GK Questions with Answers on Medieval History: Bhakti Movement Set IV

21-NOV-2016 14:15

    GK Questions with Answers on Medieval History: Bhakti Movement Set IV consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc.

    1.  The Saivaite Nayanmars and Vashanavaite  Alwar preached the Bhakti Cult under which of the following rulers?

    A.  Pallavas, Pandyas and Cholas

    B.  Pallavas, Cheras and Rashtrakutas

    C.  Pallavas, Vijaynagar and Bahmani Kingdoms

    D.  Cheras & Pandavas

    Ans: A

    2. Who was among the following Bhakti saints gave a new orientation of Hinduism through his doctrine of Advaita or Monism?

    A.  Ramanuja

    B.  Sankara

    C.  Guru Nanak

    D.  Chaitanya

    Ans: B

    3. Consider the following statement (s) related to the Bhakti Saint Ramanuja

    I.  He preached Visishtadvaita.

    II.  He said that the ‘God is Sagunabrahman’.

    Which is/are correct statement (s)?

    A.  Only I

    B.  Only II

    C.  Both I & II

    D.  Neither I nor II

    Ans: C

    4. Select the incorrect statement (s) about Bhakti Saint Ramananda

    I.  He advocated prabattimarga or path of self-surrender to God.

    II.  He propagated ‘Dvaita or dualism of Jivatma and Paramatma’.

    Which is/are correct statement (s)?

    A.  Only I

    B.  Only II

    C.  Both I & II

    D.  Neither I nor II

    Ans: D

    5. Who was the founder of the Bhakti Movement in Maharashtra in 13th Century?

    A.  Namadev

    B.  Ekanatha

    C.  Tukaram

    D.  Gnanadeva

    Ans: D

    6.  Bhakti Saint who was contemporary of Sivaji?

    A.  Namadev

    B.  Ekanatha

    C.  Tukaram

    D.  Gnanadeva

    Ans: C

    7. Which of the following is related to the concept of Nirgunabrahman?

    A.  Advaita

    B.  Visisthadvaita

    C.  Both A & B

    D.  Neither A nor B

    Ans: A

    8. Consider the following statement (s) related to the Bhakti Saint Chaitanya

    I.  He popularised the Krishna Cult in Bengal.

    II.  He believes that through love and devotion, song and dance, a devotee can feel the presence of God?

    Which is/are correct statement (s)?

    A.  Only I

    B.  Only II

    C.  Both I & II

    D.  Neither I nor II

    Ans: C

    9. Who among the following propagated Dvaita or dualism of Jivatma and Pramatma in Kannada region?

    A.  Mirabai

    B.  Nimbarka

    C.  Vallabhacharya

    D.  Madhav

    Ans: D

    10. Who among the following Bhakti Saint said that “Abide pure amidst the impurities of the world”?

    A.  Vallabhacharya

    B.  Madhav

    C.  Guru Nanak

    D.  Chaitanya

    Ans: C

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK