1. Home
  2.  |  
  3. Test & Quizzes |  

Current Affairs Quiz: 6 April 2016

Apr 6, 2016 19:00 IST

Jagranjosh.com brings for its reader daily updated quizzes that cover the topics like world's smallest diode, Panama Papers leaks and International Day of Sport for Development and Peace 2016 among others.

1.    Researchers from the University of Georgia and Ben-Gurion University of the Negev developed the world's smallest diode. The diode is the size of
a)    A single molecule
b)    A single atom
c)    Tip of a needle
d)    None of the above

2.    Name the person who will head the high-level committee that was constituted on 5 April 2016 to suggest ways to strengthen the border protection along the border with Pakistan.
a)    Kamlesh Chandra
b)    Madhukar Gupta
c)    Amit Mitra
d)    Ashok Lahiri

3.    Name the Prime Minister of Iceland who resigned on 5 April 2016 after his name was exposed for offshore finance and tax evasions by the leaked Panama Papers.
a)    Geir Haarde
b)    Sigmundur Gunnlaugsson
c)    Jon Gnarr
d)    Sigurour Johannsson

4.    Which of the following states on 5 April 2016 imposed a total ban on alcohol?
a)    Sikkim
b)    Bihar
c)    Telangana
d)    Nagaland

5.    The International Day of Sport for Development and Peace 2016 was observed across the world on 6 April 2016 marks the opening of which modern games?
a)    Commonwealth Games
b)    Asian Games
c)    Olympic Games
d)    Afro-Asian Games

6.    Who was named as the captain of the men’s ICC World Twenty20 team of the tournament on 4 April 2016?
a)    Virat Kohli
b)    Darren Sammy
c)    MS Dhoni
d)    Aron Finch

7.    Senate of which country on 5 April 2016 approved Defend Trade Secrets Bill that provides greater legal protection to companies for their commercial secrets?
a)    Australia
b)    Armenia
c)    Austria
d)    United States

8.    Name the former Executive Director of the Nuclear Power Board who died on 5 April 2016. He is also known as Father or Architect of the Madras Atomic Power Station.
a)    MHP Kumar
b)    Virat Damodar Rao
c)    GK Singhal
d)    Myneni Hari Prasad Rao

9.    Name the former Mumbai cricketer who died on 4 April 2016. He was a part of the Ranji Trophy-winning Mumbai team of 1983-84 under Sunil Gavaskar.
a)    Ranjan Baindoor
b)    Vijay Merchent
c)    Subhash Gupte
d)    Madhav Mantri

10.    Name the fastest train of India that was flagged off on 5 April 2016 from Delhi’s Hazrat Nizamuddin station.
a)    Gatimaan Express
b)    Gatimaan Fast Express
c)    Antyodaya Express
d)    Humsafar Express

11.    Which private sector bank on 3 April 2016 launched an Aadhaar-based ATM usage facility wherein a customer can transact using his biometric details instead of the PIN?
a)    Yes Bank
b)    DCB Bank
c)    City Union Bank
d)    Axis Bank

12.    World’s first mass dengue vaccination programme was launched on 4 April 2016 in which of the following countries?
a)    Mexico
b)    Argentina
c)    The Philippines
d)    Brazil

13.    Name the renowned jazz saxophonist who died on 2 April 2016 in New York, the USA.
a)    Johnny Hodges
b)    John Coltrane
c)    Benny Carter
d)    Gato Barbieri

14.    Which subsidiary of Vedanta Limited officially set the Guinness World Record for simultaneously planting 208751 saplings at a single location in less than an hour?
a)    Sterlite Industries
b)    Talwandi Sabo Power Limited
c)    Bharat Aluminium Company
d)    Sesa Goa

15.    Myanmar's (Burmese) Parliament in Naypyidaw on 5 April 2016 passed a bill that gives Aung San Suu Kyi a role similar to that of Prime Minister. In this context, which one of the following portfolios is not held by her?
a)    Foreign affairs
b)    President’s office
c)    Education
d)    Defence

Answers
1-(a)    6-(a)    11-(b)
2-(b)    7-(d)    12-(c)
3-(b)    8-(d)    13-(d)
4-(b)    9-(a)    14-(b)
5-(c)    10-(a)    15-(d)

Is this article important for exams ? Yes24 People Agreed
Read more Current Affairs on: Current Affairs Quiz , Current Affairs , Interactive Quiz

DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

Latest Videos

Register to get FREE updates

    All Fields Mandatory
  • (Ex:9123456789)
  • Please Select Your Interest
  • Please specify

  • ajax-loader
  • A verifcation code has been sent to
    your mobile number

    Please enter the verification code below

This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK