Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

Current Affairs for IAS Prelims Exam 2017: September 2016 Questions IV

Sep 14, 2016 19:32 IST

    Current Affairs should be given priority in the IAS Preparation. Current Affairs section of the IAS Syllabus is the most dynamic section and is requires a daily update in the whole IAS Preparation. IAS Preparation is the evolution of the perspective. It requires the macro analysis of the current affairs topics which affects the Socio-Economic condition of the nation. Here are some more Current Affairs based questions for September 2017.

    1.    The recent findings on the report -‘Uprooted: The Growing Crisis for Refugee and Migrant Children’, shows the abysmally low condition of displaced children. Which organization/institute has published this report?
    a.    World Bank
    b.    Red Cross Society
    c.    United Nations International Children's Emergency Fund
    d.    World Health Organization

    Answer: c


    The new report released by UNICEF paints a sobering picture of the lives and situations of millions of children and families affected by violent conflict and other crises that make it seem safer to risk everything on a perilous journey than remain at home.
    Uprooted shows that:
    •    Children represent a disproportionate and growing proportion of those who have sought refuge outside their countries of birth: they make up about a third of the global population but about half of all refugees

    •    28 million children have been driven from their homes by violence and conflict within and across borders, including 10 million child refugees

    •    Unaccompanied children are among those at the highest risk of exploitation and abuse, including by smugglers and traffickers.

    •    Turkey hosts the largest total number of recent refugees, and very likely the largest number of child refugees in the world. Relative to its population, Lebanon hosts the largest number of refugees by an overwhelming margin

    •    The report points to six specific actions that will protect and help displaced, refugee and migrant children.

    Current Affairs for IAS Prelims Exam 2017: September 2016 Questions III

    2.    One of the studies named “The cost of air pollution: strengthening the economic case for action” released recently which shows that Air pollution cost India 8.5% of its GDP in 2013. The study is jointly prepared by the University of Washington and which of the following world organisation?
    a.    World Economic Forum
    b.    World Bank
    c.    International Monetary Fund
    d.    World Health Organisation

    Answer: b


    The cost of air pollution: strengthening the economic case for action, a joint study by World Bank and University of Washington, released on 8 August, 2016, might be useful in dispelling such a blinkered view on costs of controlling pollution.

    As per the report, India’s total welfare losses during 1990 and 2013 because of premature deaths from air pollution increased by 94%. Of this, damages from ambient PM 2.5 air pollution rose by 63% during this period to $3.5 trillion, while damages from household air pollution from cooking with solid fuels jumped almost four-fold to $1.5 trillion, adjusted to the purchasing power parity (PPP) in 2011.

    In terms of welfare losses because of air pollution, India ranks second after China at $505.1 billion, or 7.69% of its gross domestic product (GDP), in 2013. Premature deaths due to air pollution in 2013 cost the global economy about $225 billion in lost labour income, or about $5.11 trillion in welfare losses, worldwide, according to the report.

    India reported the highest loss in labour output in 2013 owing to air pollution globally at $55.39 billion (2011 PPP-adjusted), or 0.84% of its GDP. China followed close behind with $44.56 billion, or 0.28% of its GDP, lost due to forgone labour output.

    Adding welfare costs and costs of lost labour due to air pollution puts India’s GDP loss at more than 8.5% in 2013. India’s GDP growth at constant prices was less than 7% in 2013-14. So air pollution alone might be offsetting the Indian economy’s growth efforts.

    3.    Consider the following statements regarding the "operation calm down" recently launched by Indian Army:
    I.    Operation 'Calm Down' is aimed at clearing Karnataka and Tamil Nadu of Cauvery water dispute protestors.
    II.    Operation 'Calm Down' is aimed at clearing Kashmir of militants and demonstrators.
    III.    As per the operation, the Army Personnel have been instructed to maintain “maximum restraint” in view of the volatile situation created by the demonstrators in the region.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    Both II and III
    c.    Both I and II
    d.    Neither I nor II

    Answer: b


    As a part of efforts to restore normalcy in the valley, the Operation 'Calm Down' is launched by the Indian Army which aimed at clearing Kashmir of militants and demonstrators. As per the operation, the Army Personnel have been instructed to maintain “maximum restraint” in view of the volatile situation created by the demonstrators in the region.

    The authorities are hoping that the operation will lead to maintain the normalcy situation in the valley and it will also compel farmers and traders to force separatists to return the situation in the Valley to normal.

    4.    Recently India has signed an Air Services Agreement under Open Sky Policy with which of the country?
    a.    Greece
    b.    Switzerland
    c.    Russia
    d.    Thailand

    Answer: a


    India on 7 September 2016 signed the bilateral Air Services Agreement with Greece to allow unlimited points of call for domestic airlines in Greece.

    As per the policy, the government will enter into an Open Sky Air Services Agreement on a reciprocal basis with SAARC nations as well as countries with territory located entirely beyond a 5000 kilometre radius from New Delhi.

    5.    WHO, recently certified India free from Yaws, Maternal and Neonatal Tetanus. Yaws is caused by which of the following?
    a.    Bacteria
    b.    Fungi
    c.    Virus
    d.    Protozoa

    Answer: a


    World Health organisation in its at the 69th Session of its regional committee for south-east Asia region held in Colombo, Sri Lanka, certified that Indian is free from Yaws, Maternal and Neonatal Tetanus. With this, India became the first country to be officially acknowledged as being yaws-free. The elimination of tetanus as a public health problem means that the annual rate of maternal and neonatal tetanus in India is now less than 1 per 1000 live births.

    Yaws is a tropical infection of the skin, bones and joints caused by the spirochete bacterium Treponema Pallidum Pertenue. It is spread by direct contact with the fluid from a lesion of an infected person.

    6.    The sanction of Rs. 450 crore for the Swadesh Darshan scheme was in news recently. Consider the following statement regarding the Swadesh Darshan scheme:
    I.    As part of the scheme, theme based 13 tourism circuits are identified for infrastructure development across the country.
    II.    Theme Based Tourist Circuit (TBTC) is defined as a tourist circuit around specific themes such as religion, culture, ethnicity, niche, etc.
    III.    A TBTC could be confined to a state or could be a regional circuit covering more than a state or union territory (UT).

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    Only II and III
    c.    Only I and II
    d.    All of the above

    Answer: d


    The central government of India has geared up to promote the potential of coastal tourism by cashing in on the beauty of India's pristine shoreline. In an attempt to woo a greater number of domestic as well as foreign tourists, the Central Sanctioning and Monitoring Committee (CSMC) for the Swadesh Darshan Scheme in the Ministry of Tourism (MoT) has recently approved projects to the tune of `450 crore for development of various tourism circuits.

    The Scheme was launched along with the PRASAD scheme in November, 2015 with an objective to develop theme-based tourist circuits in the country.

    7.    Which of the following super typhoons recently hits Taiwan and it has been declared as the world's strongest typhoon ever by Taiwan's Central Weather Bureau?
    a.    Typhoon Nida
    b.    Typhoon Meranti
    c.    Typhoon Melor
    d.    Typhoon Koppu

    Answer: b


    Typhoon Nida made its landfall near Dapeng Peninsula in China’s Guangdong province on 2 August 2016 which carried gale-force and heavy rain lashed the Chinese city Hong Kong that is located about 42 kilometers from the Dapeng Peninsula.

    Typhoon Koppu and Melor hit Philippines in October and November, 2015 respectively. Super Typhoon Meranti hit Taiwan, a storm seen as the strongest in the world so far this year, forcing schools and businesses to close and flights to be cancelled.

    8.    Which of the following rivers is/are the tributary of the Cauvery river?
    a.    Hemavati
    b.    Shimsha
    c.    Amravati
    d.    All of the above

    Answer:  d


    The Cauvery River originates from Talakaveri, Kodagu in Karnataka, flows generally south and east through Karnataka and Tamil Nadu and across the southern Deccan plateau through the south-eastern lowlands, emptying into the Bay of Bengal through two principal mouths in Poompuhar, Tamilnadu.

    The tributaries from left side are Hemavati, Shimsha, Arkavathy and from right Kabini, Bhavani, Noyyal, Amaravati.

    Click here for more Current Affairs Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on

    Register to view Complete PDF