CTET 2018: Important Questions on Theories of Piaget, Kohlberg & Vygotsky

Dec 7, 2018 19:10 IST
    CTET 2018
    CTET 2018

    CTET 2018 (Paper 2 and Paper 1) is scheduled to be held on 9 December 2018. As per a notification available on the official website of CTET, i.e., ctet.nic.in, the timing for Paper 2 is 09:30 AM to 12:00 PM, whereas the schedule for Paper 1 is 02:00 PM to 04:30 PM. Candidates need to report 30 minutes before the commencement of the exam at the examination centres (for various formalities).

    Now candidates don’t have many days for the final preparation and during this time candidates often search important questions on the internet for the final preparation of the exam.

    To help the candidates preparing for CTET 2018, here we have provided essential questions (and answers) on theories of Piaget, Kohlberg & Vygotsky.
    Questions based on theories of these psychologists have been frequently asked in the exam and are also expected in this year’s paper (Paper 1 and Paper 2 both). After going through these questions, one can quickly check his or her preparation level.

    CTET 2018: Check qualifying marks

    Important Questions on Theories of Piaget, Kohlberg & Vygotsky

    1. Which of the following implications cannot be derived from Piaget’s theory of cognitive development?

    (a) Acceptance of individual differences

    (b) Sensitivity of children’s readiness to learn

    (c) Discovery learning

    (d) Need of verbal teaching

    Answer: (d)

    CTET Previous Years’ Solved and Unsolved Papers - Check here

    CTET 2018: Tips & Strategies for Exam Preparation - Check here

    CTET 2018: Important Questions in Hindi (with Answers)

    CTET 2018: Important Questions on Environmental Studies

    CTET 2018: Important Questions on Child Development and Pedagogy (with Answers)

    2. As a teacher, who firmly believes in social constructivist theory of Lev Vygotsky, which of the following methods would you prefer for assessing your students?

    (a) Collaborative projects

    (b) Fact-based recall questions

    (c) Standardized tests

    (d) Objective multiple-choice type questions

    Answer: (a)

    Question3. According to Lev Vygotsky, the primary cause of cognitive development is:

    (a) stimulus-response pairing

    (b) social interaction

    (c) adjustment of mental schemas

    (d) equilibration

    Answer: (b)

    Question4. In the context of Kohlberg’s stages of moral reasoning, under which stage would the given typical response of a child fall? “Your parents will be proud of you if you are honest. So you should be honest.”

    (a) Social contract orientation

    (b) Punishment-obedience orientation

     (c) Good girl-good boy orientation

    (d) Law and order orientation

    Answer: (c)

    Question5. According to Jean Piaget, which of the following is necessary for learning?

    (a) Active exploration of the environment by the learner

    (b) Observing the behaviour of adults

    (c) Belief in immanent justice

    (d) Reinforcement by teachers and parents

    Answer: (a)

    Question6. According to Jean Piaget, schema building occurs as a result of modifying new information to fit existing schemes and by modifying old schemes as per new information. These two processes are known as:

    (a) assimilation and adaptation

    (b) accommodation and adaptation

    (c) equilibration and modification

    (d) assimilation and accommodation

    Answer: (d)

    Question7. According to Piaget, children’s thinking differs in .......... from adults than in ..........

    (a) size, correctness

    (b) amount, kind

     (c) kind, amount

    (d) size, type

    Answer: (c)

    Question9. According to Vygotsky, children learn

    (a) by maturation.

    (b) when reinforcement is offered.

     (c) by imitation.

    (d) by interacting with adults and peers.

    Answer: (d)

    Question10. Kohlberg has given

    (a) the stages of cognitive development.

    (b) the stages of physical development.

    (c) the stages of emotional development.

    (d) the stages of moral development.

    Answer: (d)

    Question11. According to the pre-conventional level of Kohlberg's theory, to which of the following would an individual turn when making a moral decision?

    (a) Personal needs and desires

    (b) Individual values

    (c) Family expectations

    (d) Potential punishment involved

    Answer: (d)

    Question12. Which one of the following statements about children would Vygotsky agree with?

    (a) Children learn when they are offered lucrative rewards.

    (b) Children's thinking can be understood by conducting laboratory experiments on animals.

    (c) Children are born 'evil' and need to be controlled through punishment.

    (d) Children learn through social interaction with peers and adults.

    Answer: (d)

    Question13. According to Piaget, a child between 2 to 7 years is in the _________ stage of cognitive development.

    (a) Formal operational

    (b) Concrete operational

    (c) Sensorimotor

    (d) Preoperational

    Answer: (d)

    Question14. In Lawrence Kohlberg's theory, which level signifies the absence of morality in the true sense?

    (a) Level III

    (b) Level IV

    (c) Level I

    (d) Level II

    Answer: (c)

    Question15. In Vygotsky's theory, which aspect of development gets neglected

    (a) Social

    (b) Cultural

    (c) Biological

    (d) Linguistic

    Answer: (c)

    Question16. Which of the following is based on Vygotsky’s socio cultural theory?

    (a) Operant conditioning

    (b) Reciprocal teaching

    (c) Culture-neutral cognitive development

    (d) Insight learning

    Answer: (b)

    Question17. Vygotsky emphasized the significance of the role played by which of the following factors in the learning of children?

    (a) Moral

    (b) Physical

    (c) Social

    (d) Hereditary

    Answer: (c)

    Question18. A teacher makes use of a variety of tasks to cater to the different learning styles of her learners. She is influenced by

    (a) Gardner's multiple intelligence theory

    (b) Vygotsky's socio-cultural theory

    (c) Piaget's cognitive development theory

    (d) Kohlberg's moral development theory

    Answer: (a)

    Question19. According to Kohlberg, a teacher can instill moral values in children by

    (a) giving strict instructions on 'how to behave'

    (b) involving them in discussions on moral issues

    (c) laying clear rules of behaviour

    (d) giving importance to religious teachings

    Answer: (b)

    Question20. According to Piaget’s stages of Cognitive Development, the sensori-motor stage is associated with

    (a) ability to solve problems in logical fashion

    (b) concerns about social issues

    (c) ability to interpret and analyse options

    (d) imitation, memory and mental representation

    Answer: (d)

    Question21. "Children actively construct their understanding of the world" is a statement attributed to

    (a) Piaget

    (b) Kohlberg

    (c) Pavlov

    (d) Skinner

    Answer: (a)

    Question22. The 'insight theory of learning' is promoted by

    (a) 'Gestalt' theorists

    (b) Jean Piaget

    (c) Pavlov

    (d) Vygotsky

    Answer: (a)

    Question23. Four distinct stages of children's intellectual development are identified by

    (a) Erikson

    (b) Kohlberg

    (c) Skinner

    (d) Piaget

    Answer: (d)

    Question24. Which of the following statements describes Piaget and Vygotsky’s views on language and thought correctly?

    (a) According to Vygotsky, thought emerges first and according to Piaget, language has a profound effect on thought.

    (b) Both view language as emerging from the child’s thought.

    (c) According to Piaget, thought emerges first and according to Vygotsky, language has a profound effect on thought.

    (d) Both view thought as emerging from the child’s language.

    Answer: (c)

    Question25. The concept of ‘private speech’ of children as proposed by Vygotsky

    (a) shows that children are stupid and thus need guidance of adults.

    (b) illustrates that children are egocentric.

     (c) shows that children love themselves.

    (d) illustrates that children use speech to guide their own actions.

    Answer: (d)

    Question26. According to Vygotsky, learning cannot be separated from

    (a) its social context.

    (b) perception & attentional processes.

    (c) reinforcement.

    (d) a measurable change in behaviour.

    Answer: (a)

    Question27. In a constructivist classroom as envisioned by Piaget and Vygotsky, learning

    (a) is constructed by the students themselves who play an active role.

    (b) is offering of reinforcement by the teacher.

    (c) is dictated by the teacher and the students are passive recipients of the same.

    (d) happens by pairing of a stimulus and a response.

    Answer: (a)

    Question28. What is a major criticism of Kohlberg's theory?

    (a) Kohlberg did not give clear cut stages of moral development.

    (b) Kohlberg proposed a theory without any empirical basis.

    (c) Kohlberg proposed that moral reasoning is developmental.

    (d) Kohlberg did not account for cultural differences in moral reasoning of men and women.

    Answer: (d)

    Question30. Which one of the following statements best summarizes the relationsib between development and learning as proposed by Vygotsky?

    (a) Learning and development are parallel processes.

    (b) Development is synonymous with learning

    (c) Development process lags behind the learning process.

    (d) Development is independent of learning.

    Answer: (c)

    These are important questions on Theories of Piaget, Kohlberg & Vygotsky. Candidates preparing for CTET 2018 can also check other important articles from the links give below

     

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF