1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

Indian Economy Questions for IAS Prelims Exam - Agriculture V

Oct 24, 2016 15:04 IST

    Indian Economy contributes large number questions in IAS Prelims Exam from few years. The IAS aspirants must have well practice before appearing for IAS Prelims Exam. Here, we have provided Indian Economy Quizzes which are quite helpful for IAS Exam preparation.

    1. Consider the following statements regarding the irrigation projects/schemes in India:
    I. The Planning Commission of India (now replaced by NITI Ayog) had classified irrigation schemes into three based on the cultivable command area.
    II. The schemes were classified into major irrigation schemes, medium irrigation schemes and minor irrigation schemes.
    III. The Schemes with cultivable command areas (CCA) more than 10,000 hectares known as Major Irrigation Schemes.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The Planning Commission classifies irrigation projects/schemes in India on the following lines:

    (i) Major Irrigation Schemes—Those with cultivable command areas (CCA) more than 10,000 hectares.

    (ii) Medium Irrigation Schemes—Those with cultivable command areas (CCA) between 2,000 and 10,000 hectares.

    (iii) Minor Irrigation Schemes—Those with cultivable command area (CCA) up to 2,000 hectares. Expansion of irrigation facilities, along with consolidation of the existing systems, has been the main part of the strategy for increasing production of food grains.

    Indian Economy Questions for IAS Prelims Exam - Agriculture IV

    2. Consider the following statements regarding the Food Security Act, 2013:
    I. The National Food Security Act, 2013 also known as NFSA 2013 converts into legal entitlements for existing food security programmes of the Government of India.
    II. The schemes like Midday Meal Scheme, Integrated Child Development Services scheme and the Public Distribution System comes under the Food Security Act, 2013.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. Only II
    c. Both I and II
    d. Neither I nor II

    Answer: c

    Explanation:

    The National Food Security Act, 2013 (also Right to Food Act) is an Act of the Parliament of India which has objective to provide subsidized food grains to approximately two thirds of India's 1.2 billion people. It was signed into law on 12 September 2013, retroactive to 5 July 2013.

    The National Food Security Act, 2013 also known as NFSA 2013 converts into legal entitlements for existing food security programmes of the Government of India. It includes the Midday Meal Scheme, Integrated Child Development Services scheme and the Public Distribution System. Further, the NFSA 2013 recognizes maternity entitlements. The Midday Meal Scheme and the Integrated Child Development Services Scheme are universal in nature whereas the PDS will reach about two-thirds of the population (75% in rural areas and 50% in urban areas).

    3. Consider the following statements regarding Macro Management of Agriculture (MMA) in India:
    I. The MMA was revised in 2008 to improve its efficacy in supplementing/complementing the efforts of the states towards enhancement of agricultural production and productivity.
    II. It also provides opportunity to draw upon agricultural development programmes out of ten sub-schemes relating to crop production and natural resource management, and give it the flexibility to use 20 per cent of resources for innovative components.
    III. The revised MMA scheme has formula-based allocation criteria and provides assistance in the form of grants: loan to the states/UTs on 90:10 ratio bases.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The MMA was revised in 2008 to improve its efficacy in supplementing/complementing the efforts of the states towards enhancement of agricultural production and productivity. It also provides opportunity to draw upon agricultural development programmes out of ten sub-schemes relating to crop production and natural resource management, and give it the flexibility to use 20 per cent of resources for innovative components.

    The revised MMA scheme has formula-based allocation criteria and provides assistance in the form of grants: loan to the states/UTs on 90:10 ratio bases, except in case of the north-eastern states where the central share is 100 per cent grant.

    4. Consider the following statements regarding Rashtriya Krishi Vikas Yojana (RKVY):
    I. The RKVY was launched in 2007-08 for incentivising states to enhance public investment to achieve 4 per cent growth rate in agriculture and allied sectors during the 11th Plan.
    II. The RKVY format permits taking up national priorities as sub-schemes, allowing the states flexibility in project selection and implementation.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. Only II
    c. Both I and II
    d. Neither I nor II

    Answer: c

    Explanation:

    The RKVY was launched in 2007-08 for incentivising states to enhance public investment to achieve 4 per cent growth rate in agriculture and allied sectors during the 11th Plan. The RKVY format permits taking up national priorities as sub-schemes, allowing the states flexibility in project selection and implementation.

    The RKVY links 50 per cent of central assistance to those states that have stepped up percentage of State Plan expenditure on agriculture and allied sectors. States have indeed increased allocation to agriculture and allied sectors from 4.88 per cent of total State Plan expenditure in 2006-07 to 6.04 per cent of in 2010-11.

    5. Consider the following statements regarding Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana:
    I. The government’s move to implement the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana came in an attempt to check the problem of rising cases of suicide by the farmers.
    II. Under the scheme the Central Government will provide a matching contribution while the farmers have to pay as per the uniform rate of only 2% of the premium fixed by the insurance company for Kharif crops; 1.5% for Rabi crops and 5% for Commercial/horticulture crops.
    III. Under the new scheme there is a provision that at least 25% of the total settled amount to be transfer directly into the farmer’s bank account.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The Central Government has approved a cheaper crop insurance scheme named Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) on 13th January 2016. The government’s move came in an attempt to check the problem of rising cases of suicide by the farmers. The premium rates to be paid by the farmers have been brought down substantially so as to enable more farmers avail insurance cover against crop loss on account of natural calamities.

    The scheme came into effect from the upcoming kharif Season June 2016. Under the scheme the Central Government will provide a matching contribution while the farmers have to pay as per the uniform rate of only 2% of the premium fixed by the insurance company for Kharif crops; 1.5% for Rabi crops and 5% for Commercial/horticulture crops. Under the new scheme there is a provision that at least 25% of the total settled amount to be transfer directly into the farmer’s bank account.

