1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 22 March 2016

Mar 22, 2016 18:41 IST

The daily current affairs quiz brought out by the jagranjosh.com covers the events like Asian Rich List 2016, CV Kunhiraman Literary Prize and 5th National Photography Awards among others. It will be very useful to the aspirants in their preparations for various competitive exams like civil services, bank, SSC and MBA.

1.    Who topped the Asian Rich List 2016, which was released in March 2016 by the Indian high commissioner to the UK Navtej Sarna?
a)    Hinduja Brothers
b)    Lakshmi Niwas Mittal
c)    Sri Prakash Lohia
d)    Lord Swraj Paul

2.    Name the US Air Force General who in March 2016 was nominated by President Barack Obama to lead the United States Northern Command.
a)    Tori Robinson
b)    Lori Robinson
c)    Jade Mathews
d)    Sandra Robinson

3.    Identify the former Chairman and CEO of Intel who died on 21 March 2016.
a)    Stephen Grove
b)    Robert Noyce
c)    Andrew Grove
d)    Gordon Moore

4.    Name the noted Malayalam writer who in the third week of March 2016 was chosen for the CV Kunhiraman Literary Prize.
a)    M. T. Vasudevan Nair
b)    C. V. Balakrishnan
c)    Paul Zacharia
d)    M Sukumaran

5.    Which ministry is hosting the Everlasting Flame International Programme in New Delhi from 19 March 2016 to 29 March 2016?
a)    Union Ministry of Minority Affairs
b)    Union Ministry of Culture
c)    Union Ministry of External Affairs
d)    Union Ministry of Women and Child Development

6.    Who was declared as winner of the presidential elections of semi-autonomous region Zanzibar on 21 March 2016?
a)    Ali Mohamed Shein
b)    Abeid Karume
c)    Amani Abeid Karume
d)    Salmin Amour

7.    Identify the country with which Nepal signed 10 agreements to extend the strategic Tibet rail link to Nepal on 21 March 2016.
a)    India
b)    China
c)    Russia
d)    Bangladesh

8.    Identify the Mobile that was launched by Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh in New Delhi to help farmers to bring technology to farm fields on 21 March 2016.
a)    Kisan Suvidha
b)    Krishi Tech
c)    Pusa Krishi
d)    Krishi Suvidha

9.    Who won men's singles title of the BNP Paribas Open at the Indian Wells Tennis Garden in Southern California on 20 March 2016?
a)    Rafael Nadal
b)    Andy Murray
c)    Roger Federer
d)    Novak Djokovic

10.    Identify India’s unique Biosphere Reserve in the Western Ghats that is among 20 new sites added by the UNESCO to its World Network of Biosphere Reserves on 21 March 2016.
a)    Agasthyamala Biosphere Reserve
b)    Great Nicobar
c)    Simlipal Biosphere Reserve
d)    Nanda Devi Biosphere Reserve

11.    Who on 20 March 2016 became the first Indian wrestler in 12 years to get an Olympic berth in the Greco-Roman wrestling category?
a)    Hardeep Singh
b)    Yogeshwra Dutt
c)    Narsingh Yadav
d)    Sushil Kumar

12.    Who on 21 March 2016 presented with the Life Time Achievement Award at the 5th National Photography Awards ceremony?
a)    Javed Ahmed Dar
b)    Bhawan Singh
c)    Himanshu Thakur
d)    Manob Chowdhury

13.    Who was on 21 March 2016 conferred with the Professional Photographer Award at the 5th National Photography Awards ceremony?
a)    Bhawan Singh
b)    Javed Ahmed Dar
c)    Chava Sampath Kumar
d)    Manob Chowdhury

14.    Who was on 21 March 2016 conferred with the Amateur Photographer Award at the 5th National Photography Awards ceremony?
a)    Himanshu Thakur
b)    Bhawan Singh
c)    Ajoy Chakraborty
d)    Manob Chowdhury

15.    With which State Government in March 2016 French aviation companies Aero Campus Aquitaine and Bordeaux Metropole signed MoU to establish a training centre in the State?
a)    Maharashtra
b)    Telangana
c)    Andhra Pradesh
d)    Punjab

Answers

1-(a)    6-(a)    11-(a)
2-(b)    7-(b)    12-(b)
3-(c)    8-(c)    13-(b)
4-(d)    9-(d)    14-(a)
5-(a)    10-(a)    15-(b)

Is this article important for exams ? Yes11 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK