Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Social Order and Structure of Ancient India

24-JUL-2017 10:33

    The Social Order is defined as a particular set or system of linked social structures, institution, relations, customs, values and practices. Every age has its reflection of existing society and ancient Indian society is no exception. The credit for the development of the well-defined, systematic social order and structure of ancient India goes to the people’s mindset and profess of thinking. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Social Order and Structure of Ancient India that will help in understanding the society and culture of ancient people.

    Social Order and Structure of Ancient India

    1. Assertion (A): The basis of social order of ancient India is provided by the Rig-Vedic concept of Rta.

    Reason (R): Rta is a cosmic order that says Man and society are integral part of this cosmic order.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: A

    2. Which of the following Upanishad has described self-control, kindness and charity as the virtues that constitute dharma?

    A. Chhandogya

    B. Brhadaranyaka

    C. Katha 

     

    D. Mundaka

    Ans: B

    3. Which of the following is not part of ten Yams of Manu?

    A. Brahmcharya

    B. Daya

    C. Sewa Dan

    D. Sweet Temper

    Ans: C

    4.  Which is not the Rnas of Manu and Yajnavalkya?

    A. Rsi

    B. Pitra

    C. Deva

    D. Matri

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Vedic Civilisation and Culture

    5. Which Rnas was performed by offering oblations in the fire?

    A. Dev Yajna

    B. Pitra Yajna

    C. Rsi Yajna

    D. None of the above

    Ans: A

    6. Assertion (A): It is dharma which ensures that an individual lives of life of virtues and does not adopt the goals of Artha and Kama.

    Reason (R): An unbridled pursuit of Artha and Kama without caring for Dharma results in the downfall of a man and he cannot achieve salvation.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: A

    7. Assertion (A): Yajur Veda is in prose. It has two parts-Shukla and Krishna.

    Reason (R): In Shukla, there are verses (Shloka) only.In Krishna verses are accompanied with commentary on them.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: A

    8. Who among the following said that a woman could remarry if her husband’s family did not look after her and gave maintenance allowance to her?

    A. Manu

    B. Parashar

    C. Kautilya

    D. Shankaracharya

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the Basic Features of Harappa Civilisation

    9. Assertion (A): Manu says that children of ‘Pratiloma’ marriage are Varna samkar.

    Reason (R): Mahabharata declares that children of Anuloma Vivah are also Varna Samkar.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: B

    10. Assertion (A): Pak Yajna, Havir Yajna and Soma Yajna are special sacrifices performed by sages.

    Reason (R): One who devoted his life to study and did not enter Grihastha Asdhram was called Apachamanak.

    Codes:

    A. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

    B. Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

    C. A is true but R is false

    D. Both A & R is not true 

    Ans: D

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Social Order and Structure of Ancient India is a set of 10 Multiple Choice Questions that attune and equipped the readers as per the evolving nature of different competitive examinations.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK