CBSE Class 10 English Poetry Important Questions for Term 2 Exam 2022 - Best for Quick Revision

Check important questions and answers for CBSE Class 10 English Poetry chapters. These questions are best to prepare for the Class 10 English Term 2 Board Exam 2022.

Created On: Apr 20, 2022 17:58 IST
Modified On: Apr 20, 2022 17:58 IST
CBSE Class 10 English Poetry Important Questions
CBSE Class 10 English Poetry Important Questions

CBSE Class 10 English Exam 2022: Poetry is an important section of English literature. A significant number of questions from poetry chapters are asked in the class 10 English exam. Therefore, students should revise all the poems well before the exam. We have provided below a set of important questions only for all those class 10 English poems that will be assessed in the Term 2 Exam 2022. You will get questions of 2 and 3 marks for quick revision. All questions are provided with answers and are available in an easily downloadable format.

CBSE Class 10 English Important Questions (2, 3 & 4 marks) for Term 2 Exam 2022

Check CBSE Class 10 English Poetry Important Questions below:  

Poem - Amanda

1. How old do you think Amanda is? How do you know this?

Answer: Amanda’s age could be between 10-12 years old. We can guess this because of the reference to mermaid or Rapunzel. These stories are read by children of age group of 10-12 years. Amanda’s mother also makes a reference to acne, which appears during adolescence.

2. Why is Amanda getting scolded for having chocolate?

Answer: Amanda is getting scolded for having chocolates as previously it had caused her acne.

3. What can you depict of Amanda’s nature?

Answer: Amanda is a moody girl. She is nagged most of the time. She often escapes from reality and goes into an imaginary world.

4. Why does Amanda want to be Rapunzel?

Answer: Amanda wants to be Rapunzel because she wants to live a rare and tranquil life in tower like Rapunzel.

Class 10 English Important Letter Writing Formats for Term 2 Exam 2022

5. What could Amanda do if she were a mermaid?

Answer: The little girl Amanda wants to be a mermaid and the only resident of the beautiful green sea. She thinks that her life will be very relaxing in the sea and she will be taken away with the

currents of water.

6. Who do you think is speaking to her?

Answer: One of her parents is speaking to her. Most probably it is her mother. In a traditional

household mother is held responsible for the conduct of child.

7. What does the girl yearn for? What does this poem tell you about Amanda?

Answer: A girl like Amanda yearns for freedom and space for herself. She likes to be let alone

and does not like to be questioned or nagged at.

8. Is Amanda a student? How do you know?

Answer: Yes, Amanda is a student because she is asked to complete her homework.

9. What does the line “never let down my bright hair” tell us about Amanda?

Ans: It tells us that Amanda does not want anybody to come up and spoil the silence or disturb her in any way.

10. The reader sympathises with the speaker in the poem. Support this opinion with a reason.

Answer: The speaker, probably her mother, is worried about her posture, skin, and school homework. But, Amanda gives her a deaf ear which makes the reader sympathizes with the speaker.

Download all the chapter-wise question from the following link:

CBSE Class 10 English Poetry Important Questions for Term 2 Exam (PDF)

Also, check:

CBSE Class 10 English Complete Study Material for Term 2 Exam 2022

Jagran Play
रोमांचक गेम्स खेलें और जीतें एक लाख रुपए तक कैश
ludo_expresssnakes_ladderLudo miniCricket smash
ludo_expresssnakes_ladderLudo miniCricket smash
Comment (6)

Post Comment

3 + 7 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.
  • bruhApr 26, 2022
    noice
    Reply
  • GuessApr 19, 2022
    Need more challenging Qs
    Reply
  • AmrinderApr 19, 2022
    Thanks
    Reply
  • AnonymousApr 9, 2022
    Need more questions But though the questions that you have given were good
    Reply
  • Modi brothersMar 3, 2022
    Ok
    Reply
Load More