1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

IAS Prelims 2016 Test Series: Current Affairs Quiz Set 12 Online Recommended by Experts

Jul 21, 2016 12:50 IST

    IAS Prelims 2016 Test Series for Current Affairs is the ultimate test of the Subject Knowledge and the Inter-relation of the subjects with each other. IAS Prelims 2016 Test Serier for Current Affairs plays this linking role of various subject as the no event occurs in Vacuum and each and every event is linked with each other.

    Test Series for IAS Prelims 2016 for Current Affairs is more tended towards the Current Affairs Analysis and their Backgrounders. The current event is only the tip of the iceberg and the UPSC Civil Services Exam asks about the background of that event.

    IAS Prelims 2016 Test Series consist of Political, Economical and the Sociological dimensions of the current affairs are also important for the IAS Exam. These Current Affairs questions are framed keeping in view the pattern of IAS Exam.

    The UPSC Aspirants going to appear for Prelims 2016 can appear IAS Prelims 2016 Test Series Online and also can IAS Prelims 2016 Test Series free download for their future reference.


    1.    Which of the following committee has been constituted to tackle the shortage of Pulses by the Government of India?
    a.    Arvind Panagariya Committee
    b.    Arvind Subramanian Committee
    c.    Shankar Acharya committee
    d.    PV Rajaraman committee

    Answer: b

    Explanation:

    Arvind Panagariya Committee was constituited by Union Government of India to fast track the Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail Corridor, meant for connecting two cities with bullet trains.

    Union Government has constituted a committee Union Government on 6 July 2016 constituted a committee to examine the desirability and feasibility of having ‘a new financial year’. The four member committee will be headed by former Chief Economic Advisor Shankar Acharya. It has been asked to submit its reports by 31 December 2016. The committee is tasked to interact with the Japanese counterpart for taking further steps in implementation of Mumbai-Ahmedabad High-Speed Rail Corridor.

    Union Government on 12 July 2016 constituted a high-level committee to review the minimum support price (MSP) and bonus for pulses. The committee will be headed by Chief Economic Adviser Arvind Subramanian. It has been asked to submit its report within two weeks.

    2.    Kharchi Puja festival celebrated in which of the following state?
    a.    Karanataka
    b.    Kerala
    c.    Tripura
    d.    Andhra Pradesh

    Answer: c

    Explanation:

    Tripura celebrated the century old traditional festival of Kharchi Puja at Chaturdas Devta Temple with pomp and gaiety.  The Kharchi Puja festival has started at Chaturdas Devta Temple in Old Agartala, Tripura which will be lasted for 7 days. The major practice of the festival lies is offering Puja to the head-images of 14 God and Goddesses, who use to live in a locked room throughout the year and it is only during the first week of Shukla Paksha of Ashad of Bengali calendar year they are brought out so that the devotees can see them.

    UPSC IAS Prelims Exam 2016: Current Affairs Quiz Set 11

    3.    Who among the following has received the Jananpith award of 2015?
    a.    G. Sankara Kurup
    b.    Raghuveer Chaudhari
    c.    Bhalchandra Nemade
    d.    Kedarnath Singh

    Answer: b

    Explanation:


    The Jnanpith Award is an Indian literary award presented annually by the Bharatiya Jnanpith and is given to an author for the "outstanding contribution towards literature". Instituted in 1961, the award is bestowed only on the Indian writers who have been writing in Indian languages included in the Eighth Schedule to the Constitution of India and English, with no posthumous conferral.

    The first recipient of the award was Malayalam litterateur G. Sankara Kurup who was awarded in 1965 for his collection of poems, Odakkuzhal (The Bamboo Flute), published in 1950. The recent awardees are Raghuveer Chaudhari, Bhalchandra Nemade and Kedarnath Singh respectivle in 2015, 2014 and 2013.

    4.    Who among the following Indian bankers received the Green Economy Visionary award?
    a.    Arundhati Bhattacharya
    b.    Chanda Kochhar
    c.    R Seetharaman
    d.    Naina Lal Kidwai

    Answer: c

    Explanation:

    Raghavan Seetharaman, Qatar-based Indian banker, on 30 May 2016 was awarded the Green Economy Visionary award. Seetharaman was honoured for his contribution in environment-friendly activities and for promoting green economy for nearly two decades.

    The banker was presented with the award at the 2016 Union of Arab Banks International Banking Summit held in Rome. Mohammed Jarrah Al-Sabah, Chairman of Union of Arab Banks, presented the award to Seetharaman.

    5.    India along with which of the following international organisation has signed for “Efficient and Sustainable City Bus Service Project”?
    a.    World Bank
    b.    IMF
    c.    Asain Development Bank
    d.    World Economic Forum

    Answer: a

    Explanation:


    The Government of India and the World Bank on 31 May 2016 signed a 9.2 million US dollar grant agreement under the World Bank-Global Environment Facility (GEF) Programme for the “Efficient and Sustainable City Bus Service Project”.

    The project aims at improving the efficiency and attractiveness of bus services in select Indian cities. The project will complement the Government of India’s Bus Funding Scheme launched to promote public transport by supporting cities to modernize their bus services.
    Demonstration cities where the various initiatives for improving city bus services will be undertaken are Mira Bhayandar in Maharashtra, Chandigarh, Jaipur, and Bhopal.

    6.    In which of the following country the 42nd G7 summit was held?
    a.    Canada
    b.    Japan
    c.    France
    d.    Germany

    Answer: b

    Explanation:

    The 42nd G7 Summit was held at Ise-Shima in Japan for 2-days from 26 May to 27 May 2016. During the summit, the member countries discussed a wide range of major global economic and political challenges and approved the G7 Ise-Shima Leaders’ Declaration.

    The summit assumed significance as it was the first one to be held after the adoption of the 2030 Sustainable Development Agenda by the United Nations in September 2015. During the summit, global economy and trade, climate change and energy, development, health and quality infrastructure investment were discussed by the leaders.

    7.    Which of the following states of Indian ranked first on the basis of overall performance for implementation of MNREGA?
    a.    Gujarat
    b.    Bihar
    c.    Tripura
    d.    Assam

    Answer: c

    Explanation:

    The Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA), 2005 completed ten years of implementation on 2nd February 2016.

    Under the Act, Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme was launched with the objective of providing at least 100 days of employment in rural areas across the country.

    Touted as one of the largest employment generation programmes in the modern world history, it made the right to employment as a legal right in independent India.

    8.    Who is the author of the book “Gujarat Files: Anatomy of a Cover Up”?
    a.    Rana Ayyub
    b.    Amrita Pritam
    c.    Chetan Bhagat
    d.    Sanjiv Bhatt

    Answer: a

    Explanation:

    Book titled Gujarat Files: Anatomy of a Cover Up authored by Rana Ayyub was released in May 2016. The book is an account of an eight-month long undercover investigation by journalist Rana Ayyub, who posed herself as Maithili Tyagi, a filmmaker from the American Film Institute Conservatory to investigate the Gujarat riots. She was in Gujarat in 2010, when she was working for Tehelka magazine.

    The book narrates the story of fake encounters and the murder of state Home Minister Haren Pandya. Rana in form of Maithili met bureaucrats and top cops in Gujarat who held pivotal positions in the state between 2001 and 2010.
    The transcripts of the sting operation reveal the complicity of the state and its officials in crimes against humanity.

    9.    “Desert Eagle” a bilateral exercise between Indian Air Force and which of the following country?
    a.    USA
    b.    Germany
    c.    UAE
    d.    Canada

    Answer: c

    Explanation:

    Exercise Desert Eagle II, which was the second in the series of bilateral exercises between Indian Air Force (IAF) and United Arab Emirates Air Force (UAE AF), was concluded on 3 June 2016.

    This was a ten-day air combat exercise in which the IAF and the UAE Air Force undertook air exercises from Al-Dhafra Air Base, Abu Dhabi starting from 22 May 2016.

    10.    Who is the author of the book “Green Signals: Ecology, Growth, and Democracy in India”?
    a.    Shashi Throor
    b.    Prakash Javdekar
    c.    Jairam Ramesh
    d.    Arun Jaitley

    Answer: c

    Explanation:


    The book Green Signals: Ecology, Growth, and Democracy in India were in news in the second week of July 2015. It was written by former Union Environment and Forest Minister (Independent Charge) Jairam Ramesh. It unveils the story of environmental policy making in India from the perspective of a pivotal decision maker.

    It chronicles India's environmental decision-making since the 1991 movement, telling the story of how, for the first time, the doors of the environment ministry were opened to voices, hitherto unheard, into the policy-making process.

    An UPSC aspirant must have to be updated with Current events and issues of national and international importance. The relevance of Current Affairs is not only in UPSC IAS Prelims Exam but it also has greater relevance in UPSC IAS Mains as well as in the Interview level. The proper knowledge of Current Affairs helps UPSC IAS aspirants to write their answers in UPSC IAS Mains Exam in various dimensions which are the need of pattern of Civil Services IAS Exam.

    Click here for more Current Affairs Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF