Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims 2016 CSAT English Comprehension Set 2

Jan 11, 2016 15:33 IST

    In Civil Services IAS Prelim Exam, the CSAT paper is qualifying in nature; however, the IAS aspirants should not take this paper as so easy affair to crack. If an aspirant could not qualify the CSAT paper then his/her General Studies paper will not be evaluated irrespective of attempting the GS Paper extraordinarily. So this is important to make sure that your preparation for the CSAT Paper is up to the mark and you will qualify it comfortably.

    Here are the second and third passages, first solve it your own and also try to develop some strategies to cope with such a long comprehensions.

    Directions for Questions 1 to 8: Read the following passages carefully and answer the questions that follow:

     Passage – 2

    The Supreme Court order banning the registration of diesel vehicles beyond 2000 cc in and around New Delhi points to the dire situation and need for drastic steps. It is not necessary, therefore, to discuss the pros and cons of a three-month long ban on a trial basis. The court consciously targeted only luxury vehicles, sports utility vehicles (SUVs), besides big trucks, affordable to affluent people sparing the common man. It concurred with the argument that diesel vehicles pollute the most contributing to pollution. Experts have maintained that “diesel exhaust consists of 10-100 times (that is, one to two orders of magnitude) more particles than petrol”. Moreover, diesel exhaust is said to contain smaller particles which are more hazardous as they enter the deeper recesses of lungs and stay longer causing serious harm to health.

    The industry, both automobile manufacturers and distributors, predictably raised a hue and cry claiming the decision would affect trade and commerce and movement and supply of essential commodities in the city. The industry had been trying to pass the buck by lobbying on two grounds — one, that diesel is not as dirty as environmentalists claim it to be and two, there were other more dangerous sources of pollution which should be tackled first. When faced with an adverse judgment, Corporates seek new scientific studies and proof.

    1. According to the passage, the Supreme Court has exempted which type of diesel vehicles from the registration banning list?

    a) Luxury vehicles

    b) Sports utility vehicles (SUVs)

    c) Vehicles affordable only by affluent people

    d) Vehicles with a capacity of below 2000 cc

    Answer: d)

    Explanation: It can be inferred from the first line of the passage that vehicles with a capacity of below 2000 cc are not banned for registration as ordered by the Supreme Court of India.

    2. What does the term ‘dire situation’ mean in the passage?

    a) Extremely serious or urgent situation.

    b) Extremely hideous situation

    c) Extremely vague situation.

    d) Extremely trivial situation.

    Answer: a)

    Explanation: the word ‘Dire’ means something extremely serious or urgent.

    3. Which of the following facts is false according to the passage?

    a) Diesel exhaust consists of 10-100 times more particles than petrol.

    b) Petrol vehicles pollute the most as compared to the diesel vehicles.

    c) The ban on registration of diesel vehicles beyond 2000 cc has been ordered in and around New Delhi points.

    d) The Supreme Court’s decision was mainly targeted towards luxury vehicles and sports utility vehicles (SUVs).

    Answer: b)

    Explanation: The first paragraph clearly indicates that diesel vehicles pollute the most, contributing to pollution.

    4. Which of the following statements will be favourable for the automobile manufacturers and distributors?

    a) Diesel exhaust is said to contain smaller particles which are hazardous.

    b) Diesel is one of the most dangerous sources of pollution.

    c) Diesel is not as dirty as environmentalists claim it to be.

    d) Diesel exhaust can cause serious harm to the health of human beings.

    Answer: c)

    Explanation: The second paragraph clearly states that the automobile industry has been trying to pass the buck by lobbying on the ground that diesel are not as dirty as environmentalists claim it to be.

    Passage – 3

    A recent Standard & Poor (S&P) Ratings Services Global Financial Literacy Survey said that about 76 per cent of Indian adults do not adequately understand key financial concepts, including risk diversification, inflation and compound interest. This is lower than the worldwide average of financial literacy, but roughly in line with other BRICS and South Asian nations. More than 1,50,000 adults across over 140 countries were interviewed and tested on their knowledge of four basic financial concepts: Numeracy, risk diversification, inflation and compound interest (saving and debt).

    The findings are interesting. For instance, in India, 26 per cent of adults in the richest 60 per cent of households are financially literate, compared to 20 per cent of adults in the poorest 40 per cent of households. In contrast, globally, 36 per cent of adults in relatively richer households and 27 per cent of adults in relatively poorer households are financially literate. Further, only 14 per cent of Indian adults correctly answered the question on risk diversification. Conversely, 56 per cent answered the inflation question correctly. About 39 per cent of adults who have a formal loan are financially literate, while 27 per cent of formal borrowers were found to be not financially literate. Moreover, just 51 per cent of the respondents understood what compound interest is.

    5. According to the Global Financial Literacy Survey, Indian Adults do not understand which of the below financial concepts?

    a) Risk Premium

    b) Risk Diversification

    c) Risk Variety

    d) Risk Free Rate

    Answer: b)

    Explanation: The first line of the passage clearly states that according to the survey, Indian adults do not adequately understand key financial concepts, including risk diversification, inflation and compound interest.

    6. According to the passage, which of the following statements is true?

    a) The percentage of Indian adults knowing the basic financial concepts is more than the worldwide average of financial literacy.

    b) The percentage of Indian adults knowing the basic financial concepts is way more than the BRICS and South Asian nations.

    c) The percentage of Indian adults not knowing the basic financial concepts is about 76%.

    d) The percentage of Indian adults knowing the basic financial concepts is about 76%.

    Answer: c)

    Explanation: The first line of the passage clearly states that about 76 per cent of Indian adults do not adequately understand key financial concepts.

    7. What does the term ‘financial literacy’ mean in general?

    a) Basic set of skills and knowledge that allows an individual to go for higher studies in financial sector.

    b) Basic set of skills and knowledge that allows an individual to meet their basic minimum requirements.

    c) Basic set of skills and knowledge that allows an individual to spend more and earn less.

    d) Basic set of skills and knowledge that allows an individual to make informed and effective decisions with all of their financial resources.

    Answer: d)

    Explanation: The term ‘financial literacy’ in general means the set of skills and knowledge that allows an individual to make informed and effective decisions with all of their financial resources.

    8. With reference to the passage, consider the following statements:

    1. Globally, 26% of adults in the richest 60% of households are financially literate.

    2. In India, 20% of adults in the poorest 40% of households are financially literate.

    Which of the statement/s given above is/are incorrect?

    a) Only (i)

    b) Both (i) and (ii)

    c) Only (ii)

    d) Neither (i) Nor (ii)

    Answer: a)

    Explanation: Only statement (i) is incorrect as 26% of adults in the richest 60% of households are financially literate in India only and not globally.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF