1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 23 October 2015

Oct 23, 2015 18:30 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like first world indigenous games, Confucius Peace Prize and Gold Monetisation Scheme among others. These quizzes will be very helpful for SSC, Banking and IAS/PCS aspirants.

1.    First World Indigenous Games started on 23 October 2015 in which of the following country?
a)    Brazil
b)    Russia
c)    Philippines
d)    Ethiopia

2.    Ace Indian shuttler Saina Nehwal on 22 October 2015 lost her World No.1 ranking to All England and World champion of Spain. Name her.
a)    Wang Shixian
b)    Carolina Marin
c)    Li Xuerui
d)    Wang Yihan

3.    Name the Bollywood singer of songs like Jee Karda, Dance Pe Chance who died on 22 October 2015 in Mumbai.
a)    Sadashiv Amrapurkar
b)    Isha Mantry
c)    Labh Janjua
d)    Sanjit Bedi

4.    Team of Ecuadoran and international scientists has identified a new species of giant tortoise, on the Galapagos Islands in Pacific. Name it.
a)    Chelonoidis donfaustoi
b)    Puntius Dolichopterus
c)    Vellithumpa
d)    Eriocaulon manoharanii

5.    Who won the 2015 Confucius Peace Prize given by China on 22 October 2015?
a)    Vladimir Putin
b)    Kofi Annan
c)    Yuan Longping
d)    Robert Mugabe

6.    Prime Minister Narendra Modi on 22 October 2015 laid the foundation stone of Shri Venkateswara Mobile and Electronics Manufacturing Hub in which state?
a)    Andhra Pradesh
b)    Tamil Nadu
c)    Telangana
d)    Orissa

7.    Who was appointed as the Head Coach of Kolkata Knight Riders on 22 October 2015?
a)    Trevor Bayliss
b)    Jacques Kallis
c)    Wasim Akram
d)    Shoeb Akhtar

8.    Consider the following statement regarding directions on implementation of Gold Monetisation Scheme 2015 that were issued by RBI on 22 October 2015.
I.    The deposits outstanding under the Gold Deposit Scheme will be allowed to run till maturity unless the depositors prematurely withdraw them.
II.    There is a maximum limit of 30 grams of gold for deposit under the scheme.
Which of the following statement(s) is/are correct?
a)    Only I
b)    Only II
c)    Both I and II
d)    None of the above

9.    Britain on 21 October 2015 signed Strategic Investment Agreements for building three nuclear plants with which Asian country?
a)    Pakistan
b)    India
c)    Japan
d)    China    

10.    Which country on 22 October 2015 declared that it will permanently station a military unit in the Arctic by 2018?
a)    Russia
b)    Finland
c)    Sweden
d)    Norway

11.    The Ministry of Urban Development on 22 October 2015 approved the first batch of state level Action Plans under Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT). In this context, consider the following statements:
I.    The State Annual Action Plans were cleared for 89 cities in the states of Andhra Pradesh, Gujarat and Rajasthan.
II.    AMRUT aims at enabling water supply as per the norm and providing water supply and sewerage connections to all urban households.
Which is/are correct?
a)    Only I
b)    Only II
c)    Both I and II
d)    Neither I nor II

12.    China General Nuclear Power Group on 22 October 2015 announced to set up third-generation nuclear power company in collaboration with which nuclear power company?
a)    China National Nuclear Corporation
b)    China Guangdong Nuclear Power Group
c)    China Nuclear Engineering and Construction Corporation
d)    China Nuclear International Uranium Corporation

13.    Name the first male member of the National Commission for Women (NCW) who was appointed on 21 October 2015.
a)    Alok Rawat
b)    Alok Sharma
c)    Rahul Yadav
d)    Arun Singh

14.    Identify the honorary member of the International Olympic Committee (IOC) in India who died on 20 October 2015.
a)    Ashwini Kumar
b)    Syed Zahoor Kasim
c)    Hariram Tahiliani
d)    Natesan Ramani

15.    Consider the following statements with respect to Pakistan Nuclear Forces, 2015 report that was released by Bulletin of Atomic Scientists (journal) on 19 October 2015:
I.    Pakistan has a nuclear weapons stockpile of 110 to 130 warheads, an increase from an estimated 90 to 110 warheads in 2011
II.    At the current rate of growth, Pakistan will become the world’s fifth largest nuclear weapon state by 2025
Which of them is/are true?
a)    Only I
b)    Only II
c)    Both of them
d)    None of them

Answers

1-(a)    6-(a)    11-(c)
2-(b)    7-(b)    12-(a)
3-(c)    8-(a)    13-(a)
4-(a)    9-(d)    14-(a)
5-(d)    10-(a)    15-(c)

Is this article important for exams ? Yes29 People Agreed

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK