1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims : GS Science and Tech : MCQ Set 4

Feb 28, 2015 18:00 IST

    1.    Consider the following statements

    1.    ISRO built India's first satellite, Aryabhata.  
    2.    Rohini became the first satellite to be placed in orbit by an Indian-made launch vehicle
    3.    ISRO is the first Asian space agency to reach Mars orbit.

    Which of the statements given above are correct?

    a.    2 and 3 only
    b.    1 and 3 only
    c.    1 and 2 only
    d.    1, 2 and 3

    Ans: d

    Explanation: ISRO built India's first satellite, Aryabhata, which was launched by the Soviet Union  in 1975. In 1980, Rohini became the first satellite to be placed in orbit by an Indian-made launch vehicle, SLV-3. On 5 November 2013, ISRO launched its Mars Orbiter Mission, which successfully entered the Mars orbit on 24 September 2014, making India the first nation to succeed on its maiden attempt, and ISRO the first Asian space agency to reach Mars orbit.

    2. Which of the following national missions is entrusted with Ministry of Science & Technology?

    a. National Mission for Sustaining Himalayan Ecosystem (NMSHE)
    b. National Mission on Strategic Knowledge for Climate Change (NMSKCC)
    c. Both
    d. None

    Ans: c

    Explanation: The Department of Science & Technology, Ministry of Science & Technology has been entrusted with the responsibility of coordinating two out of eight national missions launched under the National Action Plan on Climate Change (NAPCC). These are National Mission for Sustaining Himalayan Ecosystem (NMSHE) and National Mission on Strategic Knowledge for Climate Change (NMSKCC).

    3. Consider the following statements

    1. Nuclear power is the fourth-largest source of electricity in India after thermal, hydroelectric and renewable sources of electricity.
    2. Jaitapur Nuclear Power Project, if built, it would be the largest nuclear power generating station in the world by net electrical power rating.

    Which of the statements given above are correct?

    a.    1 only
    b.    2 only
    c.    1 and 2
    d.    None

    Ans: c

    Explanation: Nuclear power is the fourth-largest source of electricity in India after thermal, hydroelectric and renewable sources of electricity. Jaitapur Nuclear Power Project is a proposed project of Nuclear Power Corporation of India (NPCIL) in Ratnagiri district of Maharashtra. If built, it would be the largest nuclear power generating station in the world by net electrical power rating.

    4. What is Nuclear transmutation?

    a. Conversion of one chemical element or isotope into another.
    b. Conversion of solid directly into gas
    c. Conversion of gas directly into solid
    d. Conversion of a nucleated human nerve cell into a non-nucleated one

    Ans: a

    Explanation: Nuclear transmutation is the conversion of one chemical element or isotope into another. In other words, atoms of one element can be changed into atoms of another element through nuclear reactions or through radioactive decay.

    5. Consider the following statements

    1. Thirty Meter Telescope will be the largest of the existing and announced extremely large telescopes (ELT).
    2. The TMT will enable scientists to study fainter objects far away from earth providing information about early stages of the evolution of the universe.
    3. India is also a partner in the project.

    Which of the statements given above are correct?

    a.    1 and 2 only
    b.    2 and 3 only
    c.    1 and 3 only
    d.    1, 2 and 3

    Ans: b

    Explanation: Thirty Meter Telescope will be the second largest of the existing and announced extremely large telescopes (ELT) which is under construction on Mauna Kea in Hawaii. The TMT will enable scientists to study fainter objects far away from earth providing information about early stages of the evolution of the universe. As a founding member of the important international scientific project, India will be a 10 percent partner in the project and 70 percent of its contributions will be "in kind".

    6. What is the reason behind the naming of ‘Ebola Disease’?

    a. It’s called “Ebola” because first case was reported near Ebola River in Congo.
    b. It’s called “Ebola” because first case was reported from a woman named Ebola.
    c. It’s called “Ebola” because first case was treated a hospital named Ebola.
    d. It’s called “Ebola” because the natural host of the disease is a vertebrate called Ebola.

    Ans: a

    Explanation: It’s called “Ebola” because first cases reported near Ebola River in Congo back in mid 70s. Ebola virus causes hemorrhagic fever. Symptoms include fever, gum-bleeding, nose-bleeding, red spots on body, blood in stool and vomit.

    7. Consider the following statements

    1. Sickle Cell Anemia is a viral disease
    2. In this diseases body produces sickle shaped Red Blood Cells (RBCs).
    3. These RBCs have abnormal life cycle and oxygen carrying capacity etc.

    Which of the statements given above are correct?

    a.    1 and 2 only
    b.    1 and 3 only
    c.    2 and 3 only
    d.    None of the statement is correct

    Ans: c

    Explanation: Sickle Cell Anemia is a hereditary disease. Normal Red blood corpuscles (RBCs) have disk/donut shape. But in this disease, body produces sickle shaped Red Blood Cells (RBCs). These RBCs have abnormal life cycle, oxygen carrying capacity etc.

    8. BRCA1 and BRCA2 are human genes used for diagnosing

    a. Mouth cancer
    b. Brain cancer
    c. Lungs cancer
    d. Breast cancer

    Ans: d

    Explanation: BRCA1 and BRCA2 are human genes used for diagnosing breast and ovarian cancers. If a woman has mutation in BRCA1 and BRCA2, she has a higher risk of breast/ovarian cancer.

    9. JEEV is India’s first vaccine for

    a. Swine Flu
    b. Japanese Encephalitis.
    c. Dengue Fever
    d. Jaundice

    Ans: b

    Explanation: JEEV is India’s first indigenous vaccine for Japanese Encephalitis launched by Biological E. Ltd. JEEV is a second generation inactivated vaccine. Japanese encephalitis is an inflammation of the brain tissue. It is caused due to infection caused by a mosquito bite, which carries the virus. At present, there is no strong anti-viral therapy. Vaccination is considered the most effective weapon. According to the WHO, about 15,000 people die annually due to the after-effects of Japanese encephalitis.

    10. Tamiflu is an anti-viral disease used to treat

    a. Swine flu
    b. Asthama
    c. Diabetes
    d. Japanese Encephalitis.

    Ans: a

    Explanation: Tamiflu (oseltamivir) is an antiviral medication used to treat Swine flu.

    Click here for IAS Prelims Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF