Jagran Josh Logo

GK Quiz on Science: Biology Set IV

06-APR-2016 15:04

    GK Quiz on Science: Biology Set IV, in this set you will find repository of 10 Multiple Choice Questions related to the life Science that will help you to attune and equipped for different competitive examinations as well as academic examinations.

    1. Which of the following is not a primary food product?  

    A. Vegetables

    B. Milk

    C. Cereals

    D. Fruits

    2. Which of the vegetables have abundance of Vitamins A and C?

    A. Brinjal

    B. Lady's finger

    C. Potato

    D. Tomato

    3. Which of the following defence of the human body against bacteria?

    A. Haemoglobin

    B. Phagocytes

    C. Red blood cells

    D. Blood platelets

    4. Which of the following nerves connected from the eyes to ears?

    A. Cerebrum

    B. Cerebellum

    C. Medulla

    D. Spinal cord

    5.  Leukaemia is a disease that results from some kind of disorder in the blood. Precisely, leukaemia occurs due to:

    A. Haemoglobin increase in blood

    B. Marked increase of white corpuscles in blood

    C. Marked increase of protein and calcium

    D. Marked reduction of proteins in blood

    6. What is blood pressure?

    A. It is the pressure that the blood clot exerts over the brain.

    B. It is the pressure that blood receives on account of faulty commands from the brain.

    C. It is the pressure that fatness or old age exerts on the body's circulatory system.

    D. It is the amount of pressure on the blood as a result of the heart's pumping function and the resistance of the arterial walls.

    7. Select the correct pair of disease and its causes:

    A. Trichinosis  - Bacterial infections

    B. Sleeping sickness - Eating uncooked Pork

    C. Athlete’s foot- Fungus

    D. Meningitis - Protozoan (bite of tsetse fly)

    8. Which of the following blood vessel that carries deoxygenated blood?

    A. Aorta

    B. Pulmonary artery

    C. Hepatic artery

    D. Pulmonary vein

    9. Which of the following growth of human body affected by somatotrophic hormone?

    A. Bones

    B. Hair

    C. Muscles

    D. Connective tissue

    10. Select the correct match of the disease and its affected part.

    A. Caries          - Epidermal tissue of the body

    B. Ring worm    - Brain and Spinal cord

    C. Meningitis     - Teeth

    D. Pneumonia   - Lungs

     

    Question Answer
    1. B
    2. D
    3. B
    4. B
    5. B
    6. D
    7. C
    8. B
    9. A
    10. D

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK