GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set I

GK Questions Answers on Medieval History: Art Culture Set I consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Feb 27, 2019 14:21 IST
Modified On: Feb 27, 2019 14:18 IST
GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set I
GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set I

GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set I consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

1. Who was the author of the book Kitab-i-Yamini?

A. Abul Fazl

B. Abu Nasr Utbi

C. Amir Khusro

D. Firdausi

Ans: B

2. Who was the author of the book Taj-ul-Maasir?

A. Abul Fazl

B. Jahangir

C. Hasan Nizami

D. None of the above

Ans: C

3. Which book described the Arab invasion of Sindh for the very first time?

A. Shahnama

B. Baburnama

C. Akbarnama

D. Chachnama

Ans: D

4. Kandariya Mahadeva Temple of the Medieval India is dedicated to which Lord?

A. Shiva

B. Brahma

C. Vishnu

D. Ram

Ans: A

5. During the reign of which ruler Moroccan traveler Ibn Battuta visited India?

A. Aurangazeb

B. Akbar

C. Muhammad Bin Tughlaq

D. Alauddin Khilji

Ans: C

GK Question and Answers on Gandhara, Mathura and Amravati School of Arts

6. Who wrote Tughlaqnama?

A. Abu Nasr Utbi

B. Amir Khusrau

C. Abul Fazl

D. Hasan Nizami

Ans: B

7. Famous mosque Adhai Din Ka Jhonpra was built by which of the following ruler?

A. Qutub-ud-Din-Aibak

B. Muhammad Bin Tughlaq

C. Alauddin Khilji

D. None of the above

Ans: A

8. Who brought the famous Persian painter named Khwaja Abdus Samad to India?

A. Humayun

B. Muhammad Bin Tughlaq

C. Akbar

D. Alauddin Khilji

Ans: A

9. Which of the following Sikh Guru compiled the Adi Granth?

A. Guru Nanak

B. Guru Govind Singh

C. Guru Arjan Dev

D. Guru Har rai

Ans: C

10. Who was the founder of Advaitavada or the doctrine of non-dualism?

A. Adi Shankaracharya

B. Surdas

C. Ramanuj

D. Kapil

Ans: A

GK Questions and Answers on Indian Paintings

Related Categories