1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

CDS (II) 2017: Practise Questions Set 1 – Indian History

May 16, 2017 13:49 IST

    UPSC CDS II 2017 Indian History Sample Mock Question Paper

    The Union Public Service Commission (UPSC) will conduct the Combined Defence Sercices (II) Exam on 19 November 2017. The exam will consist of three papers – English, Elementary Mathematics and General Knowledge.

    The General Knowledge paper will consist of 120 Questions, which include around 20 questions from Indian History. For the benefit CDS Exam aspirants, Jagran Josh is providing Indian History Practise Questions, which are important for the upcoming exam.

    The questions from the Indian History cover various areas like Non Cooperation Movement, Role of Newspapers during the freedom struggle, Role of Mahatma Gandhi, etc. The questions are given below.

    1. In the elections to the provincial legislatures in 1937 in British India

    I.    The Indian National Congress won majority seats in 8 out of 11 provinces
    II.    The All-India Muslim League won majority seats in the Bengal province

    Which of the above statements is/are true?

    a)    Only I
    b)    Only II
    c)    Both I and II
    d)    Neither I nor II

    Ans. (b) Only II

    The British India Government held provincial elections in 1936-37 as mandated by the Government of India Act, 1935. The elections were held in 11 provinces - Madras, Central Provinces, Bihar, Orissa, United Provinces, Bombay Presidency, Assam, North West Frontier Province (NWFP), Bengal, Punjab and Sindh.

    The Indian National Congress (INC) won majority seats in 8 provinces. However, the party couldn’t win majority seats in Bengal, Punjab, and Sindh. At the same time, the All-India Muslim League couldn’t form government in any province.

    The INC ministries resigned in 1939, in protest against Viceroy Lord Linlithgow's statement declaring British India’s participation in the World War II, without consulting the Indian people.

    Know More About UPSC CDS Exam

    2. Consider the following statements about Arya Samaj.

    I. It was founded by Dayanand Saraswati in 1875.
    II. Its present headquarters is located at Ajmer in Rajasthan.

    Which of the above statements is/are correct.

    a)    Only I
    b)    Only II
    c)    Both I and II
    d)    Neither I nor II

    Ans. (c) Both I and II

    Arya Samaj, means Noble Society, was founded by Swami Dayanand Sarasawti in April 1875 in Bombay. The primary objective of the organisation is to promote values and practices based on the infalliability of Vedas. Dayanand Sarasawti’s book Satyarth Prakash enunciates’s enunciates his vision of Indian society, which is followed by the Arya Samaj.

    3. The book Satyagraha in South Africa was written by

    a)    Bhikaiji Cama
    b)    V D Savarkar
    c)    Mahatma Gandhi
    d)    Subhash Chandra Bose

    Ans. (c) Mahatma Gandhi

    Mahatma Gandhi, who led the Indian freedom struggle, was also a prolific writer. His autobiography The Story of my Experiments with Truth is one of his important works. His other writings are – All Men are Brothers, Diet and Diet Reform, The Bhagavad Gita, Trusteeship, Truth is God and Unto this Last- A Paraphrase.

    4. Consider the following statements related to the Quit India Movement.

    I.    It was suspended by Mahathma Gandhi in August 1942 in the wake of Chauri Chara Incident.
    II.    It was the most non-violent movement during the freedom struggle movement.

    Which of the above statements is/are true?

    a)    Only I
    b)    Only II
    c)    Both I and II
    d)    Neither I nor II

    Ans. (d) Neither I nor II

    The Quit India Movement Movement was launched by Mahatma Gandhi at the Bombay Session of All-India Congress Committee on 8 August 1942. At the launch of the movement, the INC called for – An Orderly British Withdrawal- from India.

    The movement cannot be termed as the most non-violent movement as isolated incidents of violence broke across the country.

    The Non-cooperation Movement, which was launched by Gandhi on 31 August 1931 was suspended in the backdrop of the Chauri Chara Incident in which violent clashes took place between the protesters and the police resulting in the death of 22 police personnel.

    5. It was in this province the Tebhaga movement was initiated.

    a)    Bihar
    b)    Sindh
    c)    Bengal
    d)    Madras

    Ans. (c) Bengal

    The Tebhaga movement was initiated by the share croppers of the Bengal region. It was primarily against the exppressive jotedars in 1946-47. The uprising was due to the share cropping system that prevailed in the Bengal.

    6. Who among the following headed the committee to draft a Constitution in 1928?

    a)    Motilal Nehru
    b)    Jawaharlal Nehru
    c)    Dr B R Ambedkar
    d)    Mahatma Gandhi

    Ans. (a) Motilal Nehru

    In 1928, a committee was formed under the leadership of Motilal Nehru. The mandate of the committee was to prepare a draft Constitution. The committee was formed when Lord Birkenhead, then Secretary of State of India, asked the Indian leaders to draft a constitution for the country. The

    Motilal Nehru report demanded a Dominion Status for India.

    7. Which of the following sets of newspapers reflected the concerns of educated Indian Muslims during the Khilafat Movement?

    a)    Zamindar and Muslim Voice
    b)    Comrade and Hindustan Times
    c)    Comrade and Hamdard
    d)    Comrade, Hamdard, Zamindar and Al Hilal

    Ans. (d) Comrade, Hamdard, Zamindar and Al Hilal

    While the Comrade was a weekly English-language newspaper, Hamadard was an urdu daily. Both of these news papers were published by  Maulana Mohammad Ali. Zamindar was a newspaper in urdu language. It was published by Maulana Zafar Ali Khan, who was a poet, intellectual, writer and a Muslim nationalist. Al Hilal was a weekly Urdu language newspaper established by Maulana Abul Kalam Azad.

    CDS Exam Practise Questions

    8. Which of the following statements about the social reformer, Raja Rammohan Roy, is false?

    a)    Rammohan Roy belonged to the gentry class whose power had been diminished because of the imposition of the Peasant Settlement.
    b)    He studied both Vedantic Monism and Christian Unitarianism and Christian Unitarianism.
    c)    He translated the Upanishads into Bengali.
    d)    His first organisation was the Atmiya Sabha, founded in Calcultta in 1815.

    Ans. (a) Rammohan Roy belonged to the gentry class whose power had been diminished because of the imposition of the Peasant Settlement.

    Ram Mohan Roy is known as the Father of the Indian Renaissance. He was born in the Hooghly District of Bengal Presidency in 1772, into the Rarhi Brahmin caste. He founded the Brahmo Sabha movement in 1828, which was an influential socio-religious reform movement.

    9. Which of the following characteristics about the State of Travancore in 18th century Kerala is/are correct?

    I. Travancore was ruled by Marthanda Varma from 1729 to 1758.
    II. Travancore built a strong army and defeated the Dutch in 1741.
    III. Travancore was an important centre of learning.

    Select the correct answer using the code given below.

    a)    I and II only
    b)    II and III only
    c)    I and III only
    d)    I, II and III

    Ans. (c) I, II and III

    The Kingdom of Travancore was an Indian kingdom from 1729 until 1949. It was ruled by the Travancore Royal Family from Padmanabhapuram, and later Thiruvananthapuram. During the peak of its glory, the State of Travancore covered most of modern-day central and southern Kerala. In the early 19th century, the kingdom became a princely state of the British Empire.

    Among all the rulers of the State, Marthanda Varma is known as the maker of modern Travancore. He is most celebrated for crushing the Dutch expansionist designs at the Battle of Colachel in 1741.

    10. Which of the following is/are the characteristic(s) of the Sannyasi and Fakir uprisings?

    I. These uprisings refer to a series of skirmishes between the English East India Company and a group of sannyasis and fakirs.
    II. One reason for the uprising was the ban on free movement of the sannyasis along pilgrimage routes.
    III.    In the course of uprisings in 1773, Warren Hastings issued a proclamation banishing all sannyasis from Bengal and Bihar.
    IV.    Both of these uprisings were contemporaneous with the Non-Cooperation Movement.

    Select the correct answer using the code given below:

    a)    I, II and III only
    b)    II, III and IV only
    c)    I, II and IV only
    d)    I, II, III and IV

    Ans. (a) I, II and III only

    From 1763 onwards, the Sanyasis and Fakir uprisings had engulfed the area of Bengal, Bihar and United Provinces. Thee uprisings were narrated in detail in Bankim Chandra Chatterjee’s novel Anandamath. Vande Mataram, India’s National Song, has been taken from this novel.

    The Non-cooperation movement was launched on 31 August 1920 by Mahatma Gandhi. It is considered as a significant movement of the Indian freedom struggle as it encouraged mass participation in the freedom movement.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF