Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC IAS Prelims : General Science : MCQ Set 5

May 7, 2015 17:35 IST

    1. With reference to SOLAR IMPULSE 2(Si2) statements:

     (i) Swiss explorers Bertrand Piccard and André Borschberg are the founders, pilots and driving force behind Solar Impulse, the first airplane of perpetual endurance, able to fly day and night without a drop of fuel.
    (ii) The Round-The-World flight started from Abu Dhabi, on March 9. The route includes stop-overs in Oman, India, Myanmar and China. After trying to cross the Pacific Ocean via Hawaii, Si2 should fly across the U.S.A. and over the Atlantic Ocean, heading back to Abu Dhabi.
    (iii) Si2 had arrived in Ahmedabad on March 10 after covering a distance of 1465 km from Muscat — it’s first stop in India and second in its global tour. In India it took off from the city of Indore for Myanmar.

    Which of the statements given above is/are correct?

    (a)    (i) and (iii) only
    (b)     (i) and (ii) only
    (c)    (ii) and (iii) only
    (d)     (i),(ii) and (iii)

    Answer: (b)

    2. India has unveiled its cheapest indigenously developed and manufactured Rotavirus vaccine. Is the third such vaccine available globally against the Rotavirus. Each year, diarrhoea caused by rotavirus results up to 10 lakh hospitalizations and kills nearly 80 thousand children under the age of 5 years. The vaccine is known as?
    (a)    ROTOMAC
    (b)    ROTOMED
    (c)    ROTOVAC
    (d)    None of these

    Answer: (c)

    3. India successfully launched the IRNSS-1D on March 28, 2015 from Satish Dhawan space centre in Sriharikota. Consider the following statements:

      (i) PSLV-C27 placed the 1425 kg IRNSS-1D in the orbit.
      (ii) IRNSS will have civilian and military application of SAARC nations.
      (iii) The satellite is one among the seven of the IRNSS constellation of satellites slated to be launched to provide navigational services to the region.
      (iv)Mr. A. S. Kiran Kumar is the new chairman of ISRO succeeding G. Madhavan Nair.

    Which of the statements given above is/are correct?

    (a) (i) and (iii) only
    (b) (ii) only
    (c) (i),(ii) and (iii) only
    (d) (ii) and (iii) only

    Answer: (a)

    4. With reference to the “Mission Indradhanush”, Which of the statements given above is/are correct?

    (a) The Mission Indradhanush, depicting seven colours of the rainbow, aims to cover all those children by 2020 who are either unvaccinated, or are partially vaccinated against seven vaccine preventable diseases which include diphtheria, whooping cough, tetanus, polio, tuberculosis, measles and hepatitis B.
    (b) The Mission was launched on Good Governance Day to mark the birth anniversary of Bharat Ratna Shri Madan Mohan Malaviya and Bharat Ratna Shri Atal Bihari Vajpayee.
    (c)Both (a) and (b)
    (d) (b) only

    Answer: (c)

    5. With reference to deoxyribonucleic acid (DNA) the hereditary material in humans, consider the following statements:

    (i) The information in DNA is stored as a code made up of four chemical bases: adenine (A), guanine (G), cytosine (C), and thymine (T). Human DNA consists of about 3 billion bases, and more than 99 percent of those bases are the same in all people.
     (ii) DNA bases pair up with each other, A with G and C with T, to form units called base pairs. Each base is also attached to a sugar molecule and a phosphate molecule. Together, a base, sugar, and phosphate are called a nucleotide. Nucleotides are arranged in two long strands that form a spiral called a double helix. The structure of the double helix is somewhat like a ladder

    Which of the statements given above is/are correct?
    (a)(i) only
    (b)(ii) only
    (c)Both (i) and (ii)
    (d)Neither (i) nor (ii)

    Answer: (a)

    6. The total amount of energy assimilated by plant during photosynthesis is called as:

    (a)Gross primary production
    (b)Gross tropic energy
    (c)Biomass
    (d)Net primary production

    Answer: (a)

    7. With reference to the Uranium consider the following statements:

    (i) Natural uranium as found in the Earth's crust is a mixture largely of two isotopes: uranium-238 (U-238), accounting for 99.3% and uranium-235 (U-235) about 0.7%.

    (ii) Uranium U-235 is 'fissile', that of U-238 is said to be 'fertile'.

    Which of the statements given above is/are correct?

    (a) (i) Only
    (b) (ii) Only
    (c) Both (i) and (ii)
    (d) Neither (i) nor (ii)

    Answer: (c)

    8. Which of the following physical phenomena are responsible for the formation of Rainbow when sunlight falls on drops of rain?

     (a) Refraction
     (b) Dispersion
     (c) Internal Reflection
     (d) All of the Above

    Answer: (d)

    9. With reference to Sound waves consider the following statements:

     (i) Human ear is capable of detecting sound waves ranging between approximately 20 Hz to 20 000 Hz.
    (ii) Sound waves in air are Transverse waves, where displacement of the medium is parallel to the propagation of the wave.
    (iii)Sound generally travels faster in gases and liquids than in Solid.

    Which of the statements given above is/are correct?
        (a) (i) only
        (b) (i) and (ii) only
        (c) (i),(ii) and (iii)
        (d) (ii) only

    Answer: (a)

    10. The Department of Telecommunications (DoT) has revised the broadband speed in consonance of the National Telecom Policy 2012 and Trai recommendations.

    The earlier minimum broadband speed of 256kbps was as per the Broadband Policy 2004.What is the new minimum broadband speed?
      (a) 2mbps
      (b) 1mbps
      (c) 512kbps
      (d) 128kbps

    Answer: (c)

    For More Questions Please click here

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF