant updated.

Dec 4, 2015 15:57 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon

1.Which of the following statements are correct regarding Pala rulers of Bengal?

(1) They built a Buddhist monastery at Vikramshila.
(2) Nalanda University was built under their patronage.
(3) They patronized Buddhist sect Vajrayana.

Codes:
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of these

Ans. b

Explanation:
Nalanda University was built by Kumaragupta of Gupta dynasty.

2.What were the reasons behind Tripatite struggle between Palas, Pratiharas and Rashtrakutas?

(1) To get control over Gujarat an Malwa
(2) To get control over resources of Gangentic valley.
(3) To acquire supremacy over Delhi

Codes:
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of these

Ans. a

Explanation: Delhi had not acquired importance at that time. The three kingdoms fought to acquire supremacy over Delhi.

3.Which of the following statements are correct regarding Chola administration?

(1) Group of Valanadus was called Nadu (province).
(2) The assembly of Brahmins at village level was called Ur.

Codes:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 Nor 2

Ans. d

Explanation:
Group of nadus formed valanadu (province). The assembly of Brahmins at village level was called Mahasabha. Ur was general assembly.

4.Which of the following statements are correct regarding Amoghvarsha?


(1) He built the city of Mankhed.
(2) He composed Kavirajmarga, a Kannada composition of poems.
(3) He built the Kailash temple of Ellora.

Codes:
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of these

Ans. a

Explanation:
The Kailash temple of Ellora was built by Krishnaraja, a Rashtrakuta ruler.

5.Which of the following pairs are correctly matched?


(1) Chauhans                  Ajmer
(2) Gahadvalas               Gujarat
(3) Paramaras                Malwa

Codes:
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of these

Ans. b

Explanation:
Gahadvalas ruled from Kannauj. The most popular ruler was Jayachandra, a rival of Prithviraj Chauhan.

Sultanate Period

6.Which of the following pairs are correctly matched?

(1) Tughlaqnama                    Mohammed Bin Tughlaq
(2) Tarikh-i-Firozeshahi         Ziauddin Barani
(3) Kitab-Ul-Rehla                  Ibn Batuta

Codes:
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) All of these
 
Ans. c

Explanation:
Tughlaqnama was composed by Amir Khusrau to commemorate the victory of Ghiasuddin Tughlaq over Khurram Khan and establishment of Tughlaq dynasty.

7.Minhaj-Us-Siraaj of Sultanate period was a

(a) Musician
(b) Painter
(c) Historian
(d) Poet

Ans. c

Explanation:
Minhaj-Us-Siraaj was a historian who gives useful information regarding the rule of Iltutmish, Razia and Nasiruddin Mahmud.

8.Which of the following statements are correct about Allauddin Khilji?

(1) He was the first to introduce Nauroz festival in Sultanate court.
(2) He started branding of horses (dagh).
(3) He implemented the policy of direct land revenue collection from peasants.
(4) He prohibited the use of wine.

Codes:
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 3 and 4 only
(d) 2, 3 and 4 only

Ans. d

Explanation:
Nauroz, a Persian festival was introduced by Balban.

9.Which of the following statements are correct about Muhammad bin Tughluq?

(1) He believed in the geo-political unity of India.
(2) He opened up the administration to all people on the basis of meritocracy.
(3) He was the first to introduce token currency in the whole world.

Codes:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 only
(d) None of these

Ans. a

Explanation:
Qublai Khan of China had already minted token currency. He tried to control whole India under him as one political unit.

10.Farhang-i-sikandri, a book written by Sikander Lodi is related to

(a) Music
(b) Administration
(c) Medicine
(d) Law

Ans. c

Explanation:
Farhang-i-sikandri is a text on Ayurveda written by Sikander Lodi. Sikander Lodi.

Related Stories