Jagran Josh Logo

GK Questions & Answers on General Science Set 6

13-DEC-2016 12:14

    The main parts of the human body are the arms, legs, head, neck etc. There is a whole system in our body due to which group of organs work together and make us to survive. It is a complex system consisting of 11 organ systems which include the circulatory, respiratory, digestive, nervous, etc and they have their own specific function to perform.

    Jagranjosh

    Source:www.image.freepik.com

    Set 6 of this article deals with the metabolism and functions of these organ systems which help you to grasp easily and ease your preparation for various competitive examinations.

    1. With reference to human nutrition, consider the following:

    (i) Vitamin A

    (ii) Vitamin B2

    (iii) Vitamin E

    Green leafy vegetables are the rich source of which of the following Vitamins?

    A. (i) and (ii)

    B. (ii) only

    C. (i) and (iii)

    D. (i), (ii) and (iii)

    Ans. D

    2. How many bones an adult human skeleton consists of:

    A. 204 bones

    B. 206 bones

    C. 208 bones

    D. 214 bones

    Ans. B

    3. In the human body, the blood enters the aorta of the circulatory system from the

    A. Left atrium

    B. Left Ventricle

    C. Right atrium

    D. Right ventricle

    Ans. B

    4. In a child of 3-4 years milk teeth do not include:

    A. Incisors

    B. Canines

    C. Molars

    D. Premolars

    Ans. C

    Human Skeletal System: Structure|Functions|Diseases

    5. How much of the volume of urine is produced in an adult human every 24 hours?

    A. 1 litre

    B. 1.5 litres

    C. 3 litres

    D. 5 litres

    Ans. B

    6. In which part of an eye a pigment is present which is responsible for brown, blue or black eyes?

    A. Cornea

    B. Choroid

    C. Iris

    D. Vitreous Body

    Ans. C

    7. A Universal donor person have a blood group:

    A. A

    B. AB

    C. O

    D. B

    Ans. C

    8. Name the gland which controls blood pressure?

    A. Thalamus Gland

    B. Adrenal Gland

    C. Thyroid Gland

    D. Pancreas Gland

    Ans. B

    9. In which organ of the human body are the lymphocytes cells formed?

    A. Liver

    B. Bone Marrow

    C. Pancreas

    D. Spleen

    Ans. B

    10.  A human disorder cretinism is caused due to the under secretion of:

    A. Adrenalin hormone

    B. Cortisone hormone

    C. Glucagon hormone

    D. Thyroxin hormone

    Ans. D

    Hence, we can say that tissues are grouped together to form organs in the body and when these organs work together in a systematic manner forms an organ system. Each organ has a specific shape like the heart consists of specialised types of muscle tissues, which rhythmically contracts and expands to provide heart pumping action. And in this way blood flows in all parts of our human body. Set VI will further help you to understand working and importance of these organ systems.

    Various Glands and Hormones in Human Body

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on