GK Quiz on Astronomy Set IV

18-APR-2016 11:58

    GK Quiz on Astronomy Set IV, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.

    1. The planet where there exists a situation like pressure cooker:

    A. Jupiter

    B. Mars

    C. Venus

    D. Mercury

    2. If the radius of the earth is reduced by half, then the day-night on the earth would be of:

    A. 6 hrs

    B. 12 hrs

    C. 18 hrs

    D. 36 hrs

    3. The planet Pluto has been abandoned from the group of conventional planets and kept in the group of dwarf planets by a summit (conference) held in:

    A. Prague

    B. Paris

    C. London

    D. Geneva

    4. Which of the following planet is the nearest to the earth?

    A. Mercury

    B. Venus

    C. Mars

    D. Jupiter

    5. The earth has the size among all the planets:

    A. Fifth

    B. Third

    C. Fourth

    D. Seventh

    6. The largest satellite of the planet Jupiter is:

    A. Gantmede

    B. Uropa

    C. Calisto

    D. None of these

    7. The largest satellite of the planet Saturn is:

    A. Atlas

    B. Titan

    C. Tethis

    D. None of these

    8. The stratosphere is said to be ideal for flying jet aircraft because:

    A. This layer is rich in ozone which reduces fuel consumption

    B. The temperature is constant and ideal for aircraft engine efficiency

    C. This layer is out of the firing range of anti aircraft guns

    D. Of the absence of the clouds and other weather phenomena

    9. Who had invented the planet Uranus?

    A. William Herschel

    B. William John

    C. Max Dewar

    D. None of these

    10. The planet whose relevance as a planet has been ended at Prague Summit of IAU is:

    A. Uranus

    B. Pluto

    C. Mars

    D. Ceres

     

    Question No. Answer
    1. C
    2. A
    3. A
    4. B
    5. A
    6. A
    7. B
    8. D
    9. A
    10. B

    GK Quiz on Astronomy Set IV, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions that will help you to attune and equipped for different competitive examinations.
    1. The planet where there exists a situation like pressure cooker:
    A. Jupiter  
    B. Mars  
    C. Venus  
    D. Mercury
    Ans: C
    2. If the radius of the earth is reduced by half, then the day-night on the earth would be of:
    A. 6 hrs  
    B. 12 hrs  
    C. 18 hrs  
    D. 36 hrs
    Ans: A
    3. The planet Pluto has been abandoned from the group of conventional planets and kept in the group of dwarf planets by a summit (conference) held in:
    A. Prague
    B. Paris  
    C. London  
    D. Geneva
    Ans: A
    4. Which of the following planet is the nearest to the earth?
    A. Mercury  
    B. Venus  
    C. Mars  
    D. Jupiter
    Ans: B
    5. The earth has the size among all the planets:
    A. Fifth  
    B. Third  
    C. Fourth  
    D. Seventh
    Ans: A
    6. The largest satellite of the planet Jupiter is:
    A. Gantmede
    B. Uropa  
    C. Calisto  
    D. None of these
    Ans: A
    7. The largest satellite of the planet Saturn is:
    A. Atlas  
    B. Titan  
    C. Tethis  
    D. None of these
    Ans: B
    8. The stratosphere is said to be ideal for flying jet aircraft because:
    A. This layer is rich in ozone which reduces fuel consumption
    B. The temperature is constant and ideal for aircraft engine efficiency
    C. This layer is out of the firing range of anti aircraft guns
    D. Of the absence of the clouds and other weather phenomena
    Ans: D
    9. Who had invented the planet Uranus?
    A. William Herschel  
    B. William John
    C. Max Dewar  
    D. None of these
    Ans:  A
    10. The planet whose relevance as a planet has been ended at Prague Summit of IAU is:
    A. Uranus  
    B. Pluto  
    C. Mars  
    D. Ceres
    Ans: B

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK