Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment|  

SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz

Apr 17, 2018 17:08 IST
    SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz
    SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz

    General Awareness is an integral part of bank recruitment examinations. Take up the below General Awareness quiz for SBI Clerk exam 2018.

     1.       Who among the following has been appointed as the chairman of the Banks Board Bureau (BBB), replacing former Comptroller and Auditor General Vinod Rai?

     a)      Vedika Bhandarkar

    b)      Bhanu Pratap Sharma

    c)       P. Pradeep Kumar

    d)      Rajeev Kumar

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    2.       The Reserve Bank of India (RBI) recently tightened reporting norms for the LRS under which an individual can transfer up to USD 2, 50,000 abroad in a year. What is the full form of LRS?

    a)      Local Remittance Scheme

    b)      Liberalised Remitter Scheme

    c)       Loyalty Remittance Scheme

    d)      Liberalised Remittance Scheme

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    SBI Clerk Exam 2018: General Awareness Quiz

    3.      India jumped 13 places to achieve the ……spot this year's Index of Economic Freedom published by the Heritage Foundation, an American think-tank.

    a)      120th

    b)      130th

    c)       136th

    d)      140th

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    4.       Which of the following banks recently become the first Indian banks to go live on Global financial messaging cooperative, SWIFT (Society for World Interbank Financial Telecommunication System) Global Payment Innovation (GPI), an improved cross-border payments service?

    a)      State Bank of India (SBI)

    b)      Punjab National Bank (PNB)

    c)       ICICI Bank

    d)      Axis Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    SBI PO Exam 2018: Vocabulary Quiz from newspaper

    5.   To conform to international standards the Reserve Bank of India recently switched back to the Gross Domestic Product (GDP)-based measure to offer its growth estimates from the-

    a)      Gross Statistics Added (GSA) methodology

    b)      Gross Domestic Added (GDA) methodology

    c)       Gross Value Added (GVA) methodology

    d)      Gross National Added (GNA) methodology

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    Note:  Government had started analysing growth estimates using GVA methodology from January 2015 and had also changed the base year to 2018 from January. While GVA gives a picture of the state of economic activity from the producers' side or supply side, the GDP model gives the picture from the consumers' side or demand perspective.

     6.   Who among the following has been recently appointed as the chief executive officer (CEO) of the Europe’s largest investment bank, Deutsche Bank?

    a)      John Cryan

    b)      Christian Sewing

    c)       Karl von Rohr

    d)      Marcus Schenck

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    7.    Which of the following Public Sector banks has recently becomes the first foreign bank in the Unites Kingdom (UK) to ring fence its retail division from its wholesale business with the launch of its UK subsidiary with an initial capital commitment of 225 million pounds from its parent entity?

    a)      State Bank of India (SBI)

    b)      Bank of Baroda (BOB)

    c)       Indian Overseas Bank (IOB)

    d)      UCO Bank

    e)      None of these

    Ans: Option (a)

     8.    The Union Government has recently formed a task force for fast-tracking the roll-out of unmanned aerial vehicle (UAV) technology. The task force is headed by-

    a)       Rajiv Nayan Choubey

    b)       Rajiv Gauba

    c)       A.P. Maheshwari

    d)      Jayant Sinha

    e)      None of these

    Ans: Option (d)

    9.   Who among the following recently elected as the new chairman of the Boao Forum for Asia (BFA)?

    a)      Yasuo Fukuda

    b)      Ban Ki-moon

    c)       Shahid Khaqan Abbas

    d)    Lee Hsien Loong

    e)      None of these

    Ans: Option (b)

    Note: The BFA is a non-governmental and non-profit international organization founded in 2001. The main objective of BFA is to promote regional economic integration and bringing Asian countries closer to their development goals.

    SBI Clerk Exam 2018: Approximation/Simplification Quiz

    10.   Which of the following banks recently announced to invest a total of Rs 80 billion in the Arun III hydropower project of Nepal, which has 900 megawatts (MW) electricity production capacities?

    a)      National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)

    b)      Small Industries Development Bank of India (SIDBI)

    c)       State Bank of India (SBI)

    d)      Export Credit Guarantee Corporation of India (ECGC)

    e)      None of these

    Ans: Option (c)

    Salary and Allowances of SBI PO

    Salary of Bank Employees after 11th bipartite Settlement

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF