Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on Medieval History: Sufi Movement Set I

14-DEC-2016 10:50

    GK Questions with Answers on Medieval History: Sufi Movement Set I consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

    1. What do you mean by khanqah?

    A. Defined as a hospice, lodge, community centre, or dormitory ran by Sufis

    B. Religious place ran by Sufis

    Ç. House of religious Khalifa

    D. House of Islamic Ulema

    Ans: A

    2. Who among the following Sufi Saint established Chisti Order?

    A. Moinuddin Chishti

    B. Abu Ishaq Shami

    C. Nizamuddin Aulia

    D. Ámir Khusru

    Ans: B

    3. Who was the founder of Suhrwardiyyah order of Sufism?

    A. Akhi Siraj Aainae Hind

    B. Ashraf Jahangir Semnani

    C. Abdul-Wahir Abu Najib

    D. Ahmad Ghazali

    Ans: C

    4. What is silsilahs of the Sufis?

    A. Religious order

    B. Spiritual genealogy

    C. Chain, link, connection often used in various senses of lineage

    D. All of the above

    Ans: D

    5. Who among the following Sufi Saint was the disciple of Baba Farid and was responsible for making Delhi an important centre of the Chishti silsilah?

    A. Moinuddin Chishti

    B. Abu Ishaq Shami

    C. Nizamuddin Aulia

    D. Ámir Khusru

    Ans: C

    6. Who established Suhrawardi order of Sufism in India?

    A. Moinuddin Chishti

    B. Abu Ishaq Shami

    C. Nizamuddin Aulia

    D. Sheikh Bahauddin Zakariya

    Ans: D

    7. Which of the following statement (s) is/are not related to the be-shara silsilahs?

    A. They were not bound by the Sharia.

    B. They were bound by the Sharia.

    C. Qalandars were belongs to ba-shara silsilah

    D. Chishti, Suhrawardi, Firdawsi, Qadiri and Naqshbandi silsilahs were belongs to be-shara silsilah

    Ans: A

    8. Who among the following Sufi Saint popularly known as Data Ganj Baksh?

    A. Abu Ishaq Shami

    B. Al-Hujwari

    C. Nizamuddin Aulia

    D. Sheikh Bahauddin Zakariya

    Ans: B

    9. Sheikh Nasiruddin Mahmud, popularly known as Nasiruddin Chirag-i-Dilli belongs to which Sufi order?

    A. Chisti

    B. Suharwardi

    C. Firdawsi

    D. Qadiri

    Ans: A

    10. Which of the following sufi saint verse of teaching written in Punjabi and also quoted in Adi Granth?

    A. Khwaja Moinuddin Chisti

    B. Baba Farid

    C. Nizamuddin Aulia

    D. Sheikh Bahauddin Zakariya

    Ans: B

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on