Search

Syndicate Bank PO Solved Question Paper 2010 (Quantitative Aptitude)

Bank Recruitment - Bank Exam Question Papers - Syndicate Bank PO Question Paper : This is the solved question paper of Quantitative Aptitude which was held for recruitment of Probationary Officers to Syndicate Bank in the year 2010

Jun 8, 2011 15:08 IST
Question Paper

Syndicate Bank PO Held on: 23.5.2010 (Quantitative Aptitude)

Directions (Q. 1-5): What should come in place of the question mark (?) in the following questions?                                                              
 
1. 12     12     18     36      90  270  ?
1) 945
2) 810
3) 1080
4) 1215
5) None of these

Answer: 1 (1)

2. Seema, Meena and Reema begin to jog around a circular stadium and they complete their revolutions in 54 seconds, 42 seconds and 63 seconds respectively. After
approximately how many minutes will they come together at the starting point?
1) 8 minutes
2) 10 minutes
3) 3 minutes
4) 6 minutes
5) 12 minutes

Answer: 2 (4)

3. 7365+(5.4)2+.J? =7437.16
1) 1894
2) 1681
3) 1764
4) 2025
5) None of these

Answer: 3 (5)


4. 10 x 40% of? = 78
1) 650
2) 720
3) 680
5) None of these

Answer: 4 (1)

5. 125% of3060 - 85% of? = 408
1) 3890
2) 3940
3) 4020
4) 4015
5) None of these

Answer: 5 (3)

Directions (Q. 6-10): What should come in place of the question mark (?) in the following number series?

6.   9     19     40     83     ?     345     696
1) 162
2) 170
3) 175
4) 166
5) None of these

Answer: 6 (2)

7.  980 484 236 112 50?     
1) 25
2) 17
3) 21
4) 29
5) None of these

Answer: 7 (5)

8.  8     9     20     63  256  1285  ?
1) 6430
2) 7450
3) 7716
4) 7746
5) None of these

Answer: 8 (3)

9.  1015 508 255 129 66.5 ? 20.875
1) 34.50
2) 35
3) 35.30
4) 35.75
5) None of these

Answer: 9 (4)

10. (8792-4136)+?= 145.5
1) 38
2) 32
3) 42
4) 36
5) None of these

Answer: 10 (2)

11.  6561+ (l0.8x2.5) + 3=?
1) 27
2) 54
3) 72 
4) 81
5) None of these

Answer: 11(4)

12. Deepa rides her bike at an average speed of30 km/hr and reaches her destination in 6 hours. Hema covers the same distance in 4 hours. If Deepa increases her average speed by 10 km/hr and Hema increases her average speed by 5 km/hr, what would be the difference in their time taken to reach the destination?
1) 54 minutes
2) 1 hour
3) 40 minutes
4) 45 minutes
5) None of these

Answer: 12 (1)

13. In how many different ways can the letters of the word 'ARMOUR' be arranged?
1) 720
2) 300
3) 640
4) 350
5) None of these

Answer: 13 (5)

14. The sum of twice a number and three times of 42 is 238. What is the sum of thrice the number and two times of 42?
1) 245
2) 250
3) 264
5) None of these

Answer: 14 (4)

15. Out of the total number of students in a college 12% are interested in sports.3/4 of the total number of students are interested in dancing. 10% of the total number of students are interested in singing and the remaining 15 students are not interested in any of the activities. What is the total number of students in the college?
1) 450
2) 500
3) 600
4) Cannot be determined
5) None of these

Answer: 15 (2)

Directions (Q. 16-20): Study the following table and answer the questions given below it: Number of students appeared (A) for an examination and percentage of students qualified (Q) in the examination from four different states over the years

 

States
        P            Q         R         S
Years
   A  Q   A   Q   A   Q   A  Q
2005 2500 15% 8000 20% 4400 25% 3200 18%
2006 5600 16% 6250 18% 5000 30% 4850 22%
2007 3400 25% 5900 19% 6720 15% 4800 14%
2008 8120 20% 6450 26% 7200 23% 6000 28%
2009 7100 13% 6000 30% 7500 16% 7000 29"10
 
                                        
16. What is the total number of students who qualified in the examination in the year 2006 from all the states together?

1) 3692
2) 4050
3) 4588
4) 3898
5) None of these

Answer: 16 (3)

17. What is the difference between the number of students  who qualified in the examination in the year 2009 from State P and those who qualified in the examination in the same year from State R?

1) 254
2) 268
3) 277
4) 289
5) None of these

Answer: 17 (3)

18. What is the ratio of the number of students who did not qualify in the examination from State Q in the year 2007 to the number of students who qualified in the examination in the same year from the same State?

1) 19:81
2) 17:77
3) 81:17
4) 77: 19
5) None of these

Answer: 18 (5)

19. What is the average number of students who appeared for the examination from State S over the years?

1) 4850
2) 5090
3) 5170
4) 4900
5) None of these

Answer: 19 (3)

20. The number of students who qualified in the examination  from State S in the year 2006 is approximately what per cent of the number of students who qualified in the examination from State P in the year 2008?

1) 66
2) 70
3) 59
4) 63
5) 74

Answer: 20 (1)

Directions (Q. 21-25): Study the following graph carefully and answer the questions given below it: Number of employees working in various departments of two different companies (number in hundreds)

            Δ Company A         ■ Company B

21. The number of employees working in the Marketing department of Company B are what per cent of the total number of employees working in the company?
1) 30
2) 28
3) 23
4) 32
5) None of these

Answer: 21 (2)

22. What is the ratio of the total number of employees working in the Admin department of both the companies together and the total number of employees working in the Finance department of both the companies together?
1) 2:3
2) 4:3
3) 3:2
4) 3:4
5) None of these

Answer: 22 (4)

23. The number of employees working in the HR department of Company A is approximately what per cent of the number of employees working in the Finance department of Company B?
1) 44
2) 207
3) 53    
4) 229
5) 198

Answer: 23 (4)

24. If the number of employees working in the IT department of Company B is increased by 20%, what would be the difference between the number of employees working in the IT department of Company B and the Admin department of Company A?
1) 500
2) 350
3) 700
4) 400
5) None of these

Answer: 24 (1)

25. What is the average number 0f employees working in all the departments together in company A?
1) 600
2) 585
3) 620
4) 615
5) None of these

Answer: 25 (5)

Directions (Q.26-30): study the following table carefully and answers the questions given below it .Quantity of food grains produced by various farmers in a year

       (Quantity in kilograms)

 

Food grains Corn Rice Jowar Wheat Bajra
Farmers 
     P 450 200 150 275 145

Q

140 180 220 225 120
     R 300 540 320 100 50
     S 150 460 480 350 200
     T 190 285 315 240 265
     U 280 190 130 115 140

26. The quantity of rice produced by farmer T is approximately what per cent of the quantity of rice produced by farmer R?
1) 53
2) 48
3) 56
4) 45
5) 59

Answer: 26 (1)

27. What is the average quantity of total food grains produced by farmer T?
1) 265kg
2) 240kgs
3) 259kg
4) 245kg
5) None of these

Answer: 27 (3)

28. Which farmer produced the highest total quantity of food grains in the year?
1) P
2) R
3) T
4) U
5) None of these

Answer: 28 (5)

29. What is the ratio of the total quantity of corn ,rice and jowar together produced by farmer U to the total quantity of wheat and bajra together produced by the same farmer?
1) 8:3
2) 40:17
3) 3:8
4) 17:40
5) None of these

Answer: 29 (2)

30. What is the difference between the quantity of wheat produced by farmer S and the quantity of corn produced by farmer Q?
1) 200kg
2) 240kg
3) 220kg
4) 210kg
5) None of these

Answer: 30 (4)

Directions (Q.31-35): study the following graph carefully and answer the questions given below it. % profit earned by a company over the years

 
31. What is the average per cent profit earned by the company over the years?
1) 55
2) 51
3) 62
4) 59
5) None of these

Answer: 31 (2)

32. If the expenditure of the company in the year 2006 was Rs 75,000, what was the ratio of income to expenditure of the company in that year?
1) 3: 2
2) 5: 4
3) 4: 3
4) Cannot be determined
5) None of these

Answer: 32 (1)

33. The per cent profit earned by the company in the year 2009 was what per cent of the per cent profit earned by the company in the year 2005?
1) 200
2) 240
3) 260
4) 255
5) None of these

Answer: 33 (3)

34.  If the income of the company in the year 2005 and the year 2007 was Rs 6,80,000 each, then what was the difference in expenditures of the company in the year
2005 and 2007?
1) Rs 1,24,000
2) Rs 1,40,000
3) Rs 1,50,000
4) Cannot be determined
5) None of these

Answer: 34 (5)

35. If the profit earned by the company in the year 2008 was Rs 90,000, what was the income of the company in that year?
1) Rs 2,90,000
2) Rs 2,00,000
3) Rs 2,50,000
4) Cannot be determined
5) None of these

Answer: 35 (1)

36. The ratio of the present ages of Anubha and her mother is 1:2. The ratio of their ages 6 years hence would be 11:20.What was the ratio of their ages 9 years ago?
1) 3:5
2) 2:7
3) 1:4
4) 2: 5
5) None of these

Answer: 36 (4)

37. The number of residents who speak Hindi as one of the languages is approximately what per cent of the number of residents who speak only the local language?
1) 67
2) 70
3) 61
4) 59
5) 63

Answer: 37 (1)

38. Car' A' travels at the speed of 65 km/hr and reaches its destination in 8 hours. Car 'B' travels at the speed of 70 km/hr and reaches its destination in 4 hours. What is the ratio of the distance covered by car A and car B respectively?
1)11:7
2)7:13
3)13:7
4) 7:11
5) None of these

Answer: 38 (3)

39. The ratio of the students in schools A,B and C is 5:4:7. If the number of students in the school are increased by 0%, 25% and 20% respectively, what would be the new ratio of the students in schools A,B and C?
1) 5:5:7
2) 30:25:42  
3) 30:20:49
4) Cannot be determined
5) None of these

Answer: 39 (2)

40. The average height of 35 girls in a class was calculated as 160 cm. It was later found that the height of one of the girls in the class was wrongly written as 144 cm, whereas her actual height was 104 cm, What is the actual average height of the girls in the class? (Rounded off to two digits after decimal)
1) 159.86 cm
2) 158.54
3) 159.56 
4) 158.74 cm
5) None of these

Answer: 40 (5)

Directions (Q.41-45): Study the following information carefully and answer the questions given below it. There are 2500 residents in a village. 1,375 residents from
this village speak only their local language. 200 residents of the village speak the local language as well as English. The number of residents in the village who speak the local language as well as Hindi is 625. 300 residents of the village speak all the three languages ie. English, Hindi and the local language.

41. The number of residents who speak English as one of the languages forms what per cent of the total residents in the village?
1) 12
2) 8
3) 20
4) 18
5) None of these

Answer: 41 (3)

42. The number of residents who speak only the local language forms what per cent elf the total number of residents in the village?

1) 45
2) 55
3) 58
4) 40
5) None of these

Answer: 42 (2)

43. Rohit invested a certain amount at the rate of 6 p.c.p.a. and obtained a simple interest of Rs 8,730 at the end of 3 years. What amount of compound interest would he obtain on the same amount at the same rate of interest at the end of 2 years?
1) Rs 5,820
2) Rs 5,949.60
3) Rs 5,900
4) Rs 5,994.60
5) None of these

Answer: 43 (4)

44.  4563 ÷ 63 x 2.5 =?

1) 165
2) 180
3)185
4) 200
5) 150

Answer: 44 (2)

45. If 25 more people who can speak all the three languages come to reside in the village and 45 more  people who can speak the language and Hindi come to   reside in the village, what would be the difference between the number of residents who can speak all the three languages and the number of residents who can speak the local language and Hindi?

1) 325
2) 330
3) 340
4) 355
5) None of these

Answer: 45 (5)

Directions (Q.46-50): What approximate value should come in place of the question mark (?) in the following questions? (You are not expected to calculate the exact value.)

46. 4096× 2/7×3/4=?


Answer: 46 (5)

47. 389÷ (2.6 x 6.9) =?

1) 22
2) 17
3) 28
4) 12
5) 33

Answer: 47 (1)

48. 74% of 366 + 12.6% of317 =?
1) 320
2) 280
3) 350
4) 310
5) 330

Answer: 48 (4)

49.


Answer: 49 (3)

50. What is the ratio of the number of residents who speak all the three languages to the number of residents who speak the local language as well as Hindi?
1) 12:55
2) 10:25
3) 14:55
4) 12: 25
5) None of these

Answers: 50 (4)

Syndicate Bank PO Solved Question Paper 2010 (Quantitative Aptitude)

Syndicate Bank PO Solved Question Paper 2010 (English Language)

Syndicate Bank PO Solved Question Paper 2010 (General Awareness)

Syndicate Bank PO Solved Question Paper 2010 (Reasoning Ability)