Jagran Josh Logo

GK Questions with Answers on the Architectural Landmarks of the Delhi Sultanate

31-MAR-2017 15:46

    The Delhi Sultanate laid the foundation of Indo-Islamic architecture in India that was synthesis of both religious and secular mindset.  They introduced the concept of arch, dome, use of mortar, slab and beam, and floral design. Here, we are giving the 10 GK Questions and Answers on the Architectural Landmarks of the Delhi Sultanate that will attune and equipped the aspirants according to the new trends of different competitive examination.

    1. What were the synthesised features of mosques during the Sultanate period?

    A. The dome is the prominent feature of the mosque in contrast to the Sikhar of Hindu temples

    B. Arch is the prominent feature of the mosque in contrast to the Sikhar of Hindu temples

    C. Grand line of arches is the prominent feature of the mosque in contrast to the Sikhar of Hindu temples

    D. Calligraphy in front of the pillared hall is similar to the temple hall

    Ans: A

    2. Which of the following Sultanate building contains numerous inscriptions in Arabic and Nagari characters?

    A. Qawatul Islam

    B. Qutub Minar

    C. Alai Darwaza

    D. Tughlabad Fort

    Ans: B

    GK Questions with Answers on Ilbari Dynasty of Delhi Sultanate

    3. Who built the Alai Darwaza of Delhi?

    A. Qutub-ud-din Aibek

    B. Iltutmish

    C. Alauddin Khilji

    D. Muhammad Bin Tughlaq

    Ans: C

    4. Which of the following Indo-Islamic structure was designed by Abu Bakr of Herat?

    A. Qutub Minar

    B. Alai Darwaza

    C. Adhai Din Ka Jhopra

    D. Tomb of Ghiyasuddin Tughlaq

    Ans: C

    GK Questions with Answers on Khilji Dynasty of Delhi Sultanate

    5. Who among the following instituted Mardrassa-i- Nisiri in the memory of Muzziddin Muhammad Ghori?

    A. Qutub-ud-din Aibek

    B. Iltutmish

    C. Alauddin Khilji

    D. Balban

    Ans: D

    6. Which Sultan of Delhi Sultanate built Hauz Khas, a pleasure resort and also built the Kotla fort?

    A. Qutub-ud-din Aibek

    B. Firuz Shah Tughlaq

    C. Alauddin Khilji

    D. Balban

    Ans: B

    GK Questions with Answers on the Lodhi Dynasty of Delhi Sultanate

    7. Which of the following Structure is the finest example of double dome construction?

    A. Alai Darwaza

    B. Lodhi Garden

    C. Tomb of Hazrat Nizamuddin Auliya

    D. All of the above

    Ans: B

    8. Which dynasty under Delhi Sultanate used dome and arch, slam and beam, and placed most of their tombs in the midst of garden?

    A. Tughlaq Dynasty

    B. Ilbary Dynasty

    C. Lodhi Dynasty

    D. Sayyid Dynasty

    Ans: C

    GK Questions with Answers on the Sayyid Dynasty of Delhi Sultanate

    9. Which of the following sultanate structure built by the prime minister of Sikander Lodhi?

    A. Alai Darwaza

    B. Jammat Khana Masjid

    C. Qawatul Islam

    D. Moth ki Masjid

    Ans: D

    10. Who built the Tomb of Ghiyasuddin Tughlaq on a high platform which marks a new trend in architecture for imposing skyline?

    A. Muhammad Bin Tughlaq

    B. Iltutmish

    C. Alauddin Khilji

    D. Qutub-ud-din Aibek

    Ans: A

    GK Questions with Answers on the Tughlaq Dynasty of Delhi Sultanate

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK