Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Quit India Movement during British India

31-MAY-2017 16:40

    In the backdrop of the failure of Cripps Mission, imminent Japanese threat, the British attitude towards Indians who were left behind in Burma and the prevailing anger and hostility to an alien and meaningless war, the Quit India Movement was launched by Mahatma Gandhi by giving slogan of ‘Do or Die’. Here, we are giving 10 GK Question and Answers on Quit India Movement to enhance the knowledge of readers about the Indian National Movement.

    Quit India Movement

    1. Who had given slogan of “Do or Die” during Quit India Movement?

    A. Jawarharlal Nehru

    B. Sardar Patel

    C. BR Ambedkar

    D. Gandhi

    Ans: D

    2. Who was the viceroy at the time of Quit India Movement?

    A. Lord Mountbatten

    B. Lord Wavell

    C. Lord Willingdon

    D. Lord Linlithgow

    Ans: D

    3. Which of the following freedom fighter who popularised the movement in Orissa and led the Salt Satyagraha in the coastal areas of Balasore, Cuttack and Puri districts?

    A. Gopabandhu Chaudhari

    B. Tarunaram Phookan

    C. NC Bardoloi

    D. Jadunandan Sharma

    Ans: A

    Personalities Associated with Non-Cooperation Movement during British India

    4. Who among the following given the famous slogan " तुम मुझे खून दो, मई तुम्हे आज़ादी दूंगा" (You give me blood, I will give you freedom)?

    A. Subhash Chandra Bose

    B. MK Gandhi

    C. Captain Mohan Singh

    D. Rashbehari Bose

    Ans: A

    5. Who was the first sarbadhinayak of the Tamluk Jatiya Sarkar, helped in establishing a rebel 'national government' in Tamluk sub-division of Midnapore?

    A. Captain Mohan Singh

    B. Rashbehari Bose

    C. Satish Samanta

    D. Matangini Hazra

    Ans: C

    Personalities Associated with Civil Disobedience Movement during British India

    6. Who among the following headed the Quit India Movement in Satara?

    A. Nana Patil

    B. Nana Saheb

    C. Satish Samanta

    D. KT Bhashyam

    Ans: A

    7. Which of the following freedom fighter was taken as a prisoner of war by the Japanese and persuaded by a Japanese army officer to work with the Japanese for India's freedom?

    A. Laxmi Sehgal

    B. Captain Mohan Singh

    C. Subhash Chandra Bose

    D. Rashbehari Bose

    Ans: B

    Personalities Associated with Quit India Movement during British India

    8. Which of the following freedom fighter was not part of Quit India Movement?

    A. MK Gandhi

    B. Sukh Dev

    C. Bhagat Singh

    D. Ram Mohan Roy

    Ans: D

    9. Who was elected as the president of the Indian Independence League (formed in March 1942) in June 1942?

    A. Rashbehari Bose

    B. Aurovindo Gosh

    C. Subhash Chandra Bose

    D. None of the above

    Ans: A

    10. Which of the following leader is not associated with the underground movement and revolutionary activities in support of Quit India Movement?

    A. Ram manohar Lohia

    B. Jayprakash Narayan

    C. Aruna Asaf Ali

    D. RP Goenka

    Ans: B

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Quit India Movement during British India will concretise the general knowledge about Indian National Movement to readers and aspirants.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK