GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Hotspots in India Set V

19-SEP-2016 09:27

    GK Questions with answers on Environment & Ecology: Biodiversity Hotspots in India Set V consists of 10 MCQs which are made while keeping in mind the relevance of the subject and its importance for an exam point of view. These MCQs helps the aspirant in the preparation of examinations like UPSC-Prelims, CDS, NDA, State-PSC, SSC, Railways etc.

    1. Which among the following country is considered to have the world’s first sustainable bio-fuels economy?

    A. India

    B. Brazil

    C. Australia

    D. South Africa

    Ans: B

    2. Largest share in global mangrove areas are found in?

    A. India

    B. Brazil

    C. Indonesia

    D. South Africa

    Ans: C

    3. The ‘thickness’ of Stratospheric Ozone layer is measured in?

    A. Donson Units

    B. Candella

    C. Melson Units

    D. Sieverts

    Ans: A

    4. Which of the following region is known as a hotspot for cactus biodiversity?

    A. Sahara Desert

    B. Tehuacan valley

    C. Caatinga scrub

    D. None of the above

    Ans: B

    Natural Vegetation

    5. Montreal protocol is related to?

    A. Ozone Layer

    B. Extinct species

    C. Endangered Birds

    D. None of the above

    Ans: A

    6. Kanha National park is located at?

    A. Uttarakhand

    B. Uttar Pradesh

    C. Bihar

    D. Madhya Pradesh

    Ans: D

    7. Valmiki National Park and Wildlife Sanctuary is located at?

    A. Uttarakhand

    B. Uttar Pradesh

    C. Maharashtra

    D. Bihar

    Ans: D

    Wild Life and National Parks

    8. Consider the following statement (s) is/are related to the global biodiversity hotspots region of Polynesia-Micronesia

    I. Comprising 4,500 islands stretched across the southern Pacific Ocean.

    II. The Polynesia-Micronesia hotspot is the epicentre of the current global extinction crisis.

    Which is/are correct statement (s)?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    9. What are the criteria to qualify as a biodiversity hotspot on Myers 2000 edition of the hotspot-map?

    A. It must contain at least 0.5% or 1,500 species of vascular plants as endemics.

    B. It has to have lost at least 70% of its primary vegetation.

    C. Both A & B

    D. Neither A nor B

    Ans: C

    10. Which of the following statement is correct about the Eastern Himalayan hotspot?

    A. It has nearly 163 globally threatened species including the One-horned Rhinoceros (Rhinoceros unicornis), the Wild Asian Water buffalo (Bubalus bubalis (Arnee)) and in all 45 mammals, 50 birds, 17 reptiles, 12 amphibians, 3 invertebrate and 36 plant species.

    B. Some species of birds have gone extinct in recent times, including the Pink-headed Duck (Rhodonessa caryophyllacea) and the Himalayan Quail (Ophrysia superciliosa).

    C. Both A & B

    D. Neither A nor B

    Ans: A

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK