Jagran Josh Logo

Gk Questions and Answers on the India’s Wildlife Conservation Projects

11-AUG-2017 12:36

    India is one of the 17 mega diversities in the world and has the most biodiverse regions on the Earth, which is comprised of four of 35 biodiversity hotspots of the world like the Western Ghats, the Eastern Himalayas, Indo-Burma and Nicobar Islands in Sundaland. In the Wildlife Division of the Ministry, the Additional Director General of Forest (WL) and Director, Wildlife Preservation is the head of the Wildlife Wing. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the India’s Wildlife Conservation Projects for the general awareness.

    wildlife conservation Act

    1. When was the Project Tiger launched?

    A. 1973

    B. 1974

    C. 1975

    D. 1976

    Ans: A

    2. When was the Project Elephant launched?

    A. 1991

    B. 1992

    C. 1993

    D. 1994

    Ans: B

    GK Questions and Answers on Soil and Natural Vegetation

    3. When was the government of India had launched the Project Snow Leopard?

    A. 2000

    B. 2003

    C. 2009

    D. 2012

    Ans: C

    4. When was the Central Zoo Authority established in India?

    A. 1995

    B. 1994

    C. 1993

    D. 1992

    Ans: D

    GK Questions and Answers on Lakes of India

    5. Consider the following statement (s) related to the objective of Project Elephant

    I. To protect elephants, their habitat & corridors.

    II. To address issues of man-animal conflict.

    III. Welfare of domesticated elephants.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. I, II & III

    D. None the above

    Ans: C

    6. What does the term 'MIKE' stands for?

    A. Monitoring of Illegal Killing of Elephants

    B. Monitoring of Illegal Killing in Europe

    C. Monitoring of Illegal Killing of Eagle

    D. Monitoring of Illegal Killing of Endangered Species

    Ans: A

    GK Questions and Answers on Ecological Succession and Pyramid

    7. Which of the following is not MIKE site in India?

    A. Chirang Ripu (Assam)

    B. Dhang Patki (Assam)

    C. Eastern Dooars (WB)

    D. Kaziranga (Assam)

    Ans: D

    8. Which of the following Mike Sites is not correctly matched?

    A. Deomali - Arunachal Pradesh

    B. Garo Hills - Meghalaya

    C. Mayurbhanj - Chhattisgarh

    D. Mysore - Karnataka

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the Biodiversity and Legislation

    9. Consider the following statement (s) related to the objective of Project Tiger

    I. To ensure a viable population of tiger in India for scientific, economic, aesthetic, cultural and ecological values

    II. To preserve for all time, areas of biological importance as a natural heritage for the benefit, education and enjoyment of the people.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    10. Consider the following statement (s) related to the objective of MIKE

    I. To measure levels and trends in the illegal hunting of elephants

    II. To determine changes in these trends over time

    III. To determine the factors causing or associated with such changes, and to try and assess in particular to what extent observed trends are a result of any decision taken by the Conference of the Parties to CITES.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. I, II & III

    Ans: D

    In the above 10 Gk Questions and Answers on the India’s Wildlife Conservation Projects is a set of 10 Multiple Choice Questions that attune and equipped the readers as per the evolving nature of different competitive examinations.

    300+ GK Questions Answers on Environment & Ecology

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK