1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Interactive Quiz: 24 September 2015

Sep 24, 2015 11:30 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily current affairs quizzes so as to make them learn and revise in efficient manner.

1. The prestigious 24th Vyaas Samman for the year 2014 was conferred on 22 September 2015 on
a) Kamal Kishore Goenka
b) Vishwanath Tripathi
c) Acharya Hazari Prasad Dwivedi
d) Narendra Kohli

2. Who of the following was on 21 September 2015 elected as the next Chairman of US-India Business Council’s (USIBC)?
a) John T Chambers
b) Ajay Banga
c) Mukesh Aghi
d) Terry McGraw    

3. Telangana Government on 22 September 2015 entered into a power purchase agreement (PPA) for purchasing 1000 mw of power with which of the following state?
a) Madhya Pradesh
b) Chhattisgarh
c) Maharashtra
d) Karnataka

4. Consider the statements in light of the World Rhino Day that was observed on 22 September 2015
I. World Rhino Day was first announced by WWF-South Africa in 2010
II. It is observed to celebrate all five species of rhino, viz., Black, white, Greater one-horned, Sumatran and Javan rhinos
III. 42-years-old, Sudan is the only living male Northern White Rhino left in the entire world.
Which of the following statements is/are true?
a) I and II
b) II and III
c) I and III
d) All of the above

5. Asian Development Bank (ADB) on 22 September 2015 lowered India’s gross domestic (GDP) growth projections for the fiscal year (FY) 2016 to
a) 7.4 percent
b) 7.6 percent  
c) 7.8 percent
d) 8.0 percent

6. The 9th Regional Pravasi Bharatiya Diwas (RPBD) will be held from 14 September to 15 November 2015 in
a) New York
b) Los Angeles
c) London
d) Tokyo

7. Who among the following Indian girl won the Community Impact Award at the fifth Google Science Fair on 22 September 2015?
a) Deepika Kurup
b) Eliot Sarrey
c) Lalita Prasida Sripada Srisai
d) Girish Kumar

8. Consider the following statements about Korea Caravan 2015 that was in news on 22 September 2015:
I. It was for the first time held outside New Delhi in Vishakhapatnam.
II. It was organized by Ministry of External Affairs in collaboration with Embassy of Korea.
Which is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

9. India cleared multi-billion deals on 22 September 2015 to buy 37 helicopters from which US defence giant?
a) Boeing
b) Airtronic USA
c) Harris Corpoaration
d) Foster-Miller, Inc.

10. Which one of the following is not one of the characteristic features of SafePay prototype system that was developed by researchers in September 2015 to prevent mass credit card fraud?
I. It comes with disposable credit card information that expires after a limited time or number of usages.
II. It is related to Cyber-Physical Systems (CPS) which are systems consisting of computational elements that control physical entities.
Which is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

11. Which state government has decided to implement five sub-schemes for the empowerment of transgenders?
a) Karnataka
b) Odisha
c) Bihar
d) Maharashtra

12. Consider the following statements related to National Health Profile 2015 that was released on 22 September 2015:
I. NHP 2015 for the first time also incorporates the health data from ESIC and Railways.
II. This was the 11th edition of NHP since it was first launched in 2006.
III. It was prepared annually by the Central Bureau of Health Intelligence (CBHI).
Which is/are correct?
a) I and II
b) II and III
c) I and III
d) All of the above

13. As per National Health Profile (NHP) 2015 data that was released on 22 September 2015, the cancer among men will rise by what percentage by 2020?
a) 23 percent
b) 19 percent
c) 20 percent
d) 21 percent

14. Consider the following statements about the multi-billion dollar defence deal with the US cleared by the Cabinet Committee on Security (CCS) on 22 September 2015:
I. The deal is worth 5 billion US dollars
II. The deal involves buying of 22  Apache attack helicopters and 15 Chinook heavy-lift choppers
Which is/are correct?
a) Only I
b) Only II
c) Both I and II
d) Neither I nor II

15. Consider the following statements related to National Health Profile 2015 that was released on 22 September 2015:
I. Mouth cancer will register the highest spike by 2020 among men in India.
II. The cancer among women in India will increase by 23 percent by 2020.
III. Gall bladder cancer will register the maximum increase among women in India.
Which is/are correct?
a) I and II
b) II and III
c) I and III
d) All of the above

Answer
1: (a); 2: (a); 3: (b); 4: (d); 5: (a)
6: (b); 7: (c); 8: (a); 9: (a); 10: (c)
11: (b); 12: (c); 13: (b); 14: (b); 15: (d)

Is this article important for exams ? Yes6 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK