GK Questions and Answers on man-made polymers

25-AUG-2017 17:15

    Polymers are made up of various molecules join together to form long chains or in other words polymer is a useful chemical made up of repeating units. Each repeating unit is known as “-mer” or basic unit with “poly-mer” meaning many repeating units. Polymers are used in agriculture, industry, medicine, sports equipments etc. This quiz is related to the applications of polymer which may be helpful in various examination preparations.

     What are man mande polymers
    1. Which Polymer is used in making non-stick kitchen ware?
    A. Nylon
    B. Teflon
    C. Polystyrene
    D. Bakelite
    Ans. B
    2. Name the polymer used in making bullet proof glass?
    A. Melamine
    B. Bakelite
    C. Lexan
    D. Vinyl rubber
    Ans. C
    3. For pipe insulation which polymer is used?

    A. PVC
    B. Polythene
    C. Teflon
    D. None of the above
    Ans. A

    List of some common man-made Polymers and their Uses
    4. Name the polymer that can have strong intermolecular forces?

    A. Polyester
    B. Teflon
    C. Vinyl Rubber
    D. Polypropene
    Ans. A
    5. Soda bottles are made up of:

    A. Polyethylene Terephthalate
    B. Polyester
    C. Polystyrene
    D. Poly Styrene Butadiene
    Ans. A
    6. Name the synthetic polymer that resembles like natural rubber?

    A. Polypropene
    B. Neoprene
    C. Nylon
    D. Chloroprene
    Ans. B
    7. Name the thermoplastic polymer?

    A. Bakelite
    B. Melamine
    C. Polythene
    D. Teflon
    Ans. D

    What is Catalysis?
    8. Name the polymer which is used for making ropes?

    A. Polypropene
    B. Polyester
    C. Polystyrene
    D. None of the above
    Ans. B
    9. Name the condensation polymer?

    A. Butyl rubber
    B. Acrilan
    C. Orlon
    D. Bakelite
    Ans. D
    10. The repeating units or building blocks from which polymer is made up of is known as:

    A. Resins
    B. Plastics
    C. Blocks
    D. Monomers
    Ans. D

    Role of Chemistry in Human Life

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK