GK Questions and Answers on Demography and Census (Human Geography)

06-JUN-2017 18:02

    The Demography is the studies the characteristics of human populations whereas Census is the periodic count of the population. The Census in India is carried out by the office of the Registrar General and Census Commissioner which is under the Ministry of Home Affairs. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on Demography and Census (Human Geography) for enhancing the general knowledge of the readers.

     Census and Demography

    Source: gcn.com

    1. Who among the following is called as the ‘Father of Demographic Studies’?

    A. Karl Marx

    B. Neil Adger

    C. Tim Cresswell

    D. Aryabhatt

    Ans: A

    2. Which of the following earliest treaty used the term 'census' for the first time in India?

    A. Akbaranama

    B. Arthashastra

    C. Rajtarangini

    D. Ain-e-Akbari

    Ans: B

    3. When was first census held in India?

    A. 1870

    B. 1871

    C. 1872

    D. 1874

    An: C

    GK Questions and Answers on Earth's Hydrosphere (Geography)

    4. Who was the Governor-General when first census was held?

    A. Lord Dalhousie

    B. Lord Ripon

    C. Lord Minto

    D. Lord Mayo

    Ans: D

    5. Which year is known as the year of demographic divide?

    A. 1921

    B. 1920

    C. 1919

    D. 1918

    Ans: A

    6. Consider the following statement (s) related to the reasons for low sex ratio.

    I. High maternal mortality

    II. Sex selective female abortions

    III. Change in sex ratio at birth

    Code:

    A. Only I

    B. I & II

    C. II & III

    D. I, II & III

    Ans: D

    7. What do you understand by Sex ratio?

    A. Number child birth per 1000 child death

    B. Number of females per 1000 males

    C. Number of males per 1000 females

    D. Number of female birth per 1000 male birth

    Ans: B

    Gk Questions and Answers on the Solar System and its Planets

    8. Which state has highest child sex ratio as per 2011 census?

    A. Mizoram

    B. Manipur

    C. Haryana

    D. Delhi

    Ans: A

    9. Which of the following state has largest number of metropolitan cities in India as per census 2011?

    A. Maharashtra

    B. Madhya Pradesh

    C. Uttar Pradesh

    D. Gujarat

    Ans: C

    10. Which of the following state has largest number of towns in India as per census 2011?

    A. Maharashtra

    B. Madhya Pradesh

    C. Uttar Pradesh

    D. Gujarat

    Ans: A

    In the above 10 GK Questions and Answers on Indian Geography will concretise the knowledge of the readers.

    1000+ GK Questions and Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK