1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – General Science 02

Jul 18, 2017 15:34 IST

     

    NDA II 2017 Practice Questions GK General Science Diseases=

    For the benefit of NDA & NA (II) Exam 2017 aspirants Jagran Josh is providing practice questions on diseases. The answers to the questions along with detailed explanations will help the aspirants in improving their scores in the General Science section of GAT paper. The questions are given below.
    1.    Dropsy is a disease caused due to adulteration in
    a)    Ghee
    b)    Arhar Dal
    c)    Mustard Oil
    d)    Turmeric Powder
    Ans. (c) Mustard Oil
    Dropsy, also referred to as edema is a condition which is characterized by swelling of the body tissue due to accumulation of fluids. While this condition may frequently be observed in the lower extremities namely the ankles, feet and legs, it any affect any other organ. While it is more frequently associated with certain conditions, the treatment regimen for management of dropsy may differ depending upon the underlying cause.
    2.    What is ‘breakbone fever’ most commonly known as?
    a)    Typhoid
    b)    Rhinitis
    c)    Yellow fever
    d)    Dengue
    Ans. (d) Dengue
    Dengue is also sometimes called breakbone fever. The disease isn't actually breaking any bones, but it can feel like it is because of the joint and muscle pain. Symptoms of dengue fever usually appear 4 to 14 days after someone has been infected.
    3.    Which one among the following is not a sexually transmitted disease?
    a)    Syphillis
    b)    Gonorrhea
    c)    Scurvy
    d)    Hepatitis B
    Ans. (c) Scurvy
    Scurvy is a disease resulting from a lack of vitamin C. Early symptoms include weakness, feeling tired, and sore arms and legs. Without treatment, decreased red blood cells, gum disease, changes to hair, and bleeding from the skin may occur. As scurvy worsens, there can be poor wound healing, personality changes, and finally death from infection or bleeding.
    4.    After diagnosis of disease in a person, the doctor advises the patient iron and folic acid tablets. The person is suffering from
    a)    Osteoporosis
    b)    Anaemia
    c)    Goitre
    d)    Protein-energy malnutrition
    Ans. (b) Anaemia
    Anemia, also spelled anaemia, is usually defined as a decrease in the total amount of red blood cells (RBCs) or hemoglobin in the blood. It can also be defined as a lowered ability of the blood to carry oxygen.
    The three main types of anemia are due to blood loss, decreased red blood cell production, and increased red blood cell breakdown. Causes of blood loss include trauma and gastrointestinal bleeding, among others. Causes of decreased production include iron deficiency, a lack of vitamin B12, thalassemia, and a number of neoplasms of the bone marrow.
    5. Consider the following statements related to the Zika virus.
    1)    Zika virus is a vector borne disease transmitted primarily by Aedes aegypti mosquitoes.
    2)    As the Aedes mosquito can fly more than 40 kms, the chances of spread of the disease from region to region is high.
    3)    The virus causes Guillain-Barré syndrome, which is a condition in which the body’s immune system attacks part of the nervous system.
    Which of the above statements is/are true?
    a)    1 and 2 only
    b)    2 and 3 only
    c)    1 and 3 only
    d)    1,2 and 3
    Ans. (c) 1 and 3 only
    Zika virus occurs in tropical areas with large mosquito populations and is known to circulate in Africa, the Americas, Southern Asia and Western Pacific. The virus was discovered in 1947, but for many years only sporadic human cases were detected in Africa and Southern Asia.
    In 2007, the first documented outbreak of Zika virus disease occurred in the Pacific. Since 2013, cases and outbreaks of the disease have been reported from the Western Pacific, the Americas and Africa. In May 2017, WHO confirmed India’s first cases in Ahmedabad.
    People catch Zika virus by being bitten by an infected Aedes mosquito – the same type of mosquito that spreads dengue, chikungunya and yellow fever. The Aedes mosquito is a weak flyer; it cannot fly more than 400 meters. But it may inadvertently be transported by humans from one place to another, for example, in the back of the car and plants.
    During the first outbreak of Zika from 2013 - 2014 in French Polynesia, which also coincided with an ongoing outbreak of dengue, national health authorities reported an unusual increase in Guillain-Barré syndrome. It is a condition in which the body’s immune system attacks part of the nervous system. It can be caused by a number of viruses and can affect people of any age.
    6. Which of the following diseases is caused by bacteria?
    a) Leprosy
    b) Polio
    c) Chicken pox
    d) Malaria
    Ans. (a) Leprosy
    Leprosy, also known as Hansen's disease (HD), is a long-term infection by the bacteria Mycobacterium leprae or Mycobacterium lepromatosis. Initially, infections are without symptoms and typically remain this way for 5 to 20 years. Symptoms that develop include granulomas of the nerves, respiratory tract, skin, and eyes. This may result in a lack of ability to feel pain, thus loss of parts of extremities due to repeated injuries or infection due to unnoticed wounds. Weakness and poor eyesight may also be present.
    7. The Union Government recently launched the Test and Treat policy for providing treatment to patients suffering from which disease?
    a)    Tuberculosis
    b)    Human Immunodeficiency Virus
    c)    Pneumonia
    d)    Jaundice
    Ans. (b) Human Immunodeficiency Virus
    In April 2017, the Union Health Minister JP Nadda launched the Test and Treat policy for Human Immunodeficiency Virus (HIV) patients. Under the new policy, anyone who is tested and found positive will get the necessary treatment free of cost. Anyone found positive will be provided with ART (Anti- Retroviral Therapy) irrespective of his CD count.  
    8. What was the theme of the World Health Day 2017 observed globally on 7 April 2017?
    a)    Safe Blood starts with me
    b)    Vector-borne diseases: small bite, big threat
    c)    Food Safety
    d)    Depression, Let's Talk
    Ans. (d) Depression, Let's Talk
    World Health Day (WHD) 2016 was observed globally on 7 April 2016. The theme for the year is Depression, Let's Talk . The theme for the WHD 2016 WAS Halt the Rise: Beat Diabetes.
    9. The World Kidney Day was observed on 9 March 2017 with the theme
    a)    Kidney Health for All
    b)    Chronic Kidney Disease (CKD) and aging
    c)    Kidney Disease and Obesity
    d)    Kidneys for Life – Stop Kidney Attack!
    Ans. (c) Kidney Disease and Obesity
    The World Kidney Day 2017 was observed on 9 March 2017 with the theme Kidney Disease and Obesity: Healthy Lifestyle for Healthy Kidneys. The WKD 2017 sought to promote education about the harmful consequences of obesity and its association with kidney diseases.
    10. India declared itself free from which disease recently?
    a) Zika Virus
    b) Avian Influenza
    c) Dengue
    d) Swine Flu
    Ans. (b) Avian Infuenza
    India on 6 July 2017 declared itself free from Highly Pathogenic Avian Influenza (H5N1 and H5N8) and notified the same to the World Organisation for Animal Health (OIE),  an intergovernmental body that coordinates, supports and promotes animal disease control.
    India had reported outbreaks of Highly Pathogenic Avian influenza at various epicenters in Delhi, Gwalior (Madhya Pradesh), Rajpura (Punjab), Hissar (Haryana), Bellary (Karnataka), Allappuzha and Kottayam (Kerala), Ahmedabad (Gujarat), Daman (Daman) and Khordha and Angul (Odisha).

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF