GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set II

GK Questions with answers on Environment Ecology: Biodiversity Set II consists of 10 MCQs which are important for examinations like UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways etc.
Created On: Jan 31, 2019 15:11 IST
Modified On: Jan 31, 2019 15:07 IST
GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set II
GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set II

GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Set II consists of 10 MCQs which are made while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an exam point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC (IAS, IPS, IES, IFS, CDS, and NDA), State-PSC, SSC, Railways etc.

1. Which of the following type of forest occupies the largest area in India?

A. Tropical Moist Deciduous Forest

B. Sub-tropical Dry Evergreen Forest

C. Montane Wet Temperate Forest

D. Tropical Wet Evergreen Forest

Ans: A

2. Which of the following is the first National Park of India?

A. Periyar

B. Raja ji

C. Jim Corbett

D. Bandipur

Ans: C

3. Name the forests in which teak is the most dominant species?

A. Tropical Evergreen forests

B. Tropical Thorn forests and scrubs

C. Tropical Deciduous forests

D. Mangrove forests

Ans: C

4. In which type of forests does Sundari tree belong?

A. Tropical Evergreen forests

B. Tropical Thorn forests and scrubs

C. Tropical Deciduous forests

D. Mangrove forests

Ans: D

5. Red data book provides data on?

A. Red lions

B. Red birds

C. List of plant and animals

D. Endangered plants and animals

Ans: D 

GK Questions & Answers  on Sustainable Development & Basel Convention

6. Which part of the Himalayas are covered with dense forest?

A. Southern

B. Northern

C. Eastern

D. Western

Ans: C

7. A very large ecosystem on land having distinct type of vegetation and wildlife is called?

A. Ecology

B. Biome

C. Biodiversity

D. Biosphere reserve

Ans: B

8. Which of the following country has the highest biodiversity?

A. India

B. Brazil

C. Russia

D. South Africa

Ans: B

9. In which of the following areas we will find pitcher plant?

A. Sunderban Deltas

B. Thar desert

C. Western Ghats

D. Rain forests of North-East India

Ans: D

10. Which of the following features is not related to the Biodiversity hot spots?

A. Large number of species

B. Abundance of endemic species

C. Large number of exotic species

D. Destruction of habitat

Ans: D

GK Questions & Answers on Global Warming

Related Categories