GK Questions with answers on Environment & Ecology- Composition Set I

GK Questions with answers on Environment Ecology- Composition Set I consists of 10 MCQs which are important for examinations like IAS-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.
Created On: Feb 28, 2019 10:41 IST
Modified On: Feb 28, 2019 16:29 IST
GK Questions with answers on Environment & Ecology- Composition Set I
GK Questions with answers on Environment & Ecology- Composition Set I

GK Questions with answers on GK Questions with answers on Environment & Ecology- Composition Set I consist of 10 MCQs that are created while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an examination point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.

1. What is the average density of Earth's surface?

A. 5.5 g/cm3

B. 6.5 g/cm3

C. 15 g/cm3

D. 21 g/cm3

Ans: A

2. Which of the following pollutant is not present in the vehicular emissions?

A. Lead

B. Ammonia

C. Carbon Monoxide

D. Particulate Matter

Ans: B

3. Which microorganism acts as a biological indicator for the Sulphur dioxide pollution?

A. Cyanobacterium

B. Algae

C. Pseudomonas

D. Lichens

Ans: D

4. Which of the following plant species introduced in India appeared to be a trouble due to its heavy growth in the Indian water bodies?

A. Eichhornia

B. Pistia

C. Cinchona

D. Nux Vomica

Ans: A

GK Questions and Answers on the Hot Spots of Biodiversity

5. When oxides of sulphur and nitrogen are present in the rain, the rain water becomes:-

A. Acidic

B. Basic

C. Neutral

D. Colourful

Ans: A

6. The compound containing three atoms of oxygen which protects the environment is known as:-

A. Hydrogen Peroxide

B. Water

C. Ozone

D. Nitrous oxide

Ans: C

7. In which of the following years, oil spills in the Gulf of Mexico occurred?

A. 2012

B. 2010

C. 2013

D. 2007

Ans: B

8. The term used for the conservation of ecosystem, natural habitats and the maintenance and recovery of viable population of species in their natural surroundings is:  

A. Core Conservation

B. In-Situ Conservation

C. Ex-Situ Conservation

D. Peripheral Conservation

Ans: C

9. Which of the following day is celebrated as World Environment Day?

A. 20-Jan

B. 05-Jun

C. 10-Mar

D. 21-Dec

Ans: B

10. In which of the following years, 'Project Tiger' was launched in India?

A. 1975

B. 1972

C. 1872

D. 1990

Ans: B

GK Questions and Answers on the Indian Ocean Programmes

Comment ()