1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims : Science and Technology : MCQ Set 6 (Human Blood)

Jun 26, 2015 11:42 IST

    1. Which of the following can be one of the reasons of Anaemia

         1. less iron intake
         2. deficiency of folic acid
         3. deficiency of B12

    Select the correct answer using the code given below

    (a) 1 only
    (b) 1 and 2 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d)  2 and 3 only

    Answer .c

    2. Which of the following is not correctly matched?

     (a) Erythrocytes -RBC
     (b) Leukocytes- WBC
     (c) Thrombocytes-Platelets
     (d)None of these

    Answer .d

    3. Consider the following statements:

      1. Normal blood volume in adult is 5 to 6 litre, it accounts for 7-8% body weight
      2. Human blood is slightly alkaline in nature
      3. Blood transports nutrients, hormones and nitrogenous waste

    Select the correct answer using the code given below

    (a) 1 only
    (b) 1 and 2 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d) 2 and 3 only

    Answer .c

    4. With reference to the composition of the blood, which of the following statements is/are correct?

    (a)Blood cell together constitute 45 percent of the total blood volume called as packed cell volume or Haematocrit
    (b)Blood plasma accounts for about 55 percent of the total blood volume
    (c)Albumin is important for retaining water component in blood
    (d) Fibrinogen is the natural anticoagulant in the blood

    Answer .d

    5. A Haemophilic man (lacking factor VIII) and a normal woman marries. What is the percentage of children who are Haemophilic?

    (a)0
    (b)25
    (c)50
    (d)100

    Answer .a

    6. With reference to the RBC, which of the following statements is/are correct?

    (a)Before birth RBC are formed in liver and spleen
    (b)After birth RBC are formed in bone marrow
    (c)RBC has a lifetime of about 365 days
    (d) Persons who live at high altitudes has more number of RBC then at plain

    Select the correct answer using the code given below

    (a) 1 and 2only
    (b) 1, 2 and 4 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d)  2 and 3 only

    Answer .b

    7. Arrange the RBC, WBC and platelets in increasing order per microlitre of circulating blood

    (a) Erythrocytes> Thrombocytes >Leukocytes
    (b) Erythrocytes< Thrombocytes <Leukocytes
    (c) Thrombocytes >Leukocytes >Erythrocytes
    (d) Leukocytes >Erythrocytes> Thrombocytes

    Answer .a

    8. The normal number of platelets in the blood is _______ platelets per microlitre

    (a)>5, 00,000
    (b) 150,000 - 400,000
    (c) 50,000-1, 00,000
    (d) 3, 00,000-8, 00,000

    Answer .b

    9. With reference to WBC, which of the following statements is/are correct?

      1. In leukaemia abnormal increase in WBC count
      2. During parasitic infection WBC count increases in the range of 20,000-30,000

    Which of the statements given above is/are correct?

      (a) 1 and 2 only
      (b) 2 and 3 only
      (c) 1, 2 and 3
      (d) 3 only

    Answer .c

    10. Which of the following is not correctly matched?

    (a)AB : universal recipient
    (b)O  :  universal donor
    (c)O+ : most common blood group
    (d)A+ : least common blood group

    Answer .d

    For more IAS Prelims Questions click here

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF