Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

IAS Prelims Exam: Medieval History NCERT Questions: Consolidation of the Mughal Empire Set III

May 2, 2016 15:54 IST

    Old edition of NCERT Books are still high in demand in terms of UPSC IAS Exam Preparation because it has extensive coverage of the topics given in the UPSC IAS Exam syllabus. The IAS aspirants find it difficult to get an old edition NCERT book from market due to its unavailability in the market.

    Here, we have provided Multiple Choice Questions of Medieval Indian History which have been created from the old edition of NCERT book, go and check your level of your Preparation of IAS Prelims Exam.

    1. Consider the following statements regarding the work and responsibilities of Mir-Bakhshi during the reign of Akbar:

    I. The mir bakhshi was also the head of the intelligence and information agencies or the empire.
    II. Intelligence officers (barids) and news reporters (waqia-navis) were posted to all parts of the empire and their reports were presented to the emperor at the court through the mir bakhshi.
    III. It has been seen that the diwan and the mir bakhshi were almost on a par with, and supported and checked, each other.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: The head of the military department was called the mir bakhshi. It was the mir bakhshi and not the diwan who was considered the head of the nobility. The mir bakhshi was also the head of the intelligence and information agencies or the empire. Intelligence officers (bards) and news reporters (waqia-navis) were posted to all parts of the empire. Their reports were presented to the emperor at the court through the mir bakhshi. It will thus be seen that the diwan and the mir bakhshi were almost on a par with, and supported and checked, each other.

    2. Which of the following officials was responsible to look after the imperial household of Mughal Empire?

    a. Mir Bakhshi
    b. Mir Saman
    c. Diwan
    d. Mansbdar

    Answer: b

    Explanation: The third important officer after diwan and mir bakhshi was the mir saman. He was in charge of the imperial household, including the supply or all the provisions and articles for the use of the inmates of the harem or the female apartments.

    3. Consider the following statements regarding the jurisdiction of work and responsibility of mir saman:

    I. Mir saman was in charge of the imperial household, including the supply or all the provisions and articles for the use of the inmates of the harem or the female apartments.
    II. Many of these articles were manufactured under supervision in royal workshops called karkhanas.
    III. The maintenance of etiquette at the court, the control of the royal bodyguard, etc., were all under the overall supervision of this officer.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. II and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation:  Mir saman was in charge of the imperial household, including the supply or all the provisions and articles for the use of the inmates of the harem or the female apartments. Many of these articles were manufactured under supervision in royal workshops called karkhanas. Only nobles who enjoyed the complete confidence of the emperor were appointed to this office. The maintenance of etiquette at the court, the control of the royal bodyguard, etc., were all under the overall supervision of this officer.

    4. Who among the followings was the judicial department head during the Mughal period?

    a. Qazi
    b. Mir Bakhshi
    c. Mir Saman
    d. Diwan

    Answer: a

    Explanation: The fourth important department was the judicial department headed by the chief qazi. This post was sometimes combined with that of the chief sadr who was responsible for all charitable and religious endowments.

    5. Who among the following was the chief qazi during the reign of Akbar?

    a. Bairam Khan
    b. Abdun Nabi
    c. Jamal Khan
    d. Aziz Khan Kuka

    Answer: b

    Explanation: The fourth important department was the judicial department headed by the chief qazi. This post was sometimes combined with that of the chief sadr who was responsible for all charitable and religious endowments. Thus it was a post which carried considerable power and patronage. It fell into bad odour due to the corruption and venality of Akbar's chief qazi, Abdun Nabi.

    6. Consider the following statements regarding the grant inam lands during the reign of Akbar:

    I. After instituting a careful scrutiny of the grants held by various persons, Akbar separated the inam lands from the jagir and khalisa lands.
    II. Akbar divided the empire into 100 circles for purposes of grant of inam lands and their administration.
    III. Akbar made made it a deliberate part of his policy to grant inam lands to all persons, irrespective of their religious faith and beliefs.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. I and III
    d. All of the above

    Answer: c

    Explanation: After instituting a careful scrutiny of the grants held by various persons, Akbar separated the inam lands from the jagir and khalisa lands, and divided the empire into six circles for purposes of grant of inam lands and their administration. Two features of the inam grants are noteworthy. First, Akbar made it a deliberate part of his policy to grant inam lands to all persons, irrespective of their religious faith and beliefs. Sanads of grant to various Hindu maths made by Akbar are still preserved. Second, Akbar made it a rule that half of the inam land should consist of cultivable wasteland. Thus, the inam-holders were encouraged to extend cultivation.

    7. Consider the following statements regarding Jhrokha during Akbar’s rule:

    I. Akbar started his day with his appearance at the jharoka of the palace.
    II. In order to make himself accessible to the people as well as to the ministers, Akbar carefully divided his time.
    III. Large numbers of people assembled daily to have a glimpse of the ruler, and to present petitions to him if necessary.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. I and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: In order to make himself accessible to the people as well as to the ministers, Akbar carefully divided his time. The day started with the emperor’s appearance at the jharoka of the palace. Large numbers of people assembled daily to have a glimpse of the ruler, and to present petitions to him if necessary.

    8. Which of the followings was the private consultation chamber during Akbar’s period?

    a. Diwan-i-am
    b. Ghusal khana
    c. Jhrokha
    d. Diwan-i-khas

    Answer: b

    Explanation: Akbar during his rule, there was separate time was allotted to the ministers apart from public appearance during Jhrokha. For confidential consultations, the ministers were generally called to a chamber which was situated near Akbar's bathing apartment (ghusal khana). In course of time, this private consultation chamber came to be called ghusal khana.

    9. Consider the following statements regarding the division of empire in 1580 by Akbar:

    I. Akbar divided the empire into twelve subas in 1580.
    II. The twelve subas were Bengal, Bihar, Allahabad, Awadh, Agra, Delhi, Lahore, Multan, Kabul, Ajmer, Malwa and Gujarat.
    III. A governor (subadar), a diwan, a bakhshi, a sadr, a qazi, and a waqia-navis were appointed to each of the provinces.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. I and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: Akbar divided the empire into twelve subas in 1580. These were Bengal, Bihar, Allahabad, Awadh, Agra, Delhi, Lahore, Multan, Kabul, Ajmer, Malwa and Gujarat. A governor (subadar), a diwan, a bakhshi, a sadr, a qazi, and a waqia-navis were appointed to each of the provinces. Thus, orderly government based on the principle of checks and balances was extended to the provinces.

    10. Consider the following statements regarding the Akbar’s relation with the Rajputs:

    I. In order to give strength in relations with Rajputs, Akbar gave complete religious freedom to his Hindu wives, and gave an honoured place to their parents and relations in the nobility.
    II. Akbar never gave importance to any of the Rajput rulers of his period.
    III. Akbar always showed his cruelty and power to overpower Rajput ruled regions in the west.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. I and III
    d. All of the above

    Answer: a

    Explanation: Akbar gave complete religious freedom to his Hindu wives, and gave an honoured place to their parents and relations in the nobility. Bhara Mal was made a high grandee. His son, Bhagwan Das, rose to the rank of 5000 and his grandson, Man Singh, to the rank of 7000. This rank was accorded by Akbar to only one other noble, Aziz Khan Kuka, his foster-brother. Akbar emphasised his special relationship with the Kachhawaha ruler in other ways as well. The infant prince, Danyal, was sent to Amber to be brought up by Bhara Mal's wives. In 1572, when Akbar dashed to Gujarat, Bhara Mal was placed in charge of Agra where all the royal ladies were residing, a signal honour given only to noble who were either relations or close confidants of the emperor.

    11. Consider the following statements regarding the Akbar’s Rajput policy:

    I. Akbar’s Rajput policy was combined with a policy of broad religious toleration.
    II. In 1564, he abolished the jizyah which was sometimes used by the uIama to humiliate non-Muslims.
    III. He had earlier abolished the pilgrim-tax, and the practice of forcible conversion of prisoners of war.

    Which of the following statement(s) is/are correct?

    a. Only I
    b. I and II
    c. I and III
    d. All of the above

    Answer: d

    Explanation: Akbar’s Rajput policy was combined with a policy of broad religious toleration. In 1564, he abolished the jizyah which was sometimes used by the uIama to humiliate non-Muslims. He had earlier abolished the pilgrim-tax, and the practice of forcible conversion of prisoners of war.

    12. The war of Haldighati was fought by the Mughal ruler with which of the following ruler?

    a. Shivaji
    b. Maharana Pratap
    c. Raja Bhara Mal
    d. Rana Sunga

    Answer: b

    Explanation: Early in 1576, Akbar moved to Ajmer, and deputed Raja Man Singh with a force or 5000 to lead a campaign against the Rana. In anticipation of this move, the Rana had devastated the entire territory up to Chittor so that the Mughal forces might get no food or fodder. He had also fortified all the passes in the hills. A furious battle between the two sides was waged at Haldighati, a narrow defile leading to Kumblalgarh, which was then the Rana's capital. Apart from selected Rajput forces, the Rana’s van was led by Hakim Khan Sur with his Afghan contingent. Thus the battle of Haldighati was not a struggle between the Hindus and the Muslims, or between the Indians and the foreigners.

    Click here for the History Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF