Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

Sample Question for IBPS-IT officer: Information Technology

Jan 22, 2016 14:56 IST

    Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) is going to conduct Online written examination for recruitment to the posts of Specialist Officers on 30th and 31st January 2016.

    Here the banking team of jagran josh are providing some sample questions of Information Technology (IT) that will be useful for the candidates preparing for written examination. These questions will help candidate to know the style of questions being asked in online exam.

    Sample Questions

    1. Which of the following Operating System’s response time is very crucial?

    a. Real Time Operating system
    b. Batch operating System
    c. Unix Operating System
    d. Network Operating System
    e. All of the above

    Ans.:- (a.)

    2. One method of programming a computer to exhibit human intelligence is called modeling or?

    a. Cognition
    b. Duplication
    c. Simulation
    d. Psychic amelioration
    e. None of the above

    Ans.:- (c.)

    3. Which among the following Interrupt is non-maskable?

    a. TRAP
    b. INTR
    c. RST 7.5
    d. RST 6.5
    e. None of the above

    Ans.:- (a.)

    4. Which of the following is not used as data structure?

    a. Graph
    b. Directory
    c. Array
    d. Linked List
    e. None of the above

    Ans.:- (b.)

    5. Choose one of the following logic family, to which maximum clock rate is applied?

    a. Flip-flop
    b. Shift Register
    c. Counter
    d. Single logic gate
    e. None of the above

    Ans.:- (a.)

    6. Name the process in which updating of Master files is exercised for reflecting the effects of current transactions?

    a. File processing
    b. Direct Processing
    c. Front end processing
    d. Flow Chart
    e. Back end Algorithm

    Ans.:- (a.)

    7. Which of the following term is associated with the rearrangement data in a new sequence?

    a. Summarizing
    b. Updating
    c. Sorting
    d. Batching
    e. None of the above

    Ans.:- (d.)


    8. Which among the following manages the execution of user programs to avoid errors and improper use of the computer?

    a. Hardware
    b. Microprocessor
    c. ALU
    d. System Software
    e. Control Program

    Ans.:- (e.)

    9. Which of the following is a standard way for a Web server to pass a Web user's request to an application program and to receive data back to forward to the user?

    a. FTP
    b. Data link layer
    c. Forward DNS Look Up
    d. Interrupt request
    e. Common gateway interface

    Ans.:- (e.)

    10. Choose among the following that will not eliminate the ambiguities of a null value?

    a. Define Sub types
    b. Define the required attribute
    c. Define each attribute as having an initial value that is recognized as blank.
    d. Defining Super types
    e. None of the above

    Ans.:- (d.)

    11. Which of the following rule states that a foreign key must either match a primary key value in another relation or it must be null?

    a. Action assertion
    b. Composite Attribute
    c. Referential integrity constraint
    d. Entity integrity rule
    e. None of the above

    Ans.:- (d.)

    12. What is an applet?

    a. It tracks the number of visitors on the website.
    b. It is a compiled program that executes on the client side.
    c. It is an interpreted program that runs on the client side.
    d. Collects data from visitors to a website.
    e. None of the above

    Ans.:- (b.)

    13. Which error detection method uses 1’s complement arithmetic?

    a. Simple parity check
    b. CRC
    c. Check Sum
    d. Two dimensional parity check
    e. None of the above

    Ans.:- (c.)

    14. Which of the following defines A range Check?

    a. It verifies that all required data is present.
    b. It ensures that only the correct data type is entered into the field.
    c. It determines whether a number is within a specified limit.
    d. It tests if the data in two or more associated fields is logical
    e. None of the above

    Ans.:- (c.)

    15. CIDR is known for Classless Inter Domain Routing & in which of the following type of networks it is used?

    a. Class A
    b. Class B
    c. Class C
    d. All of the above
    e. None of the above

    Ans.:- (d.)

    16. In A computer information system maintains several computer files. Which among them is called a perpetual file?

    a. Log file
    b. History File
    c. Specialized file
    d. Master file
    e. Back Up File

    Ans.:- (d.)

    17. An input stream transformation is done into _______ by the lexical analyzer?

    a. Binary
    b. Symbols
    c. Regular expressions
    d. Sequence of Tokens
    e. All of the above

    Ans.:- (d.)

    18. A p- channel enhancement type MOSFET performs much the same function a PNP transistor except which of the following?

    a. Its operating speed is very fast.
    b. It is considerably larger.
    c. It is operated by voltage rather than by a current.
    d. It is operated by the current.
    e. All of the above

    Ans.:- (c.)

    19. If NMOS dominates the LSI field, then_____ is used extensively where lowest power consumption is necessary.

    a. MOSFET
    b. PMOS
    c. NMOS
    d. CMOS
    e. All of the above

    Ans.:- (d.)

    20. Which of the following family dissipates the minimum power?

    a. CMOS
    b. ECL
    c. DTL
    d. TTL
    e. None of the above

    Ans.:- (b.)

    Click here to know about syllabus and exam pattern of IBPS IT officer

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF