GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set III

Jun 20, 2016, 10:32 IST

GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set III consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of examinations like UPSC, PSC, SSC, NDA, CDS etc.

GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture Set III consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of examinations like UPSC, PSC, SSC, NDA, CDS etc.


1. Who among the following built the famous Alai Darwaza?
A.    Allaudin Khilji
B.    Babur
C.    Ibrahim Lodi
D.    Shahjahan
Answer: A

2. Sakhi, Shabad and Ramaini were the notable work of?
A.    Tansen
B.    Rahim
C.    Kabir
D.    Tulsidas
Answer:C

3. Hamzanama paintings were produced during the reign of?
A.    Humayun
B.    Akbar
C.    Jahangir
D.    Shahjahan
Answer: B

4. Who built the famous Shalimar bagh of Srinagar?

A.    Humayun
B.    Akbar
C.    Jahangir
D.    Shahjahan
Answer: C

5. Which Mughal ruler constructed A new city called as Din Panah on the bank of Yamuna river?
A.    Humayun
B.    Babur
C.    Jahangir
D.    Aurangzeb
Answer: A

6. During the reign of which ruler use of Halo or Divine Lights were started in painting?
A.    Iltutmish
B.    Aurangazeb
C.    Jahangir
D.    Akbar
Answer: C

7. Mughal paintings were reached its zenith of progress during the reign of?
A.    Babur
B.    Aurangazeb
C.    Jahangir
D.    Shahjahan
Answer: C

8. Bhakta Tukaram was a contemporary of which Mughal ruler?
A.    Akbar
B.    Babur
C.    Shahjahan
D.    Jahangir
Answer:D

9. Which of the following was not the saint of Varkari sect?
A.    Tukaram
B.    Namdev
C.    Eknath
D.    Kabir
Answer: D

10. Surdas was a disciple of which among the following saints?
A.    Guru Nanak
B.    Guru Ramdas
C.    Nimbarkacharya
D.    Vallabhacharya
Answer: D

Jagranjosh
Jagranjosh

Education Desk

Your career begins here! At Jagranjosh.com, our vision is to enable the youth to make informed life decisions, and our mission is to create credible and actionable content that answers questions or solves problems for India’s share of Next Billion Users. As India’s leading education and career guidance platform, we connect the dots for students, guiding them through every step of their journey—from excelling in school exams, board exams, and entrance tests to securing competitive jobs and building essential skills for their profession. With our deep expertise in exams and education, along with accurate information, expert insights, and interactive tools, we bridge the gap between education and opportunity, empowering students to confidently achieve their goals.

... Read More

Get here current GK and GK quiz questions in English and Hindi for India, World, Sports and Competitive exam preparation. Download the Jagran Josh Current Affairs App.

Trending

Latest Education News