GK Questions and Answers on Applied Science

14-APR-2017 18:33

    Applied Science is the discipline which deals with the art or science of applying scientific knowledge to practical problems. Like various technologies and inventions. Same way natural Science or pure science is used to develop information to predict or perhaps understand or explain the phenomena in the natural world.
     Applied Science
    Source: www.longeaton.derbyshire.sch.uk
    This article deals with various phenomena’s and technologies of science which not only help in your preparation for various examinations, but also gives you an idea of an applied science.
    1.Which one of the following inert gases can accumulate in poorly ventilated buildings?
    A.Helium
    B.Neon
    C.Argon
    D.Radon
    Ans.D
    2.Consider the following statements and select the correct code given below:
    1.Temporary hair loss may affect both, men and women but permanent baldness is seen mostly in men.
    2.The gene for permanent baldness is present on Y chromosome.
    Code:
    A.Both 1 and 2 are correct
    B.Both 1 and 2 are incorrect
    C.Only 1 is correct
    D.Only 2 is correct
    Ans.C
    3.Select the correct code given below:
    1.Banana has relatively more calories but less of vitamins, minerals and is a sustaining fruit.
    2.Mangoes are a rich source of Vitamin B.
    3.Fruits in the raw state are a dependable source of vitamin C.
    Code
    A.Only 1 and 2 are correct
    B.Only 1 and 3 are correct
    C.Only 2 and 3 are correct
    D.All 1,2 and 3 are correct
    Ans.B

    5 Facts that you don’t know about the Infinity Symbol
    4.In an insect sprays which chemical is found to get rid of mosquitoes, cockroaches and flies?
    A.Permethrin
    B.Propoxur
    C.Diazinon
    D.All the above
    Ans.D
    5.Which one of the following is known as ‘Protective Foods’?
    A.Proteins
    B.Vitamins
    C.Mineral Salts
    D.Carbohydrates
    Ans.B
    6.Flavanoids  that are known for their antioxidant properties, present in fruits and vegetables are basically:

    A.Sulphate compounds
    B.Calcium compounds
    C.Phenolic compounds
    D.Cellulose in nature
    Ans.C

    Why bursting of Balloon makes sound when pricked with a needle?
    7.Which one of the following conditions results in Anaemia?

    A.Purpura
    B.Haemophilia
    C.Haemolysis
    D.Hemiplegia
    Ans.C
    8.From which one of the following passive immunity is obtained in human body by injecting :

    A.Vaccines
    B.Antibiotics
    C.Antibodies
    D.Antigens
    Ans.A
    9.Chemically Quartz is known as:

    A.Calcium Silicate
    B.Calcium Sulphate
    C.Sodium Sulphate
    D.Sodium Silicate
    Ans.D
    10.Which type of wheat is used to make pasta and noodles?

    A.Einkorn wheat
    B.Emmer wheat
    C.Durum wheat
    D.None of the above
    Ans. C

    What is Green Muffler and how it is related with pollution

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK