GK Quiz on Modern Indian History Set VII

GK Quiz on Modern Indian History Set VII consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination.
Created On: Mar 14, 2016 17:11 IST
Modified On: May 11, 2016 17:08 IST

GK Quiz on Modern Indian History Set VII consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examination. 

1. Which of the following women freedom fighter became the first woman President of the Indian National Congress?

A. Annie Besant

B. Sarojini Naidu

C. Sucheta Kripalani

D. Rajkumari Amrit Kaur

2. Consider the following according to the correct chronological sequence of the events?

I. Declaration of the demand for Poorna Swaraj.

II. Appointment of the Simon Commission.

III. Dandi March.

Select the correct answer using the codes given below.

A. I, III, II

B. II, I, III

C. I, II, III

D. III, I, II

3. Which of the following option is the correct chronological order of events?

A. Government of India Act, 1935, Gandhi-Irwin Pact, Communal Award, Cripps Mission

B. Cripps Mission, Government of India Act 1935, Communal Award, Gandhi-Irwin Pact

C. Gandhi-Irwin Pact, Communal Award, Government of India Act 1935, Cripps Mission

D. Communal Award, Gandhi-Irwin Pact, Government of India Act 1935, Cripps Mission

4. Consider the following statement (s) related to the purposes of the Rowlatt Committee

I. To investigate and report on the progress of reforms in India.

II. To investigate and report on the nature and extent of criminal conspiracies in India connected with the revolutionary movement.

III. To investigate and report on the success of communal representation.

IV. To examine difficulties in dealing with conspiracies and recommend measures to deal effectively with them.

Select the correct answer using the codes given below.
A.    I & III
B.    II & III
C.    II & IV
D.    III & IV

5. Which of the following movement was associated with the famous slogan "Do or die"?

A. Swadeshi Movement

B. Non-Cooperation Movement

C. Civil Disobedience Movement

D. Quit India Movement

6. Which of the following leader was founder of the Indian Independence League?

A. Aruna Asaf Ali

B. Ras Behari Bose

C. Jayaprakash Narayan

D. S. M. Joshi

7. Which of the following region was a French possession before its merger with India?

A. Nagar Haveli

B. Daman

C. Chandernagore

D. Dadra

8. Which of the following leader was associated with the Khudai Khidmatgars?

A. Abdul Ghaffar Khan

B. Abul Kalam Azad

C. Maulana Mohammad Ali

D. Zakir Hussain

9. Which of the following place was associated with the Moplah Rebellion?

A. Uttarakhand

B. Chauri Chaura

C. Malabar

D. Telangana

10. Which of the following Governor-General was impeached by the British Parliament?

A. Lord Curzon

B. Warren Hastings

C. Lord Canning

D. William Bentinck

Question

Answer

1.

A

2.

B

3.

C

4.

C

5.

D

6.

B

7.

C

8.

A

9.

C

10.

B

Comment ()

Related Categories