    6. Consider the following statements regarding the centrally sponsored scheme ISOPOM:
    I. The centrally sponsored ISOPOM (Integrated Scheme of Oilseeds, Pulses, Oil Palm, and Maize) have been under implementation during the Eleventh Plan in all the states for oilseeds and pulses, 15 for maize, and 9 for oil palm.
    II. The pulses component has been merged with the NFSM with effect from 1 April 2010. Oilseeds are raised mostly under rainfed conditions and are important for the livelihood of small and marginal farmers in the arid and semi-arid areas of the country.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. Only II
    c. Both I and II
    d. Neither I nor II

    Answer: b

    Explanation:

    The centrally sponsored ISOPOM (Integrated Scheme of Oilseeds, Pulses, Oil Palm, and Maize) have been under implementation during the Eleventh Plan in 14 states for oilseeds and pulses, 15 for maize, and 9 for oil palm. The pulses component has been merged with the NFSM with effect from 1 April 2010. Oilseeds are raised mostly under rainfed conditions and are important for the livelihood of small and marginal farmers in the arid and semi-arid areas of the country.

    7. Consider the following statements regarding National Horticulture Mission (NHM):
    I. The horticulture sector includes a wide range of crops, such as fruits, vegetables, roots and tuber crops, flowers, aromatic and medicinal plants, spices, and plantation crops, which facilitate diversification in agriculture.
    II. The NHM scheme was launched during the second Five Year Plan for holistic development of the horticulture sector, duly ensuring forward and backward linkages by adopting a cluster approach, with the active participation of all the stakeholders.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. Only II
    c. Both I and II
    d. Neither I nor II

    Answer: a

    Explanation

    The horticulture sector includes a wide range of crops, such as fruits, vegetables, roots and tuber crops, flowers, aromatic and medicinal plants, spices, and plantation crops, which facilitate diversification in agriculture.

    It has been recognised that growing horticulture crops is now an ideal option to improve livelihood security, enhance employment generation, attain food and nutritional security, and increase income through value addition. Over the years, there have been noticeable achievements and significant improvement in the production and productivity of various horticulture crops.

    GS Economy Questions for IAS Prelims Exam - Agriculture III

    8. Consider the following statements regarding National Bamboo Mission:
    I. The NBM, a centrally sponsored scheme of the Ministry of Agriculture for harnessing the potential of the bamboo crop in the country, is under implementation in 27 states.
    II. It envisages promoting holistic growth of the bamboo sector by adopting an area-based, regionally differentiated strategy to increase the area under bamboo cultivation and marketing.
    III. Under the Mission, steps have been taken to increase the availability of quality planting material by supporting the setting up of new nurseries/tissue culture units and strengthening existing ones.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The NBM, a centrally sponsored scheme of the Ministry of Agriculture for harnessing the potential of the bamboo crop in the country, is under implementation in 27 states. It envisages promoting holistic growth of the bamboo sector by adopting an area-based, regionally differentiated strategy to increase the area under bamboo cultivation and marketing.

    Under the Mission, steps have been taken to increase the availability of quality planting material by supporting the setting up of new nurseries/tissue culture units and strengthening existing ones. To address forward integration, the Mission is taking steps to strengthen marketing of bamboo products, especially those of handicraft items. Besides, the Mission has provided financial assistance to different institutions/universities for twenty-three R&D projects aimed at higher productivity of bamboo.

    9. Consider the following statements regarding Extension Reforms Scheme:
    I. The Support to State Extension Programmes for Extension Reforms Scheme was launched in 2005-06.
    II. The scheme was aiming at making the extension system farmer driven as well as accountable to farmers by providing for new institutional arrangements for technology dissemination.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. Only II
    c. Both I and II
    d. Neither I nor II

    Answer: a

    Explanation

    The Support to State Extension Programmes for Extension Reforms Scheme was launched in 2005-06, aiming at making the extension system farmer driven as well as accountable to farmers by providing for new institutional arrangements for technology dissemination. This has been done through setting up of Agricultural Technology Management Agencies (ATMA) at district level to operationalise the extension reforms.

    The ATMA has active participation of farmers/farmer groups, nongovernment organisations (NGOs) and other stakeholders operating at district level and below. Gender concerns are being mainstreamed by mandating that 30 per cent of resources on programmes and activities are utilised by women farmers and women extension functionaries.

    10. Consider the following statements regarding the second green revolution in India:
    I. In January 2004, the Government of India announced a major agricultural programme named as the Second Green Revolution with an initial fund allocation of ‘50,000 crore.
    II. The programme was so exhaustive that it had hardly left any problem area of Indian agriculture untouched and had every potential of solving all long-standing problems.
    III. In a sense it was a complete agricultural policy based on the concept of sustainable development and well-equipped to fight the challenges posed by the WTO and capable enough to make Indian agriculture to emerge as a winner in the globalising economy.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The Second Green Revolution in India is a concept as well as the name of a programme. It was suggested as an idea of sustainable agriculture in mid-1990s by the agro-scientists as the ongoing GR was not based on sustainable agricultural practices. When the Indian President, Dr. Kalam suggested for the same he attached much wider meaning to it. For him it consisted, crop management, cost reduction, value addition, processing and marketing other than the green farming.

    In January 2004, the Government of India announced a major agricultural programme named as the Second Green Revolution with an initial fund allocation of ‘50,000 crore. This programme was so exhaustive that it had hardly left any problem area of Indian agriculture untouched and had every potential of solving all long-standing problems. In a sense it was a complete agricultural policy based on the concept of sustainable development and well-equipped to fight the challenges posed by the WTO and capable enough to make Indian agriculture to emerge as a winner in the globalising economy.

    Click here for GS Economy Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF