1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims : GS Science and Tech : MCQ Set 3

Feb 13, 2015 17:15 IST

    1.    Consider the following statements

    1.    US is the first country in the world to allow ‘3-parent babies’.
    2.    The technique to be used will involve DNA from three persons.
    3.    The technique can prevent any genetic disease.

    Which of the above statements are correct?

    a.    2 only
    b.    1 and 3 only
    c.    1 and 2 only
    d.    1, 2 and 3

    Ans: a

    Explanation: United Kingdom is the first country in the world to allow ‘3-parent babies’. The technique to be used will involve in-vitro fertilization using DNA from three people. The technique could prevent mitochondrial diseases. However, it raises many ethical issues.

    2.    Consider the following statements

    1.    First Deworming Day was observed on 10th February 2015 in India.
    2.    National Deworming initiative aims to protect children from intestinal worms between the age of 1 to 19 years.
    3.    In first phase, Albendazole tablets will be given to all targeted children.

    Which of the above statements are correct?

    a.    1 and 2 only
    b.    2 and 3 only
    c.    1 and 3 only
    d.    1, 2 and 3

    Ans: d

    Explanation: First Deworming Day was observed on 10th February 2015 in India. National Deworming initiative aims to protect children from intestinal worms between the age of 1 to 19 years. In first phase, Albendazole tablets will be given to all targeted children. Intestinal worms in children results in anemia, malnutrition and improper mental and physical development.

    3.     Consider the following statements 

    1. Typhoid fever can be confirmed by Widal Test.

    2. Malaria is caused by fungi.

    Which of the above statements is/are correct?

    a.    1 only
    b.    2only
    c.    1 and 2
    d.    None

    Ans: a

    Explanation: Typhoid is a bacterial disease which can be confirmed by Widal Test. Malaria is caused by a protozoan named Plasmodium.

    4.    AIDS virus is called a retrovirus because it has

    a.    DNA genome
    b.    RNA genome
    c.    No genome
    d.    Large amount of genome

    Ans: b

    Explanation: Viruses having RNA as their genome are called retrovirus.

    5.    Which of the following is most dangerous?

    a.    Benign tumor
    b.    Malignant tumor
    c.    Cellular tumor
    d.    Molecular tumor

    Ans: b

    Explanation: The malignant tumors are a mass of proliferating cells called neoplastic or tumor cells. These cells grow very rapidly, invading and damaging the surrounding normal tissues. As these cells actively divide and grow they also starve the normal cells by competing for vital nutrients. Benign tumors normally remain confined to their original location and do not spread to other parts of the body and cause little damage.

    6.    Consider the following statements

    1.    Inbreeding helps in accumulation of superior genes
    2.    Continued inbreeding reduces productivity

    Which of the above statements are correct?

    a.    1 only
    b.    2 only
    c.    1 and 2
    d.    None

    Ans: c

    Explanation: Inbreeding helps in accumulation of superior genes and elimination of less desirable genes. Continued inbreeding usually reduces fertility and even productivity. This is called inbreeding depression.

    7.    Cutting of DNA at specific locations is done by

    a.    Restriction enzymes
    b.    Ligase enzymes
    c.    Polymerase enzymes
    d.    Transferase enzymes

    Ans: a

    Explanation: Restriction enzymes are used to cut DNA at specific sites. They are called molecular scissors. They are used in Recombinant DNA Technology.

    8.    Ramdeo Mishra is regarded in India as

    a.    Father of Biotechnology
    b.    Father of Ecology
    c.    Father of Food Processing
    d.    Father of Microbiology

    Ans: b

    Explanation: Ramdeo Mishra is regarded in India as Father of Ecology.

    9.    Name the process by which the nutritional quality of food crops is improved through biological means such as conventional plant breeding.

    a.    Hybridization
    b.    Nutrification
    c.    Bioaccumulation
    d.    Biofortification

    Ans: d

    Explanation: Biofortification is the process by which the nutritional quality of food crops is improved through conventional selective breeding or through genetic engineering.

    10.    Consider the following statements

    1.    Kidney releases Calcitonin which decreases blood calcium levels when they are high
    2.    Parathyroid glands release Erythropoietin which stimulates red blood cell development in the bone marrow

    Which of the statements given above is/are correct?

    a.    1 only
    b.    2 only
    c.    1 and 2
    d.    None

    Ans: d

    Explanation: Parathyroid glands release Calcitonin which decreases blood calcium levels when they are high. Kidney releases Erythropoietin which stimulates red blood cell development in the bone marrow.

    Click here for IAS Prelims Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF