Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Questions for Prelims: 4 to 10 November 2017

Nov 10, 2017 19:17 IST
    IAS Questions for Prelims 4 to 10 November  2017
    IAS Questions for Prelims 4 to 10 November 2017

    Here, we have provided IAS questions based on the current affairs of November 2017 which can be asked in the IAS Prelims Exam 2018. The IAS aspirants should not ignore to study such important IAS questions.

    IAS Prelims Exam Guide

    1. Consider the following statements regarding the new initiative SAATHI (Sustainable and Accelerated Adoption of efficient Textile technologies to Help small Industries):
    1) It is a joint initiative by the Ministries of Power and Textiles.
    2) Under this initiative, Energy Efficiency Services Limited (EESL) would procure energy efficient Powerlooms, motors and Rapier kits in bulk and provide them to the small and medium Powerloom units at no upfront cost.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The SAATHI initiative of the Government will be jointly implemented by EESL and the office of the Textile Commissioner on a pan-India basis. To kick-start the implementation, cluster-wise demonstration projects and workshops will be organized in key clusters such as Erode, Surat, Ichalkaranji, etc.

    Ministries of Power and Textiles have joined hands under a new initiative SAATHI (Sustainable and Accelerated Adoption of efficient Textile technologies to Help small Industries). Under this initiative, Energy Efficiency Services Limited (EESL), a public sector entity under the administrative control of Ministry of Power, would procure energy efficient Powerlooms, motors and Rapier kits in bulk and provide them to the small and medium Powerloom units at no upfront cost.

    The use of this efficient equipment would result in energy savings and cost savings to the unit owner and he would repay in instalments to EESL over a 4 to 5 year period.  This is the aggregation, bulk procurement and financing model that EESL has successfully deployed in several sectors like LED bulbs, Smart Meters and Electric Vehicles.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: September 2017

    2. Consider the following statements regarding the Pradhan Mantri Khanij Kshetra Kalyan Yojana (PMKKKY):
    1. The overall objective of PMKKKY scheme is to implement various developmental and welfare programs in mining-affected areas.
    2. PMKKKY will be implemented by the District Mineral Foundations (DMFs).
    3. The Mines and Minerals Amendment Act of 2015 mandated the setting up of District Mineral Foundations (DMFs) in all districts in the country affected by mining-related operations.

    Which of the above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Pradhan Mantri Khanij Kshetra Kalyan Yojana (PMKKKY) will be implemented by the District Mineral Foundations (DMFs) of the respective districts using the funds accruing to the DMF.

    The Mines and Minerals (Development & Regulation) Amendment Act, 2015, mandated the setting up of District Mineral Foundations (DMFs) in all districts in the country affected by mining-related operations. The Central Government has notified the rates of contribution payable by miners to the DMFs.

    The overall objective of PMKKKY scheme includes:

    • to implement various developmental and welfare projects/programs in mining-affected areas, and these projects/ programs will be complementing the existing ongoing schemes/projects of State and Central Government;

    • to minimize/mitigate the adverse impacts, during and after mining, on the environment, health and socio-economics of people in mining districts; and

    • to ensure long-term sustainable livelihoods for the affected people in mining areas.

    3. The talk of nanotechnology has been in news recently. Consider the following statements regarding the nanotechnology and its scope:
    1. Nanotechnology is science, engineering, and technology conducted at the nanoscale, which is about 1 to 100 nanometers.
    2. The efficiency in the use of nanotechnology in the solar panel has already gone up to 46 % from 15 %, and it will climb to 50 % shortly.

    Which of the above statements is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    Nanotechnology is science, engineering, and technology conducted at the nanoscale, which is about 1 to 100 nanometers. Nanoscience and nanotechnology are the study and application of extremely small things and can be used across all the other science fields, such as chemistry, biology, physics, materials science, and engineering.

    The ideas and concepts behind nanoscience and nanotechnology started with a talk entitled “There’s Plenty of Room at the Bottom” by physicist Richard Feynman at an American Physical Society meeting at the California Institute of Technology (CalTech) on December 29, 1959, long before the term nanotechnology was used. In his talk, Feynman described a process in which scientists would be able to manipulate and control individual atoms and molecules. Over a decade later, in his explorations of ultraprecision machining, Professor Norio Taniguchi coined the term nanotechnology. It wasn't until 1981, with the development of the scanning tunnelling microscope that could "see" individual atoms that modern nanotechnology began.

    4. Recently, which of the following Indian cities has been included in the list of UNESCO Creative Cities?
    a. Delhi
    b. Chennai
    c. Kolkata
    d. Mumbai

    Answer: b

    Explanation:

    Chennai was on 31 October 2017 included in the Creative Cities Network list of United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO)  for its rich musical tradition. With this, Chennai became the third Indian city on the list of UNESCO Creative Cities list after Jaipur and Varanasi.

    UNESCO Director-General Irina Bokova designated 64 cities from 44 countries as UNESCO Creative Cities. These cities join a network of UNESCO’s effort to promote innovation and creativity for a more sustainable and inclusive urban development.

    UNESCO Creative Cities Network List highlights its members’ creativity within seven fields:  Crafts and Folk Art, Design, Film, Gastronomy, Literature, Media Arts and Music. Presently, the list includes a total of 180 cities in 72 countries.

    5. India has slipped in 'business optimism' index to the 7th position in the September quarter, from the 2nd slot in the previous three months. The business optimism' index is released by which of the following organisations/institutions?
    a. Grant Thornton
    b. International Finance Corporation
    c. IBRD
    d. International Monetary Fund

    Answer: a

    Explanation:

    India has slipped in 'business optimism' index to the 7th position in the September quarter, from the 2nd slot in the previous three months, showing clear signs of lag in the economy, says a survey.

    Indonesia is at the top, followed by Finland (2nd), the Netherlands (3rd), Philippines (4th), Austria (5th) and Nigeria (6th), as per Grant Thornton's International Business Report (IBR). According to the quarterly global survey on business optimism, Indian businesses have expressed low confidence over revenue expectations in the next 12 months.
    They also saw a drastic fall in confidence for profitability with 54 per cent showing optimism as against 69 per cent in the last quarter.

    Other parameters like expectations of an increase in selling prices and exports have also suffered a slight fall in optimism in this quarter, the survey said.

    6. Recently, the Ministry of Home Affairs held the meeting of Island Development Agency (IDA) to review the concept development plans on islands. Consider the following statements regarding the IDA:

    1) The Island Development Agency detailed master plans for the holistic development of 09 islands from Lakshadweep, Pondicherry and Andaman & Nicobar.
    2) The development project is being steered by NITI Aayog.
    3) The IDA was set up on June 01, 2017 following the Prime Minister’s review meeting for the holistic development of islands.

    Which of the above statement is true?

    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: b

    Explanation:

    The Island Development Agency reviewed the concept development plans and detailed master plans for the holistic development of 09 islands (four in A&N Islands i.e. Smith, Ross, Long, Avis) and (five in Lakshadweep i.e. Minicoy, Bangaram, Thinnakara, Cheriyam, Suheli). The project is steered by NITI Aayog aims at promoting and implementing development based on a sustainable approach to building a thriving maritime economy of the project islands.

    NITI Aayog was also asked to drive the formulation of PPP projects and proposed detailed guidelines boost private sector participation. The IDA was set up on June 01, 2017 following the Prime Minister’s review meeting for the holistic development of islands.

    It was noted that site development potential reports have clearly mapped and delineated environmentally sensitive zones in the project islands and considering the unique maritime and territorial bio-diversity of the islands, enhanced connectivity has been recommended as one of the key priorities.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: August 2017

    7. Which statement best describes the purpose of the term, "SHe- Box" which is often seen in the news?

    1) It is an online complaint Management System for women working in only private organizations.
    2) It is basically used to lodge complaints of sexual harassment at workplace.

    Choose the correct code:

    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation:

    The SHe-Box was launched in New Delhi today to ensure the effective implementation of the Sexual Harassment of Women at Workplace (Prevention, Prohibition and Redressal) Act (the SH Act), 2013.

    The new SHe-Box portal offers the facility of making online complaints of sexual harassment at the workplace to all women employees in the country including government and private employees. Those who have already filed a written complaint with the concerned Internal Complaint Committee (ICC) or Local Complaint Committee (LCC) constituted under the SH Act are also eligible to file their complaint through this portal.

    SHe-Box portal is an effort to provide a speedier remedy to women facing sexual harassment at workplace. Once a complaint is submitted to the portal, it will be directly sent to the ICC/LCC of the concerned employer. Through this portal, WCD, as well as complainant, can monitor the progress of inquiry conducted by the ICC/LCC. This is a proactive step taken by MWCD in the wake of the worldwide social media campaign #MeToo.

    8. Which of the following Indian cities has been included in the UNESCO Creative Cities List?

    a. Delhi, Bangalore and Chennai
    b. Jaipur, Varanasi and Chennai
    c. Jaipur, Delhi and Chennai
    d. All of the above

    Answer: c

    Explanation:

    Chennai city has been included in the UNESCO Creative Cities Network for its rich musical tradition. Jaipur and Varanasi are the other Indian cities that feature on the list. As many as 64 cities from 44 countries have been designated as UNESCO Creative Cities.

    The UNESCO Creative Cities Network (UCCN) was created in 2004 to promote cooperation with and among cities that have identified creativity as a strategic factor for sustainable urban development. The 116 cities which currently make up this network work together towards a common objective: placing creativity and cultural industries at the heart of their development plans at the local level and cooperating actively at the international level.

    By joining the Network, cities commit to sharing their best practices and developing partnerships involving the public and private sectors as well as civil society.

    9. Recently, the fossils of oldest mammal ancestor discovered in which of the following country?

    a. Egypt
    b. UK
    c. Germany
    d. India

    Answer: b

    Explanation:

    Scientists have discovered the remains of humankind’s oldest mammal ancestor — a tiny rat-like creature that lived 145 million years ago. The fossils of the nocturnal mammal were discovered on the Jurassic Coast of Dorset, by palaeontologists from the University of Portsmouth in the U.K. The animal is the earliest in the line that evolved into humans, and branched off into creatures as diverse as blue whales and pygmy shrews, according to a study published in the journal Acta Palaeontologica Polonica.

    The new species has been named Durlstotherim newmani — after an amateur palaeontologist and pub owner Charlie Newman, who helped scientists, collect the new specimens. Researchers were sifting through small samples of earliest Cretaceous rocks when they unexpectedly found two teeth.

    10. India’s Second Technology and Innovation Support Centre (TISC) Established at Anna University, Chennai recently. Consider the following statements regarding India’s Technology and Innovation Support Centre (TISC):

    1. WIPO’s Technology and Innovation Support Centre (TISC) program provides innovators in developing countries with access to locally based information services.
    2. The objective of the TISC is to stimulate a dynamic, vibrant and balanced Intellectual Property Rights (IPRs) system in India.
    3. Over 500 TISCs operate worldwide and establishing a TISC in India will give the host institutions access to the global network.

    Which of the following above statements is true?

    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Recently, the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), Ministry of Commerce & Industry, Government of India, has signed an Institutional agreement with Anna University to establish India’s second Technology and Innovation Support Centre (TISC) at the Centre for Intellectual Property Rights (CIPR), Anna University, Chennai, under the World Intellectual Property Organization’s (WIPO) TISC program.

    WIPO’s Technology and Innovation Support Centre (TISC) program provides innovators in developing countries with access to locally based, high-quality technology information and related services, helping them to exploit their innovative potential and to create, protect, and manage their Intellectual Property Rights (IPRs). CIPR has an experience of filing more than 185 Patents, 29 Trademarks, 39 Copyrights, 25 Industrial Design and has also assisted in filing 12 International Patent Applications. Anna University has been accredited with 6th rank among Universities, 8th rank among Engineering Colleges and 13th rank in the overall category in India, by the National Institutional Ranking Framework (NIRF) ranking of the Ministry of Human Resource Development. CIPR has also organized IPR awareness programs as well as six certificate courses on IPR related subjects.

    The objective of the TISC is to stimulate a dynamic, vibrant and balanced Intellectual Property Rights (IPRs) system in India to foster creativity and innovation, thereby promoting entrepreneurship and enhancing social, economic and cultural development by establishing a network of TISCs in India. Over 500 TISCs operate worldwide and establishing a TISC in India will give the host institutions access to the global network. TISC will give an impetus to knowledge sharing, sharing of best practices among the TISCs, capacity building, generation and commercialization of Intellectual Properties.

    11. Which statement best describes the objective of the Coal India’s New App “Grahak Sadak Koyla Vitaran App”?
    a. This app is a step towards transparency in the system of loading programme and despatch.
    b. The app also helps in logistics planning for the lifting of coal in tune with the loading programmes.
    c. The app provides date-wise, truck-wise quantity of coal delivered against the Sale Orders.
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    Ministry of Railways & Coal has launched ‘Grahak Sadak Koyla Vitaran App’ benefitting customers of Coal India Limited (CIL) lifting coal through road mode.
    This app helps achieve transparency in despatch operations, as a tool to monitor, whether the despatches are made on the fair principle of ‘First in First Out’ and keeps track of all the activities from the issuance of Sale Order to physical delivery of coal by road.

    The main benefits of the App for the customers, against the Sale Orders issued, include easy aaccessibility of the information at the click of the button, apart from transparency in the system of loading programme and despatch. The app also helps in logistics planning for the lifting of coal in tune with the loading programmes. It further helps in the improved planning of procurement, production and stock management by the customers.

    The main features of the app are that it provides date-wise, truck-wise quantity of coal delivered against the Sale Orders and information related to Scheme-wise, Colliery-wise, Grade-wise, customer-wise details of Sale Orders issued during a period.

    Current Affairs Quizzes for IAS Prelims 2018: July 2017

    12. Recently, the general elections to Legislative Assemblies of Himachal Pradesh and Gujarat were announced. Consider the following statements regarding the Media Coverage guidelines during the period referred to in Section 126 of RP Act, 1951:
    1. No person shall display to the public any election matter by means of cinematograph, television or other similar apparatus in any polling area during the period of forty-eight hours ending with the hour fixed for the conclusion of the poll for any election in the polling area.
    2. Any person who contravenes the provisions of sub-section (1) shall be punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, or with fine, or with both.

    Which of the above statement is true?
    a. Only 1
    b. Only 2
    c. Both 1 and 2
    d. Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The schedule for calling general elections to the Legislative Assemblies of Himachal Pradesh & Gujarat has been announced recently. Section 126 of Representation of the People Act, 1951, prohibits displaying any election matter by means, inter alia, of television or similar medium/means, during the period of 48 hours before the hour fixed for conclusion of poll in a constituency. The relevant portions of the said Section 126 are reproduced below: -

    Prohibition of public meeting during period of forty-eight hours ending with hour fixed for conclusion of poll-

    (1)  No person shall display to the public any election matter by means of cinematograph, television or other similar apparatus in any polling area during the period of forty-eight hours ending with the hour fixed for the conclusion of the poll for any election in the polling area.

    (2)   Any person who contravenes the provisions of sub-section (1) shall be punishable with imprisonment for a term which may extend to two years, or with fine, or with both.

    (3)   In this Section, the expression “election matter” means any matter intended or calculated to influence or affect the result of an election.

    13. Recently, the third Protocol to the Convention between Government of India and New Zealand notified. Consider the following statements regarding this:
    1. The protocol is for the avoidance of double taxation and the prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income was signed by both countries on 26th October 2016.
    2. The Protocol entered into force in India on 7th September 2017 and has been notified in the Official Gazette on 2nd November 2017.
    3. The Protocol updates the existing framework of the exchange of tax-related information to latest international a standard which will help curb tax evasion and tax avoidance between the two countries and will also enable mutual assistance in collection of taxes.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Third Protocol for amendment of the Convention between the Government of the Republic of India and the Government of New Zealand for the avoidance of double taxation and the prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income was signed by both countries on 26th October 2016. The Protocol entered into force in India on 7th September 2017 and has been notified in the Official Gazette on 2nd November 2017.

    The Protocol updates the existing framework of the exchange of tax-related information to a latest international standard which will help curb tax evasion and tax avoidance between the two countries and will also enable mutual assistance in collection of taxes.

    14. Recently, India has signed a loan agreement of US$ 119 Million for “Odisha Higher Education Programme for Excellence and Equity (OHEPEE) Project with which of the following international organisations?
    a. World Bank
    b. OECD
    c. Asian Development
    d. New Development

    Answer: a

    Explanation:

    A Financing Agreement for IBRD loan of US$ 119 million (equivalent) for the “Odisha Higher Education Programme for Excellence & Equity (OHEPEE) Project” was signed with the World Bank on 7 November 2017.

    The Objective of the project is to improve the quality of 'students’ equitable access to selected institutions and enhance governance of the higher education system in Odisha. Project Component : Result Areas are (I) Improved quality of and students’ equitable access to selected institutions of higher education : Institutional Development Plan (IDP) Grants (performance-based Financing (II) Enhanced governance of the higher education system: (i)Improvement of governance in colleges (ii)Improvement of financial and procurement management and accounting in all government and government-aided colleges. The closing date for the project is 30th November 2022.

    15. Recently, the Global Nutrition Report 2017 has been released which looked at 140 countries including India, found ‘significant burdens’ of three important forms of malnutrition used as an indicator of broader trends. Consider the following statements regarding this:
    1. As per the report, about 21 per cent of children under 5 are defined as ’wasted’ or ‘severely wasted’ — meaning they do not weigh enough for their height.
    2. The Global Nutrition Report highlights that the double burden of under nutrition and obesity needs to be tackled as part of India’s national nutrition strategy.
    3. In India, 16% of adult men and 22% of adult women are overweight.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    The Global Nutrition Report 2017, which looked at 140 countries including India, found ‘significant burdens’ of three important forms of malnutrition used as an indicator of broader trends.

    These include childhood stunting, anaemia in women of reproductive age, and overweight adult women. Latest figures show that 38 per cent of children under five are affected by stunting — children too short for their age due to lack of nutrients, suffering irreversible damage to brain capacity. About 21 per cent of children under 5 are defined as ’wasted’ or ‘severely wasted’ — meaning they do not weigh enough for their height. Over half of women of reproductive age — 51% — suffer from anaemia — a serious condition that can have long-term health impacts for mother and child. More than 22% of adult women are overweight, a rising concern as women are disproportionately affected by the global obesity epidemic, according to the report.

    16.Recently, the indigenously designed ‘Nirbhay’ missile was tested from the Odisha coast. Consider the following statements regarding the Nirbhay missile:

    1)Nirbhay is the long-range subsonic cruise missile of India.
    2)Nirbhay is capable of carrying conventional and nuclear warheads.
    3)Nirbhay has been successfully tested by the IAS Vikramaditya.

    Which of the above statements is true?

    a.1 and 2
    b.2 and 3
    c.1 and 3
    d.1,2 and 3

    Answer: a

    Explanation:

    The Nirbhay Missile is indigenously developed by the DRDO centre of India. Nirbhay is all-weather, low-cost, long-range cruise missile capable of carrying conventional and nuclear warheads. The missile has a range of more than 1000 km, weighs about 1500 kg and has a length of 6 metres. It is named after the Brutal sexual assault case of Delhi which named the brave victim as Nirbhaya.

    Upon reaching the required velocity and height, Turbofan engine in the missile takes over for further propulsion. The missile is guided by a highly advanced inertial navigation system indigenously developed by Research Centre Imarat (RCI) and a radio altimeter for the height determination.

    Nirbhay is able to pick out a target and attack it among multiple targets. The missile has a loitering capability, i.e., it can go round a target and perform several manoeuvres and then re-engage it. It is capable of delivering 24 different types of warheads depending on mission requirements and uses an inertial navigation system for guidance.

    17.Recently, India Pavilion Launched at Cop 23 in Bonn with which of the following theme?

    a.“Conserving Now, Preserving Future”
    b.“Conserving Water, Preserving Future”
    c.“Conserving Rivers, Preserving Future”
    d.“Conserving Atmosphere, Preserving Future”

    Answer: a

    Explanation:

    The India Pavilion at COP 23 was inaugurated by Union Minister of Environment, Forest and Climate Change, Harsh Vardhan at Bonn in Germany on 6 November 2017. India’s theme for COP 23 “Conserving Now, Preserving Future” takes India’s message forward.

    The India Pavilion at COP 21, Paris and COP 22, Marrakesh showcased climate change related activities under the themes of Climate Justice and Sustainable Lifestyles. This year at COP 23, the India Pavilion focuses on India’s positive climate actions in adaptation, mitigation, clean technology innovation and renewable energy.

    18.Consider the following statements regarding the UN Climate Change Conference - COP 23 which will take place 6-17 November 2017 in Bonn, Germany:

    1)Cop 23 will be convened under the Presidency of Fiji.
    2)Holding the increase in the global average temperature to well below 2 °C above pre-industrial levels was one of the targets of Kyoto Protocol of 2007.
    3)To pursue efforts to limit the global average temperature increase to 1.5 °C above pre-industrial levels was the target of Paris Summit of 2015.

    Which of the above statements is true?

    a.1 and 2
    b.2 and 3
    c.1 and 3
    d.1,2 and 3

    Answer: c

    Explanation:

    COP 23 is critical and maybe the last chance for the developing countries to fight for their right to development and the global carbon space by ensuring that the developed countries act on their pre-2020 commitments.

    Kyoto Protocol 2007 was the first landmark climate change summit which gave specific targets for the countries to follow. Some of the targets set are as follows:
    a)The main feature of the Protocol is that it established legally binding commitments to reduce emissions of greenhouse gases in Annex I Parties.
    b)In order to meet the objectives of the Protocol, Annex I Parties are required to prepare policies and measures for the reduction of greenhouse gases in their respective countries.
    c)Minimizing Impacts on Developing Countries by establishing an adaptation fund for climate change.

    The Paris summit 2015 was also considered as a revival and revaluation of the Kyoto Protocol and set new targets according to the latest studies in renewable energy. Some of the targets set in the Paris Summit are as follows:
    a)Holding the increase in the global average temperature to well below 2 °C above pre-industrial levels and to pursue efforts to limit the temperature increase to 1.5 °C above pre-industrial levels, recognizing that this would significantly reduce the risks and impacts of climate change;
    b)Increasing the ability to adapt to the adverse impacts of climate change and foster climate resilience and low greenhouse gas emissions development, in a manner that does not threaten food production;
    c)Making finance flows consistent with a pathway towards low greenhouse gas emissions and climate-resilient development.

    19.Recently, India pitches for strong pre-2020 climate action by developed Countries. Consider the following statements regarding this:

    1.Under the pre-2020 agenda, the developed countries are to ratify the second commitment period of the Kyoto Protocol (KP II) to undertake greenhouse gas emission cuts.
    2.The pre-2020 agenda also provide finance and technology support to developing countries for enhancing their ambition, found a place on the COP 23 agenda.

    Which of the following above statements is true?

    a.Only 1
    b.Only 2
    c.Both 1 and 2
    d.Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation:

    The much forgotten, pre-2020 agenda, under which developed countries are to ratify the second commitment period of the Kyoto Protocol (KP II) to undertake greenhouse gas emission cuts and also provide finance and technology support to developing countries for enhancing their ambition, found a place on the COP 23 agenda.

    Meeting the long-term temperature goal of limiting the temperature rise to 2°C by the end of century requires strong short-term action. Enhanced pre-2020 action will reduce the overall costs and economic challenges for making a transition to low carbon growth pathway and also reduce climate risks and help realize immediate co-benefits such as improved public health as a result of lower air pollution, improved energy security, reduced crop yield losses among others.

    IAS Questions for IAS Prelims 2018: June 2017

    20.Recently, AstroSat has successfully accomplished the extremely difficult task of measuring X-ray polarisation. Consider the following statements regarding the AstroSat:

    1)AstroSat is India’s multi-wavelength space telescope.
    2)ASTROSAT mission is that enables the simultaneous multi-wavelength observations of various astronomical objects with a single satellite.
    3)ASTROSAT observes the universe in the optical and high energy X-ray regions of the electromagnetic spectrum.

    Which of the following above statements is true?

    a.1 and 2
    b.2 and 3
    c.1 and 3
    d.1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    AstroSat, India’s multi-wavelength space telescope, has successfully accomplished the extremely difficult task of measuring X-ray polarisation. The team has documented the results in the Taurus Constellation and measured the variations of polarisation as this highly magnetised object spins around 30 times every second. This landmark measurement puts up a strong challenge to prevailing theories of high energy X-ray emission from pulsars.

    ASTROSAT is India’s first dedicated multi-wavelength space observatory. This scientific satellite mission endeavours for a more detailed understanding of our universe. One of the unique features of ASTROSAT mission is that enables the simultaneous multi-wavelength observations of various astronomical objects with a single satellite.

    ASTROSAT observes the universe in the optical, ultraviolet, low and high energy X-ray regions of the electromagnetic spectrum, whereas most other scientific satellites are capable of observing a narrow range of wavelength band.

    21. A 14-day joint training exercise “PRABAL DOSTYK – 2017” has been commenced on November 2, 2017, with which of the following country?
    a. Russia
    b. Kazakhstan
    c. Indonesia
    d. USA

    Answer: b

    Explanation:

    A fourteen-day joint training exercise “PRABAL DOSTYK – 2017” between the Indian Army and the Kazakhstan Army commenced today with the Opening Ceremony at Bakloh, Himachal Pradesh. The joint exercise is aimed at enhancing the military ties between the two countries as also at achieving interoperability between the two armies. The training contingents comprise of platoon strength from the 11th Gorkha Rifles of the Indian Army and a similar strength of the Kazakhstan Army.

    22. Recently, Ministry of Communications has launched a Pan India scholarship program for school children called Deen Dayal SPARSH Yojana to increase the reach of Philately. Consider the following statements regarding this:
    1. Under the scheme of SPARSH, it is proposed to award annual scholarships to children of Standard VI to IX having good academic record and also pursuing Philately as a hobby through a competitive selection process in all postal circles.
    2. The amount of Scholarship will be Rs. 6000/- per annum @ Rs. 500/- per month.
    3. Under the scheme, it is proposed to award 920 scholarships to students pursuing Philately as a hobby.

    Which of the following above statements is true?
    a. 1 and 2
    b. 2 and 3
    c. 1 and 3
    d. 1, 2 and 3

    Answer: d

    Explanation:

    Minister of Communications Manoj Sinha launched a Pan India scholarship program for school children called Deen Dayal SPARSH Yojana to increase the reach of Philately on 3 November 2017. Under the scheme of SPARSH (Scholarship for Promotion of Aptitude & Research in Stamps as a Hobby), it is proposed to award annual scholarships to children of Standard VI to IX having good academic record and also pursuing Philately as a hobby through a competitive selection process in all postal circles. Under the scheme, it is proposed to award 920 scholarships to students pursuing Philately as a hobby.  Every Postal Circle will select a maximum of 40 scholarships representing 10 students each from Standard VI, VII, VIII & IX. The amount of Scholarship will be Rs. 6000/- per annum @ Rs. 500/- per month.

    23. Recently, the Indian scientists have discovered the hotspots of rattan or cane (light, flexible climbing palms) species near which of the following Biosphere Reserve?
    a. Agastyamalai Biosphere Reserve
    b. Nilgiri Biosphere Reserve
    c. Nanda Devi National Park & Biosphere Reserve
    d. Gulf of Mannar Biosphere Reserve

    Answer: a

    Explanation:

    Scientists have discovered that non-protected areas near the Agastyamalai Biosphere Reserve, Silent Valley-Mukurthi National Parks and Coorg-Wayanad in the Western Ghats are hotspots of rattan or cane (light, flexible climbing palms) species. Urgent conservation attention in the face of threats including habitat loss and excessive harvesting would be critical here, warns a study published in Plant Diversity.

    More than half a million people are directly employed in harvesting and processing rattan in Southeast Asia, including India. Using location records from field studies and literature, scientists at Bengaluru’s Asoka Trust for Ecology and Environment (ATREE) and Pune's Indian Institute for Science Education and Research (IISER) first mapped the distribution of all 21 endemic rattan species across the Western Ghats. At 19, the Western Ghats in Kerala and Tamil Nadu have the highest number of species.

    24. Which of the following birds, found only in the arid grasslands and scrub lands of central and west-central India including Gujarat, Uttar Pradesh and Maharashtra, is known for its ability to mimic 34 other bird species?
    a. Rose-ringed parakeet
    b. Tawny lark
    c. Saker Falcon
    d. Common Minah

    Answer: b

    Explanation:

    Appearances are deceptive, and unbelievably so for the tiny Tawny lark: the dull brown-coloured bird that is small enough to fit in your palm can imitate calls of 34 other birds found in its habitat, and even shepherds’ whistles.

    Many birds mimic the calls of other birds to impress females during territorial displays, to discourage competing species from using the area and to teach their young to associate the calls of other birds with danger. The diminutive crested Tawny lark – found only in the arid grasslands and scrub lands of central and west-central India including Gujarat, Uttar Pradesh and Maharashtra – belongs to a family of larks well-known for their mimicking abilities.

    A team of scientists from Cornell University and the Bombay Natural History Society studied the flight songs of these birds in Gujarat and analysed the acoustics of their calls. They found that male Tawny larks imitate the calls of 34 other bird species, including babblers and lapwings, with varied accuracy.

    25. Recently, the State Cabinet of which of the following states has approved a Blackbuck Conservation Reserve in the Meja Forest Division?
    a. Madhya Pradesh
    b. Uttarakhand
    c. Uttar Pradesh
    d. Odisha

    Answer: c

    Explanation:

    A wildlife conservation reserve dedicated exclusively to the blackbuck or Antilope cervicapra is coming up in Uttar Pradesh. The State Cabinet has approved a Blackbuck Conservation Reserve in the Meja Forest Division, in the Trans-Yamuna region of Allahabad near the Madhya Pradesh border, known for its rocky, undulating and arid terrain.

    The conservation reserve will occupy 126 hectares. This would consist of 88 hectares under the Khamariya and Mahukikala gram sabhas, and 38 hectares of adjoining forest land. A herd of around 350 blackbucks is estimated to inhabit in the region, a senior government official said.

    IAS Questions- 2016 for IAS Prelims 2018

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF