Jagran Josh Logo

GK Question and Answers on Gandhara, Mathura and Amravati School of Arts

27-FEB-2017 17:53

    Going back to 5000 years in history, India has a deep-rooted culture and civilization. India’s ancient but continuing civilisation has fascinated and mesmerised the world. We all know that there is an endless diversity in India starting from its physical features to Geologic structure, fauna and flora, demographic structure, races, languages, religions, arts and crafts and customs and traditions. Extensive archaeological excavations carried out which led to the existence of various cultural civilisation like Harappan Civilisation.

    Ancient Indian Civilisation arts
    Source: www.iastakatak.com
    This article deals with the Questions and Answers based on the art and architecture of Gandhara, Mathura and Amravati School of Arts, so that we can have more idea about these arts and architecture, how they are flourished, features of these arts etc. which may be helpful in the preparations of various examinations whether academic.

    1.The Standing Buddha’s of Sravasthi, Sarnath and Kausambhi belongs to which school of arts?
    A.Gandhara School of Arts
    B.Mathura School of Arts
    C.Amravati School of Arts
    D.All of the above
    Ans. B

    2.During whose reign Mathura School of Art reached its peak?
    A.Kushana age
    B.Post Maurya age
    C.Gupta age
    D.Shunga period
    Ans. C

    Do you know how India got her name as “Bharat”

    3.Which of the following is not the feature of Mathura School of Art?
    I.The Jinna image of Buddha is a remarkable feature of this art.
    II.The indigenous style of Buddha Image is also feature of this art.
    III.The soles of the feet of Buddha are decorated with Tri ratna.
    IV.The presence of the two attendants by the side of Buddha.
    Correct Options are:
    A.Only II
    B.Both II and III
    C.Both I and II
    D.All of the above
    Ans. D

    4.Gandhara School of Art that was developed in the form of sculpture is the fusion of:
    A.Greco-Roman style
    B.Indian style
    C.Both A and B
    D.Only A
    Ans. C

    5.How many hand gestures of Buddha were depicted from Gandhara School of Art?
    A.2
    B.3
    C.4
    D.None of the above
    Ans. C

    List of Archaeological Finding & Evidences | Prehistoric & Indus Valley Civilisation

    6.Which of the following is the feature of Gandhara School of Art?
    A.Images are decorated generally.
    B.Images are expressive.
    C.Images are not realistic.
    D.Anatomical accuracy is not there.
    Ans. B

    7.In Amravati school of art white marble is used and the themes were:
    A.Buddha’s life and Jatakas tales.
    B.The curly hairs of Buddha is a feature that is influenced by the Greeks.
    C.Only A
    D.Both A and B
    Ans. D

    List of Archaeological Sites of Indus Valley Civilisation

    8.Bamiyan Buddha is an example of which school of art?
    A.Mathura School of Art
    B.Gandhara School of Art
    C.Amravati School of Art
    D.None of the above
    Ans. B

    9.Initially Gandhara School of Art was influenced by:
    A.Hellenistic features
    B.Greco-Roman
    C.Spotted red sandstone
    D.Buddha’s carved statues
    Ans. A

    10.Which of the following statements is/are correct:
    (I)Grey Sandstone was used in Gandhara School of Art for making images.
    (II)Mathura School of Art was indigenously developed.
    (III)A headless statue of Kanishka was found in Mathura.
    (IV)Gandhara art is also known as Graeco-Buddhist School of art.
    Correct Options are:
    A.Both (I) and (II)
    B.Both (III) and (IV)
    C.(I), (II) and (III) are correct
    D.(I), (II), (III) and (IV) are correct
    From the above Questions and Answers we got an idea about Gandhara, Mathura and Amravati School of arts and architecture, their symbols, places,
    features, styles etc.

    Summary of Indus Valley Civilization (Harappa Civilization)

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on