Search

CBSE Class 9 Science Important MCQs from Chapter 11 Work And Energy for Annual Exam 2020

Check CBSE MCQs on Class 9 Science Chapter 11 - Work And Energy to practice for the upcoming Science Annual Exam 2020.

Feb 7, 2020 11:42 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
CBSE Class 9 Science Important MCQs from Chapter 11 Work And Energy for Annual Exam 2020
CBSE Class 9 Science Important MCQs from Chapter 11 Work And Energy for Annual Exam 2020

We are providing important Multiple Choice Type Questions (MCQs) from Class 9 Science Chapter 11: Work and Energy. All these questions are provided with correct answers. Students should practice with these MCQs to prepare the objective type questions for Class 9 Science Exam 2020. Link to download all the MCQ questions in PDF format is also provided below in this article.

Check below the important MCQs on CBSE Class 9 Science Chapter: Work and Energy:

1. A man is carrying the heavy luggage from one platform to the other of a Railway station but still according to the logics of science his work done is said to be zero. Can you opt out the correct reason?

(a) The force is acting along the direction of displacement of luggage

(b) The force is acting perpendicular to the direction of displacement of luggage

(c) The force is acting opposite to the direction of displacement of luggage

(d) None of these

Answer: (b) The force is acting perpendicular to the direction of displacement of luggage

2. When a body falls freely towards the earth, then its total energy

(a) Decreases                                     

(b) Increases

(c) First increases and then decreases          

(d) Remains constant

Answer: (d) Remains constant

3. When a body like earth is moving in a circular path the work done in that case is zero because:

(a) Centripetal force acts in the direction of motion of the body

(b) Centripetal force acts along the radius of circular path

(c) Gravitational force acts along the radius of circular path

(d) Centrifugal force acts perpendicular to the radius of circular path

Answer: (b) Centripetal force acts along the radius of circular path

4. A car is accelerated on a leveled road and attains a velocity 4 times of its initial velocity. In this process, the kinetic energy of the car

(a) Becomes twice to that of the initial         

(b) Becomes four times to that of the initial

(c) Remains the same

(d) Becomes 16 times to that of the initial

Answer: (d) Becomes 16 times to that of the initial

5. The momentum of a bullet of mass 20 g fired from a gun is 10 kg m/s. The kinetic energy of this bullet in kJ will be:

(a) 25                                                  

(b) 2.5

(c) 0.25                                                           

(d) 5

Answer: (b) 2.5

6. Which one of the following is not the unit of energy?

(a) Kilowatt                                        

(b) Kilowatt hour

(c) Joule                                              

(d) Newton meter

Answer: (a) Kilowatt

7. The form of energy possessed by a flying bird is:

(a) Kinetic energy                              

(b) Potential energy

(c) Both kinetic and potential energy

(d) Can’t say

Answer: (c) Both kinetic and potential energy     

8. In the dams water is stored in the high reservoirs and then made to fall down. This falling water then rotates the turbines to generate electricity. In this energy conversion process can you tell the initial and final energies respectively?

(a) Kinetic energy and electrical energy

(b) Potential energy and kinetic energy

(c) Potential energy and electrical energy

(d) Kinetic energy and potential energy

Answer: (a) Kinetic energy and electrical energy

9. A man of mass 50 kg jumps to a height of 1 m. His potential energy at the highest point is(g = 10 m/s2):

(a) 50 J                                                           

(b) 500 J

(c) 5 J                                                  

(d) 5000 J

Answer: (b) 500 J

10. The type of energy possessed by a simple pendulum, when it is at the mean position is:

(a) Kinetic energy                              

(b) Potential energy

(c) Kinetic + Potential energy            

(d) Sound energy

Answer: (a) Kinetic energy

11. A body is falling from a height h. After it has fallen to a height of h/2, it will possess:

(a) Only kinetic energy                                  

(b) Half kinetic and half potential energy

(c) Only potential energy                   

(d) More kinetic and less potential energy

Answer: (d) More kinetic and less potential energy

12. Two objects of masses 1 × 10-3kg and 4 × 10-3 kg have equal momentum. What is the ratio of their kinetic energies?

(a) 2:1                                                 

(b) 4:1

(c) 1:4                                                 

(d) 1:2

Answer: (b) 4:1

13. The work done on an object does not depend upon the:

(a) Angle between force and displacement  

(b) Force applied

(c) Initial velocity of the object                      

(d) Displacement

Answer: (c) Initial velocity of the object

14. An iron sphere of mass 10 kg has the same diameter as an aluminium sphere of mass 3.5 kg. Both spheres are dropped simultaneously from a tower. When they are 10 m above the ground, they have the same:

(a) Potential energy                           

(b) Momenta

(c) Acceleration                                 

(d) Kinetic energy

Answer: (c) Acceleration

15. A microphone converts:

(a) Sound energy into mechanical energy in stereo system

(b) Sound energy into electrical energy in public address system

(c) Electrical energy into sound energy in ordinary telephone

(d) Microwave energy into sound energy in a mobile phone

Answer: (b) Sound energy into electrical energy in public address system

16. Which of the following energy change involves frictional force?

i. Potential energy to sound energy

ii. Chemical energy to heat energy

iii. Kinetic energy to heat energy

iv. Chemical energy to heat energy

Choose the correct option among the following:

(a) Both (i) and (ii)

(b) Only (iv)

(c)Both (ii) and (iii)

(d) Only (iii)

Answer: (d) Only (iii)

Students may also download all the MCQs given above in form of PDF so that they may access these questions in offline mode as well:

CBSE Class 9 Science MCQs Chapter 11 Work And Energy

MCQs on all the chapters of CBSE Class 9 Science can be checked from the following link:

CBSE Class 9 Science Important MCQs from All Chapters

Also Check:

CBSE Class 9 MCQs for Maths, Science, Social Science & English Exam 2020

CBSE Class 9 Science Important Questions & Answers for Annual Exam 2020

CBSE Class 9 Maths Important Questions & Answers for Annual Exam 2020

Class 9 Science NCERT Book and Solutions PDF

Class 9 Maths NCERT Book and Solutions PDF

Related Stories