Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims 2016 CSAT English Comprehension Set 1

Jan 11, 2016 15:23 IST

    n Civil Services IAS Prelim Exam, the CSAT paper is qualifying in nature; however, the IAS aspirants should not take this paper as so easy affair to crack. If an aspirant could not qualify the CSAT paper then his/her General Studies paper will not be evaluated irrespective of attempting the GS Paper extraordinarily. So this is important to make sure that your preparation for the CSAT Paper is up to the mark and you will qualify it comfortably.

    Here is the very first passage, first solve it your own and also try to develop some strategies to cope with such a long comprehensions.

    Directions for Questions 1 to 4: Read the following passages carefully and answer the questions that follow:

     Passage – 1

    Ignorance is not uncommon nor is it a sin, but it is disconcerting to learn that about 70 per cent of Class VIII students have no idea of the freedom struggle, as per a survey conducted by National Council of Educational Research and Training (NCERT) across 6,722 schools in 33 States and Union Territories. It questioned 24,486 teachers and 1.88 lakh students. In fact, ignorance isn’t confined to the freedom struggle alone. Fewer than 50 per cent of the students can name the country’s major rivers. Even fewer know why oxygen is essential for life. As both aided and government schools are included in the survey, one question that must puzzle everyone from parents to education ministers is, precisely what are the 24,486 teachers doing with their time? They are paid to teach the students but don’t seem to be carrying out their duties. It is one thing that students don’t know the connection between General Dyer and the National Movement, but that they should not know why we need oxygen or that Parliament and the Supreme Court are independent entities signals a disquieting state of affairs. We are unprepared for the future though the world seems to view India as the next great thing.

    The survey looked at children about to enter the most intense phase of their school education. This is where we learn discipline and realise that education is not only hard work but also a lifelong process. It is where we learn how to learn as well. If at this stage we can’t say why the sun is hot, why the Swadeshi Movement was born, or that industrial production happens in both the public and the private sectors, we’re unlikely to learn anything that matters. All this information is available in NCERT textbooks prescribed for schools but none appears to have percolated into the students’ minds. It’s an indication of a deeper malaise, a lack of curiosity, a disconnect with notions of quality and a disinclination to engage with the Internet for information. Given this background it is no surprise that Indian graduates are in the main unemployable. It is an irony that policy makers should lay so much stress on knowledge economy but fail to learn that our children remain ignorant of the most basic facts about their own history and geography.

    1. Which of the following facts is true according to the National Council of Research and Training (NCERT) survey?

    a) Almost all the students in India know the names of country’s major rivers.

    b) 70 per cent of Class VIII students have great knowledge of the freedom struggle.

    c) Very little percentage of students knows why oxygen is essential for life.

    d) 24,486 students were questioned across India for the survey.

    Answer: c)

    Explanation: The first paragraph of the passage clearly states that fewer per cent of the students know why oxygen is essential for life.

    2. Which of the following kinds of schools were surveyed according to the passage?

    a) Private and Public Schools

    b) Public and Government Schools

    c) Private and Government Schools

    d) Aided and Government Schools

    Answer: d)

    Explanation: The first paragraph of the passage clearly states that both aided and government schools are included in the survey.

    3. What does the author of the passage mean by the term ‘deeper malaise’?

    a) A deep feeling of hatred.

    b) A deep feeling of uneasiness or discomfort.

    c) A deep feeling of happiness.

    d) A deep feeling of sadness.

    Answer: a

    Explanation: In the context of the passage, ‘deeper malaise’ means a deep feeling of hatred and alienation from the nation’s freedom struggle and history.

    4. According to the passage, who mainly falls under the category of unemployable?

    a) Indian Matriculates

    b) Indian Graduates

    c) Indian Postgraduates

    d) None of the above

    Answer: b)

    Explanation: The second paragraph of the passage clearly states that the poor educational background is making Indian graduates to fall under the category of main unemployable.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF