1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 26 February 2016

Feb 26, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like 30 Under 30 Asia List, Pioneers in Emerging Markets-India and birth companions during delivery among others.

1.    Union Government on 26 February 2016 decided to extend the E-Tourist visa facility to how many more countries?
a)    34
b)    35
c)    36
d)    37

2.    
Identify the co-founder of OYO Rooms who figured in the 30 Under 30 Asia List that was released on 25 February 2016 by Forbes?
a)    Ritesh Agarwal
b)    Raghav Verma
c)    Mehul Agrawal
d)    Kanika Tekriwal

3.    Identify the Bangladesh cricketer. He was on 25 February 2016 named as the national goodwill ambassador for youth by the United Nations Development Programme?
a)    Shakib Al Hasan
b)    Tamim Iqbal
c)    Mushfiqur Rahim
d)    Mashrafe Bin Mortaza

4.    The Union Ministry of Health and Family Welfare on 25 February 2016 decided to allow birth companions during delivery in public health facilities to reduce
a)    Maternal Mortality Ratio
b)    Infant Mortality Rate in India
c)    Reduce Gender Imbalance
d)    Both (a) and (b)

5.    The Lok Sabha on 25 February 2016 passed Election Laws (Amendment) Bill, 2016 that seeks  to amend the Delimitation Act of
a)    2002
b)    2005
c)    2015
d)    1950

6.    Senate of which country on 25 February 2016 approved a bill recognising civil unions for same-sex and heterosexual couples?
a)    US
b)    Italy
c)    Australia
d)    Canada

7. 
   Identify the non-navy officer who on 25 February 2016 was appointed as the Director General of Indian Coast Guard.
a)    Rajendra Singh
b)    Rajendra Kumar
c)    HCS Bisht
d)    Harvinder Rao

8.    Who among the following was appointed as Information Commissioners to Central Information Commission on 25 February 2016 by the Union Government?
a)    Bimal Julka
b)    Divya Prakash Sinha
c)    Amitava Bhattacharyya
d)    All of the Above

9.    Identify the former Scientific Adviser to Defence Minister and ex-DRDO chief, who received the prestigious Astronautical Society of India's Aryabhata Award on 25 February 2016.
a)    Avinash Chander
b)    S Christopher
c)    RK Mathur
d)    Satish Dhawan

10.    Who was chosen as the Project Management Consultant (PMC) for the proposed Chhatrapati Shivaji Memorial in the Arabian Sea by the Maharashtra Government on 24 February 2016?
a)    Egis India Consulting Engineers Pvt Ltd
b)    Larsen and Toubro
c)    Jaypee Infrastructure Limited
d)    Rudraksh Enterprises Private Limited

11.    With which country’s research institutions did India signed a MoUs to establish a joint collaboration programme in crop science on 24 February 2016?
a)    United States of America
b)    Japan
c)    United Kingdom
d)    Russia

12.    Identify the famous researcher in Chemical Sciences who on 23 February 2016 was conferred with Federal Republic of Germany’s prestigious Cross of the Order of Merit.
a)    Shanti Swaroop Bhatnagar
b)    Goverdhan Mehta
c)    Asima Chatterjee
d)    VN Krishnamurthy

13.    Who on 23 February 2016 was appointed as the President and Chief Executive Officer (CEO) of Honda Cars India?
a)    Katsushi Inoue
b)    Inoue Katsushi
c)    Yoichiro Ueno
d)    Ueno Yoichiro

14.    Identify the private sector bank which on 23 February 2016 received the prestigious Green Bond Pioneer Award for being the 'Pioneers in Emerging Markets-India'.
a)    City Union Bank
b)    Dhanlaxmi Bank
c)    Karur Vysya Bank
d)    YES Bank

15.    Who on 19 February 2016 was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of Infosys Consulting Holding AG?
a)    Michael Pesch
b)    Pesch Michael
c)    Adam Smith
d)    Melvin Mathews

Answers
1-(d)    6-(b)    11-(c)
2-(a)    7-(a)    12-(b)
3-(d)    8-(d)    13-(c)
4-(d)    9-(a)    14-(d)
5-(a)    10-(a)    15-(a)

Is this article important for exams ? Yes22 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK