Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the European conquest of India

14-MAY-2018 18:05
    GK Questions and Answers on the European conquest of India

    The discovering sea route and the advent of European power in India had far reaching consequences on the India society from the middle of the 15th century. The Europeans like Portuguese, Dutch, Danes, French and British first come to India as trader, but over the time, they became political master of India.

    1.  Who among the following was the first European to come to India?

    A. Portuguese

    B. British

    C. French

    D. Dutch

    Ans: A

    Explanation: Portuguese was the first European to come to India. They established trading stations at Calicut, Cochin and Cannanore. Hence, A is the correct option.

    2. Who among the following discovered the Cape Route from the Europe to India?

    A. Christopher Colobus

    B. Vasco-da-Gama

    C. Ferdinand Magellan

    D. Amerigo Vespucci

    Ans: B

    Explanation: The Cape Route was discovered from the Europe to India by Vasco-da-Gama. He reached the port of Calicut on 20th May, 1498 AD. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Administrative and Economic Policies in British India

    3. Who among the following navigator helped Vasco da Gama to find his way from Africa to India?

    A. Monte Verde

    B. Churamal

    C. Ahmad ibn Majid

    D. Davis quadrants

    Ans: C

    Explanation: Ahmad ibn Majid was an Arabian navigator and cartographer born in 1421 in Oman. He was raised with a family famous for seafaring; at the age of 17 he was able to navigate ships. He was so famous that he was known as the first Arab seaman. The exact date is not known, but ibn Majid probably died in 1500. He became famous in the West as the navigator who helped Vasco da Gama to find his way from Africa to India. Hence, C is the correct option.

    4. Which of the following Portuguese Governor in India who introduced the ‘Policy of imperialism’?

    A.  Francisco de Almeida

    B. John Mildenhall

    C. Gerald Angier

    D. Alfanso de Albuquerque

    Ans: D

    Explanation: Alfanso de Albuquerque was the second Portuguese Governor in India who introduced the ‘Policy of Imperialism’. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the History of Press in India

    5. Which of the following Portuguese Governor in India who captured Goa from the ruler of Bijapur?

    A.  Francisco de Almeida

    B. John Mildenhall

    C. Gerald Angier

    D. Alfanso de Albuquerque

    Ans: A

    Explanation: Francisco de Almeida was the first Portuguese Governor in India who captured Goa from the ruler of Bijapur in 1510 AD. Hence, A is the correct option.

    6. The English East India Company was formed by a group of merchants known as the ______ in 1600 AD.

    A.  Merchant Adventures

    B. English Trader

    C. Duke Trading Community

    D. Cox & King

    Ans: A

    Explanation: The English East India Company was formed by a group of merchants known as the Merchant Adventures in 1600 AD. Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Growth of Modern Education in India

    7. Who among the following British explorer and adventurer and one of the first to make an overland journey to India?

    A. Francis Dey

    B. John Mildenhall

    C. Gerald Angier

    D. Captain Hawkins

    Ans: B

    Explanation: John Mildenhall or John Midnall was a British explorer and adventurer and one of the first to make an overland journey to India. He was the self-styled ambassador of the British East India Company in India. Hence, B is the correct option.

    8. In which place the first factory of East India Company was built?

    A. Masulipatnam

    B. Nagapatnam

    C. Surat

    D. Bombay

    Ans: C

    Explanation: The first factory of East India Company was built at Surat in 1613 AD. Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the development of judicial system during British India

    9. Who among the following European forced to sell all their settlements in India to the British?

    A. Dutch

    B. Portuguese

    C. Danes

    D. French

    Ans: C

    Explanation: The Danes formed an East India Company and arrived in India in 1616 AD. They established settlements at Tranquerbar (in Tamil Nadu) in 1620 AD and at Serampore (Bengal) in 1676 AD. However, they failed to strengthen themselves in India and were forced to sell all their settlements in India to the British. Hence, C is the correct option.

    10.  Who among the following obtained the site of Madras from the Raja of Chandragiri?

    A. Francis Dey

    B. John Mildenhall

    C. Gerald Angier

    D. Captain Hawkins

    Ans: A

    Explanation: In 1639, Francis Dey obtained the site of Madras from the Raja of Chandragiri with permission to build a fortified factory, which was named Fort St. George. Hence, A is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK