Teacher's Day 2023 Quiz: GK Questions & Answer On Shikshak Divas in India

Teacher's Day 2023 Quiz: It is observed on 5 September every year in India. It marks the role played by teachers in society. Take the quiz below to test your knowledge of reason, the importance of Teachers Day, and above all about a great Teacher behind the celebration of the auspicious day.
Teachers Day 2022 Quiz
Teachers Day 2022 Quiz

Teacher's Day Questions Answer 2023: The day is dedicated to all teachers and the role they play in shaping their students' lives. 5th September is celebrated as Teachers Day. The day also marks the birth anniversary of Dr. Sarvepalli Radhakrishnan and his mind's flexible contribution to the field of education. He was one of the greatest philosophers and a well-known teacher. 

Radhakrishnan said that "teachers should be the best minds in the country". Teachers are the cornerstones of our future and act as a foundation for creating responsible citizens and good human beings.

Short, Long & 2 Minute Welcome Speech on Teacher's Day 2023

Take the quiz below to test your knowledge about the celebration of Teacher's Day in India

1. When was the first Teachers' Day celebrated?
A. 1962
B. 1972
C. 1965
D. 1975
Ans. A

Explanation: Since 1962, India has been celebrating Teachers' Day.

2. How did Teachers Day originate?
A. Birthday of Jawaharlal Nehru
B. Birthday of Indira Gandhi
C. Birthday of Dr. Sarvapalli Radhakrishnan
D. None of the above
Ans. C

Explanation: Teachers' Day in India is celebrated on 5th September to commemorate the birth anniversary of Dr. Sarvepalli Radhakrishnan. He was a renowned scholar, recipient of Bharat Ratna, first Vice-President, and second President of independent India. 

3. Which of the following statement is/are correct about Dr. Sarvepalli Radhakrishnan:
A. He became the first Vice President of India and was elected to the constituent assembly of India.

B.  In 1954, he was awarded the Bharat Ratna.

C. He received the Peace Prize in the German Book Trade in 1961.

D. All are correct

Ans. D

Explanation: Dr. Sarvepalli Radhakrishnan became the first Vice President of India and was elected to the constituent assembly of India. In 1954, he was awarded Bharat Ratna. He received the Peace Prize of the German Book Trade in 1961.

4. Who said that “Teaching is not a profession, a way of life”?
A. Dr. Radhakrishnan
B. Swami Vivekananda
C. Gulzarilal Nanda
D. Narendra Modi
Ans. D
Explanation: Prime Minister Narendra Modi said that "Teaching is not a profession, a way of life”.

5. When did Dr. Radhakrishnan become the President of India?
A. 1952
B. 1962
C. 1972
D. 1982
Ans. B

Explanation: Dr. Radhakrishnan became President of India in 1962.


6. The University Education Commission was formed in which year?
A. 1928
B. 1935
C. 1948
D. 1950
Ans. C

Explanation: In 1948, the University Education Commission was formed.

7. In 1931 Dr. Sarvapalli Radhakrishnan became the Vice-Chancellor of which University?
A. Mysore University
B. Andhra University
C. Karnataka University
D. None of the above
Ans. B

Explanation: In 1931, Dr. Sarvapalli Radhakrishnan became the Vice-Chancellor of Andhra University. 

8. On which date in India Teachers Day is celebrated?
A. 14 November
B. 5 October
C. 5 September
D. 5 October
Ans. C

Explanation: In India, Teachers Day is celebrated on 5 September.

9. Who was the teacher of Lord Krishna?

A. Dronacharya
B. Sandipani Muni
C. Rishi Visishtha
D. Garga Muni
Ans. B

Explanation: Sandipani Muni was the teacher of Lord Krishna.

10. In which subject did Dr. Radhakrishnan do his Post Graduation?
A. Science
B. Sociology
C. History
D. Philosophy
Ans. D

Explanation: Dr. Radhakrishnan had completed his Post Graduation in Philosophy subject.

11. Dr. S Radhakrishnan was awarded with

A. Bharat Ratna

B. Padma Bhushan

C. Padma Vibhushan

D. Desh Ratna

Ans. A

Explanation: He was honoured with the highest civilian award in India, Bharata Ratna in 1954.

12. Teacher's Day in India is celebrated to honour: 

A. Scientists

B. Artists

C. Politicians

D. Teachers and Educators

Ans. D

Explanation: Every September 5, Teacher's Day is observed to honour teachers and educators. Department of Education & Literacy, Ministry of Education also present National Awards To Teachers for their exemplary contribution.

13. September is the month for Teacher's Day also in:

A) United States

B) United Kingdom

C) China

D) Sri Lanka

Ans. C

Explanation: 10 September is an official holiday in China. On this day the whole country fetes educators and teachers. 

14. What is the name of the special dish offered to the teacher as a sign of respect?

A) Teacher's Feast

B) Guru Prasad

C) Educator's Delight

D) Mentor's Meal

Ans. B

Explanation: People offer special meals to teachers also known as Guru Prasad.

15. What is the name of the awards conferred by the Ministry of Education?

A) National Awards To Teachers

B) National Teacher Awards

C) National Excellence Awards For Teachers

D) None of the above

Ans. A

Explanation: President Draupadi Murmu conferred the National Awards to all the selected teachers at Vigyan Bhawan, New Delhi. 

16. How many recipients will receive National Awards To Teachers in 2023?

A.  65

B. 50

C. 75

D. 55

Ans. C

Explanation: On the occasion of Teacher’s Day, the Department of School Education & Literacy, Ministry of Education will present 75 awards which carry a certificate of merit, silver medal and a monetary fund. 

DIY Greeting Card Ideas, Messages & All You Can Write On the Teacher's Day Card.

Take Free Online UPSC Prelims 2022 Mock Test

Start Now
Get the latest General Knowledge and Current Affairs from all over India and world for all competitive exams.
Jagran Play
खेलें हर किस्म के रोमांच से भरपूर गेम्स सिर्फ़ जागरण प्ले पर
Jagran PlayJagran PlayJagran PlayJagran Play

Related Categories