Jagran Josh Logo

GK Quiz on Medieval History Set VIII

18-FEB-2016 11:20

    GK Quiz on Medieval History Set VIII consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Which one of the following method of revenue assessment is related to the Vijayanagara Empire?

    A. Chauth

    B. Ryotwari

    C. Rae Rekho

    D. Sardeshmukhi

    2. Match List-l (Event) with List-II (Year in AD) and select the correct answer using the codes given below the lists:    

               List-I                                            List-II

    A. Battle of Bilgram                             1. 1279

    B. Shivaji's escape                              2. 1540

    C. Tughril Khan's revolt                       3. 1626

    D. Mahabat Khan's revolt                   4. 1666

    Codes:      

          A  B  C  D   

    (a)  2  3  1  4

    (b)  1  4  2  3

    (c)  2  4  1  3

    (d)  1  3  2  4

    3. Who was the in-charge of a pargana?

    A. Amin

    B. Pattidar

    C. Shiqdar

    D. Oanungo

    4.  Match List-I with List-II and select and select the correct answer using the codes given below the lists:

            List-I                                              List-II

    A. Ratha                                         1. Hall in front of the sanctorium

    B. Mandapa                                   2. Sanctum Sanctorium

    C. Gopuram                                   3. Monolithic Pallava temples

    D. Garba-griha                              4. Monumental gateway

    Codes:     

          A  B  C  D  

    (a)  2  4  3  1

    (b)  3  1  4  2

    (c)  2  3  4  1

    (d)  1  2  3  4

    5. The number of provinces or mandalams in the Chola Empire was

    A. eight  

    B. ten

    C. twelve

    D. six

    6. The medieval Indian literary work 'Darbar-i- Akbari' was written by

    A. Muhammad Hussain

    B. Malik Muhammad Jayasi

    C. Abul Fazl

    D. Amir Khusrau

    7. Which of the following ladies wrote an historical account during the Mughal period?

    A. Gulbadan Begum

    B. Noorjahan Begum

    C. Jahanara Begum

    D. Zebun-nissah Begum

    8. Who was the first Indian ruler to organize Haj pilgrimage at the expense of the state?

    A. Alauddin Khilji

    B. Feroz Tughlaq

    C. Akbar

    D. Aurangzeb

    9. Who among the following witnessed the reigns of eight Delhi Sultans?

    A. Ziauddin Barani

    B. Shams-i-siraj Afif

    C. Minhaj-us-siraj

    D. Amir Khusrau

    10. The portion of the actual produce fixed as state’s share under the Zabti System of Mughals was ___?

    A. One-half

    B. One-third

    C. One-fourth

    D. One-fifth

     

    Question Answer
    1. D
    2. D
    3. C
    4. B
    5. A
    6. A
    7. A
    8. C
    9. D
    10. B

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK