1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims Exam : Science and Tech MCQ Set 8

Dec 18, 2015 17:07 IST

    1. Recently, Union Minister for Health and Family Welfare launched the Reverse Dot Blot (RDB) Hybridization Thalassemia diagnostic kit. It is developed by:


    1)    Indian Council for Medical Research
    2)    Medical council of India
    3)    National Institute of Immunohaematology

    Select the correct code given below:
    a)    1 only                            c) 1 and 2
    b)    1 ,2 and 3                        d) 1 and 3

    Answer: d

    Explanation: Reverse Dot Blot (RDB) Hybridization Thalassemia diagnostic kit is developed by Indian Council for Medical Research and National Institute of Immunohaematology. It is domestically manufactured by IMGENEX Ltd. It is much cheaper than other imported kits.

    2. Consider the following statements about Cryogenic engine:

    1)    Cryogenic engine uses cryogenic fuel where liquid Hydrogen is fuel and liquid Oxygen is oxidizer.
    2)    It is less efficient as it gives more thrust for every Kg of propellant burnt.
    3)    ISRO used it in GSLV to launch communication satellite.

    Select the correct code given below:
    a)    1 and 2                            c) 1 and 3
    b)    2 and 3                            d) 1,2 and 3

    Answer: c

    Explanation: Cryogenic engine uses cryogenic fuel where liquid Hydrogen is fuel and liquid Oxygen is oxidizer and stores them at very low temperature. Cryogenic engine is more efficient as it gives more thrust for every Kg of propellant burnt.

    3. Three spheres of same radius made up of copper, iron and aluminum respectively are dropped in a water tank.

    They all sink. On Which sphere the buoyant force is the greatest? (Density of copper > density of iron >density of aluminum)

    a)    Copper                            c) Iron
    b)    Aluminum                        d) Same on all sphere

    Answer: d

    Explanation: Buoyancy force is proportional to the Surface area not the mass or density. As all spheres have same size, they will have equal buoyancy force.

    4.  Match the following:

        Common Name                Chemical Name
    A)    Antifreeze                  1.Ethylene glycol
    B)    Chlorine bleach           2.Sodium hypochlorite
    C)    Rock Salt                   3.Sodium chloride
    D)    Green vitriol               4.Ferrous Sulphate

    Select the correct code given below:
    a)    A-1;B-2;C-3;D-4
    b)    A-2;B-4;C-1;D-3
    c)    A-4;B-1;C-3;D-2
    d)    A-1;B-3;C-2;D-4

    Answer: a

    Explanation: Ethylene glycol (C2H6O2) is also known as Antifreeze and it is mostly used as a medium for convective heat transfer. Sodium hypochlorite (NaClO) is also known as Chlorine bleach and it is used to remove stains from laundry. Sodium chloride (NaCl) is also known as Rock Salt and it is used extensively in cooking. Ferrous sulphate(FeSO4 .7H2O) is also Known as Green Vitriol and it is used as a reducing agent.

    5. Consider the following statements about Wi- Fi Technology:

    1)    Wireless Fidelity system uses radio waves for wireless connection.
    2)    Hot spot is an area in which device can access Wireless Local Area Network.

    Which of the above statements is/are correct?

    c)    Only    1                         c) Both 1 and 2
    d)    Only 2                             d) Neither 1 nor 2

    Answer: c

    Explanation: Wireless Fidelity system uses radio waves for wireless connection .Wi Fi setup requires a radio transmitter (Router) and receivers (Access points).

    6.  A person having blood group ‘O’ can accept the blood from which blood group:

    a)    O only
    b)    A only
    c)    B only
    d)    All of the above

    Answer: a

    Explanation: ‘O’ blood group is universal donor not a universal recipient. So  a person having blood group ‘O’ can accept blood from ‘O’ blood group only.

    7. Consider the following statements:

    a)    Optical fibers are used in communication to transmit the data, voice and images over longer distances and at lower bandwidths.
    b)    Fiber Optics Communication is work on the principle of “Total internal reflection”.

    Which of the above statements is/are correct?
    a)    Only 1                                 c) Both 1 and 2
    b)    Only 2                                d) Neither 1 nor 2

    Answer: b

    Explanation: Optical fibers are used in communication to transmit the data, voice and images over longer distances and at higher bandwidths. It works on the principle of “Total internal reflection”.

    8.  Match the following:

     Diseases                         Caused by
    A) Dengue                         1.Bacteria
    B) Malaria                          2.Protozoa
    C) Cholera                         3.Virus

    Select the correct code given below:
    a)    A-1 ;B-2 ;C-3
    b)    A-2 ;B-3 ;C-1
    c)    A-3 ;B-1 ;C-2
    d)    A-3 ;B-2 ;C-1

    Answer: d

    Explanation: Dengue is also known as break bone fever and it is caused by ‘Dengue virus’ and transmitted by ‘Aedes ageypti’ mosquito bite. Malaria is caused by the parasitic protozoan of the genus ‘Plasmodium’ and transmitted by female ‘Anopheles’ mosquito bite. Cholera is caused by ‘bacteria’ and spreads through contaminated water and food.

    9. ‘Pellagra’ disease is caused due to the deficiency of:

    a)    Riboflavin
    b)    Niacin
    c)    Retinol
    d)    Thiamine

    Answer: b

    Explanation: Pellagra’ disease is caused due to the deficiency of Niacin (Vitamin B3).

    10. Consider the following statements about ‘Magnetic Resonance Imaging’ (MRI):

    1)    It is used to visualize detailed internal structure.
    2)    It uses the property of Nuclear magnetic resonance (NMR) to image nuclei of atom inside the body.

    Which of the above statements is/are incorrect?
    a)    Only 1                                 c) Both 1 and 2
    b)    Only 2                                d) Neither 1 nor 2

    Answer: d

    Explanation: Magnetic Resonance Imaging is used in radiology to visualize detailed internal structure. It uses the property of Nuclear magnetic resonance (NMR) to image nuclei of atom inside the body.

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF