Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC IAS Prelims Exam 2016: Current Affairs Quiz Set 6

May 27, 2016 17:44 IST

    During the Preparation of UPSC IAS Prelims Exam, the IAS aspirants find very difficult to cover all the topics of Current events and happenings of national and international importance. Particularly, this section consider as one of the important section of the IAS Exam because the possibility of such topics to be asked in UPSC IAS Mains Exam always there.

    So, for the UPSC IAS aspirants, we have created such Multiple Choice Questions based on the current events and happening of India and the world.

    1. Consider the following statements regarding the launch of first reusable space shuttle:

    a. The first indigenous Reusable Launch Vehicle-Technology Demonstrator (RLV-TD) was launched from the First Launch Pad at Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota in Andhra Pradesh.
    b. The launch of RLV-TD was part of a series of technology demonstration missions, which is considered as a first step towards realising a Two Stage To Orbit (TSTO) fully re-usable vehicle.
    c. The launch of RLV-TD which glided back onto a virtual runway in Bay of Bengal and re-entered the atmosphere after reaching a height of over 70 km.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: The RLV -TD that ISRO flew on Monday morning at Sriharikota is the first step in an Indian effort to develop a Two Stage To Orbit (TSTO) fully reusable vehicle. The hypersonic flight experiment (HEX) on Monday will be followed by a landing experiment (LEX), a return flight experiment (REX) and a scramjet propulsion experiment (SPEX) in the coming days. Though manned space flight is the ultimate goal of RLVs the major advantage of development of an RLV is the reduction in cost of space launches and space travel itself.

    2. Every year 21 May is being observed as Anti-Terrorism Day throughout India on the occasion:

    a. To mark the death anniversary of Rajiv Gandhi
    b. To mark the death anniversary of Indira Gandhi
    c. To mark the death anniversary of Mahatma Gandhi
    d. To mark the war of Kargil

    Answer: a

    Explanation: Every year 21st of May observed as Anti-Terrorism Day. It was on this day in 1991, Rajiv Gandhi, former Prime Minister of India, was assassinated during an election rally near Chennai by a suicide bomber from the LTTE group.

    3. Consider the following statements regarding the Participatory Notes (P-Notes) which are offshore/overseas derivative instruments (ODIs) issued by registered FII to overseas investors:

    I. P-Notes are issued to overseas investors who wish to invest in the Indian stock markets without registering themselves with the market regulator SEBI.
    II. Recently SEBI has tightened the P-Notes in order to keep vigil on foreign investments to curb black money inflows in the country.
    III. Trading through P-Notes is a complex nature because they are like contract notes transferable by endorsement and delivery.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: b

    Explanation: P-Notes are issued to overseas investors who wish to invest in the Indian stock markets without registering themselves with the market regulator SEBI. Generally P-Notes are not used within the country but are mainly used outside India for making investments in shares listed in the Indian stock market. Trading through P-Notes is a complex nature because they are like contract notes transferable by endorsement and delivery. Recently SEBI has tightened the P-Notes in order to keep vigil on foreign investments to curb black money inflows in the country.4. Which of the following first tropical cyclone of the annual cyclone season 2016 hits the Bay of Bengal, the eastern coast of India?

    a. Roanu
    b. Hud Hud
    c. Nelofer
    d. Ashobaa

    Answer: a

    Explanation: The cyclonic storm ROANU that emerged in the west central Bay of Bengal declared after India Meteorological Department (IMD) which predicted that the Cyclone is likely to intensify into a severe cyclonic storm by 20 May 2016 night and will hit Andhra coast. At present, ROANU is moving northeast wards and lay centred at south-southeast of Machilipatnam, about 290 km south-southwest of Visakhapatnam & 160 km south-southwest of Kakinada.

    5. The Shekatkar Committee has been constituted to:

    a. Relook Defence spending
    b. Look on reduction of litigation in the Ministry of Defence
    c. Comprehensively review and give recommendations on the Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) roadmap for the future.
    d. Identify the courses and programmes in Yogic Art and Science and the levels at which they can be offered.

    Answer: a

    Explanation: The Union Government on 20 May 2016 constituted a committee of experts on defence spending. The 11-member committee will be headed by Lt Gen DB Shekatkar (retd) and include top military officers and civilian experts. The committee will recommend measures to enhance the combat capabilities of the over 13-lakh strong armed forces. The Union Government on 17 May 2016 constituted a five member committee to comprehensively review and give recommendations on the Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) roadmap for the future.  

    6. Which of the following Committees has been set up by Government of India on Yoga Education in Universities?

    a. D S Hooda Committee
    b. H.R. Nagendra Committee
    c. Bipin Rawat Committee
    d. B B Tandon Committee

    Answer: b

    Explanation: The Union Government on 5 May 2016 announced that the H.R. Nagendra Committee on Yoga Education in Universities has recommended seven programmes for implementation in universities.

    7. Who is the author of the book “My Favourite Nature Stories”?

    a. Charles Dickens
    b. Arvind Adiga
    c. Ruskin Bond
    d. Amitabh Gosh

    Answer: c

    Explanation: The book titled My Favourite Nature Stories authored by famous author Ruskin Bond in which he details various encounters with the natural world. He offers detailed explanation why he has such an overwhelming love for nature.

    8. Which of the following missiles India has successfully fired recently?

    a. Agni- I
    b. Agni- II
    c. Prithvi- I
    d. Prithvi- II

    Answer: d

    Explanation: India on 18 May 2016 successfully test fired indigenously developed Prithvi-II missile from the Chandipur, off Odisha coast. As part of a user trial, the surface-to-surface missile was fired from a mobile launcher from launch complex-3 of the Integrated Test Range. The launch activities were carried out by the Strategic Force Command and monitored by the DRDO scientists

    9. Who among the following Indian artists has won the UN Poster for Peace contest?

    a. Sunil Das
    b. Maya Burman
    c. Anjali Chandrashekar
    d. Reema Bansal

    Answer: c

    Explanation: Indian artist Anjali Chandrashekar on 3 May 2016 has placed third in the list of winners for the UN Poster for Peace contest presented by the UN Office for Disarmament Affairs (ODA) to raise awareness of the need for nuclear disarmament. Her poster titled ‘Cutting Barriers through Peace’ featured a peace dove slicing through a nuclear weapon.

    Click here for more Current Affairs Study Materials

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF