Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Medieval History: Bhakti Movement Set X

13-DEC-2016 11:44

    GK Questions with Answers on Medieval History: Bhakti Movement Set X consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

    1. Consider the following statement (s) about Bhakti Movement

    I. The leader of the bhakti movement focusing on the Lord as Rama was Ramananda.

    II. Sri Ramanuja Acharya was an Indian philosopher and is recognized as the most important saint of Sri Vaishnavism.

    Which of the following statement (s) is/are correct?

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    2. Which of the following causes Bhakti Movement in India?

    A. Caste Division

    B. Untouchability

    C. Ritualism

    D. All of the above

    Ans: D

    3. Which of the following statement (s) is/are not correct about Bhagavatism and Krishna Cult (Bhakti Cult)?

    1. Bhagavatism is a branch of Vaishnavism, where the devotees worship the various avatars of Lord Vishnu.

    II. The origin of Bhagavatism or Vaishnavism has been sought in the Upanishadic period because in the ‘Chandogya Upanishad’ Krishna is described as a disciple of the sage Ghora.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    4. Find out the correct statement (s) related to the features of Bhakti Movement?

    I. Its proponents preached the ‘unity of the god-head’ and emphasized that ‘devotion to God’ and faith in him led to salvation.

    II. It laid stress on equality of all human beings and universal brotherhood.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    5. Who began the Achintayabhedabhedavada School of theology?

    A. Chaitanya

    B. Mirabai

    C. Tulsidas

    D. Surdas

    Ans: A

    6. Which of the following Bhakti Saint popularised Vaishnava cult in Gujarat?

    A. Chaitanya

    B. Narasi

    C. Tulsidas

    D. Sankar Dev

    Ans: B

    7. Who among the following Bhakti Saint created Vinaya-Patrika and Kavitavali?

    A. Chaitanya

    B. Shankar Dev

    C. Tulsidas

    D. Narasi

    Ans: C

    8. Who wrote biography of Chaitanya?

    A. Krishnadasa Kaviraja

    B. Namadeva

    C. Shankar Dev

    D. Both A & B

    Ans: A

    9. Rudra Sampradaya School was founded by:

    A. Ramananda

    B. Vallabhacharya

    C. Narasi

    D. Chaitanya

    Ans: B

    10. Which Bhakti Saint propounded Suddhadvaita Vedanta (Pure non-dualism) and philosophy called Pustimarga (the path of grace)?

    A. Ramanuja

    B. Ramananda

    C. Vallabhacharya

    D. Narasi

    Ans: C

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK